Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χέρι-χέρι με την Cosco ανοίγει η αγορά της Κίνας

COSCO 77

Προϊόντα όπως το μέλι το λάδι και το κρασί κερδίζουν έδαφος στην Κίνα σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων µε θέµα «Οι δρόµοι της εξόδου από την κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές» στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία η Εμπορική Ακόλουθος, Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhou Ruojun. Η ίδια τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κινέζους επενδυτές για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα μετά την επιτυχημένη παρουσία της Cosco στον Πειραιά. Αντίστοιχα περιθώρια σημείωσε υπάρχουν και για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Κίνας, όπως το κρασί, το λάδι και το μέλι ενώ τόνισε ότι το σχέδιο της Κίνας "One belt one Road αποτελεί χρυσή ευκαιρία για Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα ξεφύγει από την κρίση χρέους, αλλά θα αποτελέσει ένα ισχυρό εταίρο της Κίνας.

"Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση". Το ισχυρό μήνυμα αυτό έστειλε ο επιχειρηματικός και εξαγωγικός κόσμος της χώρας από το βήμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων µε θέµα «Οι δρόµοι της εξόδου από την κρίση: Εµπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές» στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως σε μια κομβική στιγμή απομακρύνει την αβεβαιότητα που ταλάνισε την οικονομία το προηγούμενο διάστημα, συμβάλει στην σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος και δίνει τη δυνατότητα να απελευθερωθεί η δυναμική που έχει συσσωρευθεί στη διάρκεια της κρίσης.

"Η εμπιστοσύνη χτίζεται σε χρόνια, διαλύεται σε μία στιγμή, ενώ για να την ανακτήσεις ξανά, θα πρέπει να προσπαθείς για πάντα", υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη στην ομιλία της που άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της εμπιστοσύνης για την ομαλή λειτουργίας των εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός συνόρων.

"Ο Έρνεστ Χέμινγκουεϊ έλεγε: «ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, είναι να ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ». Οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων αγορών. Ίσως είναι η στιγμή να εμπιστευθούμε περισσότερο και τους εαυτούς μας, αλλά και ο ένας τον άλλο", είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σακελλαρίδη ανέφερε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης μετά από ένα κρίσιμο Eurogroup είναι πολύ θετική εξέλιξη καθώς "ανέδειξε την Ελλάδα σαν ένα φερέγγυο εταίρο, που μπορεί να φέρνει σε πέρας αυτά που υπόσχεται ενώ τόνισε πως πλέον διαμορφώνεται μια νέα αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΠΣΕ στις αντοχές που επέδειξε ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στα Δημόσια Ταμεία.

"Οι εξαγωγές σημείωσαν ένα μικρό θαύμα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανοδική πορεία, όπως είπε, συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά. Μάλιστα, ήδη επίπεδο 4μηνου, οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δις ευρώ, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 18%.

"Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές είναι κατά 226 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 3,7%. Θυμίζω ότι το 2016 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών –χωρίς τα πετρελαιοειδή- σε επίπεδα άνω των 18,5 δις ευρώ", σημείωσε η ίδια.

Καθοριστικό ρόλο στα επιτεύγματα των εξαγωγέων, συμπλήρωσε, είχαν οι ελληνικές τράπεζες που παρά τα προβλήματά τους συνέβαλαν όσο μπορούσαν. Ειδική μνεία έκανε στην Eurobank, η οποία όπως είπε στέκεται διαχρονικά στο πλευρά των εξαγωγέων και όχι μόνο με οικονομικούς όρους

Στους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία στάθηκε οΠρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Efisio Luigi Marras, τονίζοντας πως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων λειτουργεί καταλυτικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Υπογράμμισε ότι η Ιταλία αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών

Η σημασία των επενδύσεων

Για τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια για να τονωθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ανέλυσαν διακεκριμένοι ομιλητές και έμπειρα στελέχη της αγοράς στη δεύτερη θεματική ενότητα. Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ισχυρό και ανταγωνιστικό και τόνισε πως κεντρικό ρόλο σε αυτό το νέο μοντέλο έχει η βιομηχανία.

Σε ανάλογο μήκος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην οικονομίας της γνώσης, η οποία μπορεί να συνδράμει καταλυτικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε μάλιστα πως είναι ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, και ως χώρα και ως επιχειρήσεις.

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνονται για την διοχέτευση ρευστότητας προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, λέγοντας πως έρχεται δεύτερος κύκλος ενισχύσεων στο τέλος Ιουλίου με αυξημένη επιδότηση που μπορεί να ξεπεράσει το 60% υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Greece, Κυριάκος Σαμπατακάκηςανέλυσε την σημασία της μετάβασης της οικονομίας στη ψηφιακή εποχή και στο ρόλο που μπορεί να έχουν στην προώθηση των προϊόντων στη σύγχρονη εποχή ενώ ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Μιχαήλ Μασουράκης, επεσήμανε πως για να έρθουν ξένες επενδύσεις πρέπει να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και κυρίως να αποκλιμακωθεί η υψηλή φορολογία που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και οδηγεί στη μαύρη εργασία.

Για τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού αλλά και την σημασία της εμπιστοσύνης μίλησε ο Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ και Πρόεδρος, Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος - ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος, επισημαίνοντας πως στόχος του ΣΕΤΕ είναι να φθάσει η χώρα να έχει 35 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 21 δις. ευρώ και παράλληλα να υλοποιούνται επενδύσεις 7 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι παρά την τεράστια συνεισφορά του, ο τουρισμός χρειάζεται διαρκώς προσαρμογές για να παραμείνει ζωντανός και τόνισε πως η σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού, πάντοτε με στην ιστορία μας, μπορεί να αποτελέσει κυρίαρχο πυλώνα για την ανάκαμψη της καταπονημένης οικονομίας.

Πεπεισμένη ότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την έξοδο από την κρίση δήλωσε και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς, Σοφία Στάικου, τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να επενδύσει στον τομέα αυτό. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς με το δίκτυο των 9 Μουσείων, και στα οφέλη στις τοπικές οικονομίες που λειτουργούν

Στη δυναμική που έχουν η εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics στάθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics - ΕΕL, Νικόλαος Ροδόπουλος,χαρακτηρίζοντας τα ως η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Στάθηκε όμως στην ανάγκη απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, άρσης της γραφειοκρατίας και στην εφαρμογή των νόμων που έχει ψηφιστεί από την Πολιτεία.

Ο Γενικός Διευθυντής Global Maritime Agency, Αντώνης Δούκας σημείωσε ότι απαιτούνται συνέργειες και νέο στρατηγικό πλάνο προσέγγισης ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της PROTERGIA, Ντίνος Μπενρουμπής υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των αδειοδοτήσεων στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς υπάρχει περίπτωση που περιμένουν έως και 10 χρόνια. Τόνισε δε τη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών, η οποία μπορεί να αποφέρει όφελος έως 700 εκατ. ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής αναφέρθηκε στιςσημαντικές δυνατότητες της ενέργειας στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι το ενεργειακό μείγμα αλλάζει σταθερά.

Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου εστίασε στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και στις προκλήσεις. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως χωρίς να εγκαταλείπεται η παραδοσιακή διπλωματία χρειάζεται σταδιακή μετατόπιση στην οικονομική διπλωματία ενώ ηΑντιπρόεδρος ΠΣΕ και πρόεδρος της Soya Mills Group, Μαρίνα Οφλούδη-Γαβρόγλου είπε πως χρειάζεται ενίσχυση του μάρκετινγκ για να προωθήσουμε τις εξαγωγές αλλά και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. "Χρειάζεται σχέδιο και να αποδαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα διαφορετικά η χώρα θα βρίσκεται διαρκώς σε τέλμα.

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης

Στις έμμεσες πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εστίασε η τρίτη θεματική ενότητα. Ο Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε τις δράσεις που αναλαμβάνει για την διευκόλυνση του έργου των εξαγωγέων ενώ ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Στυλιανός Κροκίδας τόνισε την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει ο Οργανισμός στην είσοδο των εξαγωγέων σε νέες αγορές.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος σημείωσε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς γιατί οι συνθήκες αλλάζουν. Πρόσθεσε πως η χώρα διαθέτει ικανά στελέχη και αξιόλογες επιχειρήσεις και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τους εξαγωγείς.

Τέλος, τους νέους τρόπους προώθησης των εξαγωγών ανέλυσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO και Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθυντής του ELTRUN και Καθηγητής του ΟΠΑ Γεώργιος Δουκίδης, ο Key Account Manager Line Group EU LTD, Πάρης Παναγιωτίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν και άλλοι καταξιωμένοι εκπρόσωποι από τους κλάδους της βιομηχανίας, των εξαγωγών, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης ενώ μέγας χορηγός ήταν η EUROBANK ERGASIAS, χορηγός η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές οι: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ και NOISIS.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter