Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποτελέσματα 121ης Συνόδου του Συμβουλίου του ΙΜΟ

0IMO

1. Η 121η σύνοδος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, το χρονικό διάστημα από 19 έως 23 Νοεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από το σύνολο των σαράντα (40) Κρατών Μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού, αντιπροσωπειών λοιπών Κρατών Μελών υπό το καθεστώς παρατηρητή και εκπροσώπων οργανώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
2. Το Συμβούλιο του ΙΜΟ συγκαλείται ανά εξάμηνο και αποτελεί το ανώτερο όργανο στρατηγικής του Οργανισμού, αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη της πολιτικής του Οργανισμού. Η χώρα μας αποτελεί εκλεγμένο μέλος της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου, στην οποία εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών.
3. Στο πλαίσιο της 121ης Συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την λειτουργία του Οργανισμού όσο και για θέματα μείζονος ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:
(α) το στρατηγικό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις του Οργανισμού. Στο συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο αποδόθηκε έμφαση στη στρατηγική διαχείριση του Οργανισμού και την εξέταση προτάσεων που αφορούν την αναθεώρηση της δομής και σύστασης του Συμβουλίου.
(β) την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τη διετία 2018-2019, όπου αποδόθηκε έμφαση στη διασφάλιση επάρκειας πόρων για την εκτέλεση του θεσμικού έργου του Οργανισμού και την αποφυγή δυσανάλογης οικονομικής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού.
(γ) τη παρουσίαση επίκαιρων εξελίξεων στο Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ (IMO Member State Audit Scheme). (δ) στην έγκριση των αποτελεσμάτων των Συνόδων Επιτροπών του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της συνάντησης ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην έγκριση των αποτελεσμάτων της 73ης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) αναδεικνύοντας κυρίως θέματα που άπτονται: (α) του καθορισμού του Προγράμματος δράσεων υλοποίησης της εφαρμογής της αρχικής Στρατηγικής για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, την παροχή τεχνικής υποστήριξης και την προγραμματιζόμενη 4η Μελέτη του ΙΜΟ σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, και (β) εφαρμογής του νέου ορίου (0,5%) περιεκτικότητας θείου των καυσίμων των πλοίων από 01.01.2020.

4. Παράλληλα στο πλαίσιο της 121ης συνόδου του Συμβουλίου του ΙΜΟ τα Κράτη Μέλη αποφάσισαν ομόφωνα την ανανέωση της θητείας του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, κ. KiTack Lim (Κορέα), για την επικείμενη τετραετία (έως τις 31.12.2023).
5. Η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου του ΙΜΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 15 έως 19 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter