Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός για την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»: Δεν είναι τελετή για να ορίσω τη μέρα

santorinios

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Κώστα Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για την ανέλκυση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ

«Πράγματι έχει ξεκινήσει η ανέλκυση του ναυαγίου και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έχουν προκύψει κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται όμως με επιτυχία από την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέλκυση. Είναι πολύ θετικό ότι οι τεχνικοί και οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι εξαιρετικά έμπειροι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα βαίνουν ομαλώς».

«Δεν μπορώ να σας πω ακόμη με βεβαιότητα πότε θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι τελετή για να ορίσω τη μέρα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, με πολλούς άγνωστους παράγοντες».

Για την πορεία καθαρισμού των παραλιών

«Η διαδικασία καθαρισμού των παραλιών εξελίχθηκε παραπάνω από ικανοποιητικά και μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα από το περιστατικό. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί όλος ο καθαρισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας και πάνω από το 50% περίπου της Σαλαμίνας. Ολοκλήρωση του καθαρισμού της Σαλαμίνας θα πρέπει να περιμένουμε κατά πάσα πιθανότητα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη ρύπανση

«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει ιδρυθεί το γραφείο υποστήριξης του IOPC Fund στον Πειραιά, το οποίο παραλαμβάνει τις αιτήσεις των πληγέντων και καταγράφει τις ζημιές. Παράλληλα το Ταμείο έχει εγκρίνει 51εκ ευρώ ως άμεση αποζημίωση για όσους υπέστησαν ζημιές από το ναυάγιο. Γνωρίζουμε και έχει ανακοινωθεί, επίσης, από το Ταμείο, ότι σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν αυτά τα χρήματα, μπορούν να διατεθούν στη χώρα μας και άλλα 300εκ».

«Οφείλω να πω η έγκαιρη αντίδρασή μας και οι συνεχείς επαφές που είχαμε σαν πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ με το IOPC FUND, οδήγησε σε μια θετική έκβαση στο θέμα των αποζημιώσεων για όσους αντιμετώπισαν προβλήματα μετά το ναυάγιο. Με τον τρόπο που οργανώθηκε η διαδικασία οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ατέρμονα την έκβαση δικαστικών μαχών και δεν χρειάστηκε να μεταβούν στο Λονδίνο για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Για την πρόσφατη επιχειρησιακή επιτυχία του Λιμενικού

«Πραγματικά πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία του Λιμενικού Σώματος. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αρχηγό και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση η οποία διήρκησε 48 ώρες συνολικά».

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις και έχουν κατασχεθεί 1,6 τόνοι ναρκωτικών και δυο ταχύπλοα. Είναι προφανές ότι μιλάμε για μια σπείρα η οποία διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα».

«Η ανταπόκριση του Σώματος σε αυτές τις συνθήκες ήταν εξαιρετική, δεδομένου του γεγονότος ότι δίωκαν ένα πολύ γρήγορο σκάφος το οποίο ανάγκαζε τους λιμενικούς σε επικίνδυνους ελιγμούς. Εμείς έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να συντηρήσουμε τα πλωτά και εναέρια μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ αλλά και να επαναφέρουμε πιθανόν παροπλισμένα μέσα που υπήρχαν. Τα μέσα μας έχουν επιχειρησιακή ικανότητα αλλά δυστυχώς, πολλές φορές, το έγκλημα βρίσκεται πιο μπροστά από τις τεχνολογικές δυνατότητες του Σώματος και η όποια επιτυχία κατορθώνεται χάρη στην αυταπάρνηση των στελεχών του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ».

Για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ
«Από τη χθεσινή συζήτηση αποδείχθηκε τελικά ότι αυτός ο οποίος συνομιλούσε με την Ελληνική Κυβέρνηση ήταν πράγματι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και όχι κάποιος μεσάζων, όπως ισχυριζόταν η Ν.Δ. Από την άλλη φάνηκε, επίσης, ότι υπήρχε ένας άλλος, ο κ. Σφακιανάκης- μεσάζοντας αυτή τη φορά- που ήθελε να χαλάσει τη

Συμφωνία που παραπληροφορούσε τον Έλληνα Πρέσβη στο Ριάντ και ο οποίος φέρεται- όπως διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο- να έχει σχέση με εταιρεία της κας. Μαρέβα Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε υπό ποιων τις εντολές και με τι κίνητρο ενεργούσε ο κ. Σφακιανάκης. Όλα είναι ανοιχτά».
«Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψάχνει αφορμές να πιαστεί από οτιδήποτε, αρκεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Κυβέρνηση. Πιάνεται κυριολεκτικά από τα μαλλιά της αρκεί να δημιουργήσει ντόρο, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια που γίνεται από πλευράς μας, στοχεύοντας στην αποσταθεροποίηση».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter