Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βενιάμης προς τους νέους: Η ναυτιλία είναι ένας γοητευτικός επαγγελματικός προορισμός

VENIAMIS

Tα επαγγελματικά λύκεια ναυτικής κατεύθυνσης πρέπει να αναβαθμιστούν, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να εισάγουν περισσότερους δόκιμους αξιωματικούς για να μας δώσουν τη δυνατότητα να επανδρώνουμε το στόλο μας με περισσότερους Έλληνες.

Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος Θεόδωρος Βενιάμης, στην ομιλία του με θέμα «Η Ελληνική Ναυτιλία, προοπτικές και προκλήσεις», στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών του τμήματος Ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Ως απαραίτητο δεδομένο πρόσθεσε και το ότι η ναυτιλία πρέπει να απαλλαγεί από ορισμένες συνδικαλιστικές αγκυλώσεις.

Παραγωγικός πυλώνας
Ο κ. Θ. Βενιάμης μοιράστηκε με τους φοιτητές την αγάπη του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει από την επαγγελματική του ενασχόληση με τον πρώτο παραγωγικό πυλώνα της χώρας μας αλλά και από το θεσμικό και ιδιαίτερα τιμητικό ρόλο του προέδρου της Ελληνόκτητης Εμπορικής ναυτιλίας. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων παρέθεσε απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν αναμφισβήτητα τη σημασία της ποντοπόρου ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία, την ευημερία του πλανήτη μας, αλλά και το success story της Ελληνόκτητης ναυτιλίας στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι.
Προϋποθέσεις
«Προϋπόθεση για να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων, η αναβάθμιση και καταξίωση του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και η προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων στελεχών στα πλοία και στις εταιρείες μας που θα εγγυώνται τη συνέχιση της ναυτιλιακής παράδοσης στην Ελλάδα και τη διατήρηση της Ελληνικής πρωτοπορίας διεθνώς μέσω της ποιοτικής λειτουργίας των πλοίων και των επιχειρήσεων μας.
Η δυνατότητα επάνδρωσης των Ελληνόκτητων πλοίων και των τουριστικών σκαφών με Έλληνες ναυτικούς δεν είναι ανεδαφική αν ξεπεραστούν συνδικαλιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος
Δυστυχώς για πολλούς πολίτες η Ελληνική ναυτιλία περιορίζεται στα κρουαζιερόπλοια ή τα πλοία της ακτοπλοΐας. Όμως το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης και επομένως δεν είναι υπερβολή ότι χωρίς τα ποντοπόρα πλοία ο μισός πλανήτης θα είχε παγώσει και ο άλλος μισός θα είχε πεινάσει.
Η Ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς. Ελέγχουμε περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt με περισσότερα από 5.000 πλοία και το 50% του κοινοτικού στόλου. Επίσης ελέγχουμε το 22,5% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων και το 30% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων.
Κατέχουμε το μεγαλύτερο cross trading στόλο στον κόσμο μεταφέροντας φορτία μεταξύ τρίτων χωρών. Στο πρόσωπο των ελλήνων εφοπλιστών οι εμπορικοί μας εταίροι βρίσκουν έναν σημαντικό αξιόπιστο συνεργάτη.
Η Ελληνική Ναυτιλία επί δεκαετίες συνεισφέρει σταθερά στην εθνική οικονομία με ποικίλους τρόπους ενισχύοντας ταυτόχρονα το διαπραγματευτικό κύρος και τη στρατηγική σημασία της χώρας μας διεθνώς. Η ναυτιλιακή βιομηχανία απασχολεί περίπου 200.000 ’άτομα, ενώ η συνολική συνεισφορά του Ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου στην Ελληνική οικονομία αποτιμάται σε περισσότερο από το 7% του συνολικού Α.Ε.Π. της χώρας
Είναι κυρίως μικρές και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα.
Και ακολουθούν το μοντέλο hands on διοίκησης».
Κοινωνική αλληλεγγύη
Η ναυτιλία έχει και έντονη φυσιογνωμία Κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης όπως διαμορφώνεται μέσω της διαχρονικής κοινωνικής προσφοράς του εφοπλισμού σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.
« Η ναυτιλιακή μας οικογένεια, όπως αποδεικνύουν έμπρακτα οι παραδόσεις μας και τα έργα εποποιίας του εφοπλισμού θεωρεί καθήκον της να προσφέρει στη γενέτειρα της, Ειδικότερα η ναυτιλία αποτελεί τον πρώτο επαγγελματικό κλάδο στη χώρα μας όπου με πρωτοβουλία της Ενώσεως Εφοπλιστών ίδρυσε τον Απρίλιο του 2016 την αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού» και με διακριτικό τίτλο «Συνένωσις».
Για να αποτελεί το επίσημο όχημα της ναυτιλιακής κοινότητας για την εκτέλεση έργων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικών δράσεων μεγάλου βεληνεκούς παράλληλα με τις ατομικές πρωτοβουλίες των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας».
Ανταγωνιστική
Αυταπόδεικτα λοιπόν έχει αναγορευθεί σε εθνικό κεφάλαιο υπερκομματικού χαρακτήρα για τη χώρα μας και αποτελεί κοινό στόχο πολιτείας και εφοπλισμού να διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί της με τον τόπο και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της.
« Η προϋπόθεση είναι μια, πρέπει να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική και επιπλέον η πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτεί της δυναμική της ναυτιλίας και να δημιουργήσει μια ευρύτερη αναπτυξιακή πλατφόρμα που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε διεθνή ναυτιλιακό κόμβο. Θα ήταν παράλογο να μη αναφερθώ στον παράγοντα πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού ο οποίος αποτελεί πάντοτε την κινητήριο δύναμη μιας βιομηχανίας ως φορέας της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης. Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ελληνικής Εφοπλιστικής κοινότητας είναι η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των ελλήνων, η αναβάθμιση και καταξίωση του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και η προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων στελεχών στα πλοία και στις εταιρείες μας που θα εγγυώνται τη συνέχιση της ναυτιλιακής παράδοσης στην Ελλάδα και τη διατήρηση της Ελληνικής πρωτοπορίας διεθνώς μέσω της ποιοτικής λειτουργίας των πλοίων και των επιχειρήσεων μας».
Επάνδρωση
Επανέλαβε επίσης ότι η Ελληνική ναυτιλία μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο και σε νέους που δεν έχουν μπορέσει για ποικίλους λόγους να εισέλθουν στην ανώτατη εκπαίδευση.
«Η δυνατότητα επάνδρωσης των Ελληνόκτητων πλοίων και των τουριστικών σκαφών με Έλληνες ναυτικούς δεν είναι ανεδαφική αν ξεπεραστούν συνδικαλιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και ισχύσουν ανταγωνιστικοί όροι εργασίας συμβατοί με τα διεθνώς κρατούντα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».Η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος έχει μέλλον και προοπτική γιατί η ναυτιλία έχει μέλλον και προοπτική.
«Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια συμβουλή από καρδιάς. Θα είναι ευλογία για σας τους νέους να μπορέσετε να ακολουθήσετε μια επαγγελματική πορεία που θα σας προσελκύσει όχι μόνο με τα κριτήρια της επαγγελματικής εξέλιξης και της οικονομικής εξασφάλισης, αλλά που θα σας γοητεύσει. Και η ναυτιλία μας είναι πραγματικά γοητευτική με την εξωστρέφεια και το δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει».

Πηγή: www.xiakoslaos.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter