Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διμερής Συνάντηση Φ. Κουβέλη με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith

0SMITH KOUBELIS

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε την 05.10.2018στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κα Kate Smith, κατόπιν πρωτοβουλίας της βρετανικής πλευράς.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός απέδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες στη διεξαγωγή του παγκόσμιου δια θαλάσσης εμπορίου, ως παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη και επιβεβαίωσε τους ιστορικούς δεσμούς ναυτιλιακής συνεργασίας σε διμερές, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, ενημέρωσε την κα Πρέσβη για τις προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρο τους την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής ναυτιλίας, την ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού πλέγματος, τη βέλτιστη λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐαςκαι την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Η κα Πρέσβης επιβεβαίωσε με τη σειρά της την προτεραιότητα που αποδίδει το Η.Β. στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ναυτιλιακούς τομείς, κάνοντας μνεία και στην δυναμική παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο City του Λονδίνου, η οποία συμβάλει στη διαμόρφωση άρρηκτων δεσμών μεταξύ των δυο χωρών και αποτελώντας σταθερή βάση για την αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση του Η.Β. στη διατήρηση ενός ομαλού και λειτουργικού πλαισίου δραστηριοποίησης της ναυτιλίας στη μετά Brexit εποχή. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της δια θαλάσσης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου και στην αγαστή συνεργασία των δύο μερών για την υποστήριξη των σχετικών επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στην συνεργασία τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ, επί θεμάτων επίκαιρης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, νέο όριο περιεκτικότητας θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα από την 1.1.2020), αποσκοπώντας στην εφαρμογή τους με τον πλέον λειτουργικό για τη ναυτιλία τρόπο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και να υπογραμμίζουν την κοινή προσέγγιση των προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών, η οποία συνιστά εφαλτήριο συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter