Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διμερής συνάντηση Φ. Κουβέλη με τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Y. Shimizu

0σεκιμίτζου

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2018, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro Shimizu, κατόπιν πρωτοβουλίας της ιαπωνικής πλευράς.
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υφιστάμενων ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα στον τομέα των ναυτιλιακών και ναυπηγικών δραστηριοτήτων ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά πρόσφορο πεδίο δυναμικής και επωφελούς διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Πρέσβης απέδωσε έμφαση στις υφιστάμενες προτεραιότητες αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος που έχουν ως βάση τις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού, την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά και την ελεύθερη πρόσβαση στα διεθνή φορτία. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε ότι το υπό επεξεργασία κείμενο «Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας» έχει γίνει αποδεκτό από ιαπωνικής πλευράς και είναι έτοιμο προς υπογραφή από τους αρμόδιους Υπουργούς σε κατάλληλο χρόνο. Στη βάση του εν λόγω Μνημονίου και προς εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας, υπογράμμισε την θετική προσέγγιση της Ιαπωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και περαιτέρω συντονισμό των δύο χωρών επί σημαντικών θεμάτων ναυτιλιακής πολιτικής που συζητούνται στους διεθνείς οργανισμούς και ιδίως στον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός).
Ο κ. Κουβέλης χαιρέτησε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας, αποδίδοντας έμφαση στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σκοπιμότητα διεύρυνσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του την ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς για υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Υπουργός, επιβεβαίωσε την προώθηση των κοινών προτεραιοτήτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του IMO που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών, με σεβασμό στο περιβάλλον, εντός πλαισίου της αρμόδιας Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Οργανισμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα από τα προσφορότερα πεδία οικονομικής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο των 120 ετών των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, προσβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο IMO.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter