Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε αναζήτηση μοντέλου...

cargo ship 0435

Με μόνη «παραφωνία» του τέως υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος κατέθεσε ένσταση, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε τους Έλληνες ναυτεργάτες με μισθούς Φιλιππινέζων, υπήρξε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκδήλωσης της Ένωσης Πλοιάρχων, συμφωνία μεταξύ κεντρικών ομιλητών από το πολιτικό σκηνικό αλλά και με την παραίνεση του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου η διαπίστωση ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα για τη ναυτεργασία ώστε να στελεχωθούν τα υπό ελληνική και όχι μόνο σημαία πλοία από Έλληνες ναυτεργάτες.

«Ξέρεις πόσα παίρνει ένας Φιλιππινέζος;» Αντέτεινε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος στην ένσταση Κουρουμπλή για να σημειώσει ότι είναι αδιανόητο να χαθεί η ναυτοσύνη από τους Έλληνες, η τεχνογνωσία καθώς ένα καράβι όπως χαρακτηριστικά είπε είναι μια μικρή κοινωνία η οποία δε στηρίζεται μόνο στους αξιωματικούς.

Η όλη συζήτηση παραπέμπει στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει, και όχι μόνο, στη κοπή πίτας του Ν.Ε.Ε., με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών του Θ. Βενιάμη να κάνει λόγο για συνδικαλιστικές αγκυλώσεις, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να στελεχωθούν τα πλοία με Έλληνες.

Βάση της συζήτησης είναι η περίφημη σύμβαση MLC, η υιοθέτηση της οποίας όπως εκτιμούν επώνυμα στελέχη της εφοπλιστικής κοινότητας θα συμβάλλει ευθέως στην ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου.

«Αν βρούμε το μοντέλο» είπε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, «τότε να δούμε ποιος θα είναι ανταγωνιστικός και γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε άλλες σημαίες».

Στη σημερινή εκδήλωση της ΠΕΠΕΝ η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας συντομογραφικά υπεραμύνθηκε των δράσεων που έχει αναπτύξει όλο το διάστημα για την υποστήριξη της ναυτιλίας γενικότερα και της ναυτικής εκπαίδευσης ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Μ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε και εκείνος στην σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και στο ασφαλιστικό ζήτημα το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία τόσο για τους απόμαχους της θάλασσας όσο και για τους νεοεισερχόμενους.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter