Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επιπλέον δασμοί σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ από τον Τράμπ-Πόσο επηρεάζεται η ναυτιλία

trump234

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε τη Δευτέρα (17/9) ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που θα αυξηθούν στο 25% από την 1/1/2019 σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη ανάλυση η Bimco εκτιμούσε ότι το 85,3% των κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ και το 58,5% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον εμπορικό πόλεμο εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα υλοποιήσουν τις απειλές τους για επιπλέον δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. και 60 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Tα μεγέθη αυτά ισοδυναμούν με το 1,9% του παγκοσμίου διά θαλάσσης εμπορίου χύδην ξηρού φορτίου ή το εμπόριο 2.000 handymax πλοίων και το 1,9% των δια θαλάσσης μεταφερόμενων εμπορευματοκιβωτίων.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, θα προχωρήσοει αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη νέα λίστα των προϊόντων που επιβάλλονται επιπλόεν δασμοί δεν περιλαμβάνονται ορισμένα προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.

Αντιδράσεις 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στην αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγει η χώρα αυτή από την Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγή που ενημερώθηκε σχετικά.

Να σημειωθεί ότι ενόψει της ανακοίνωσης των νέων μέτρων από τον Τράμπ η μετοχή της Apple διολίσθησε κατά 2,66% στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Προ λιγων εβδομάδων η Apple τάχθηκε εναντίον της επιβολής πρόσθετων δασμών, με το επιχείρημα ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter