Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέδριο «Ν»: Υπεράνω όλων η διαφύλαξη της Ναυτιλίας τη χώρας

synedrio N kouroumplis

Είναι αναγκαία η άσκηση εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, τόνισε ο Τομεάρχης της Ν.Δ. αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας, Ι. Πλακιωτάκης, κατά τις εναρκτήριες ομιλίες του 3ου Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής που γίνεται με επίκεντρο τα θέματα της Ναυτιλίας.

Τόσο ο κ. Πλακιωτάκης όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, εξήραν τη σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία.

Η ναυτιλία των ελλήνων, είπε ο κ. Βενιάμης, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και πρώτιστος στόχος είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, στη σημασία του ναυτιλιακού cluster με επίκεντρο τη ναυτιλία, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι η ελληνική.

Ο κ. Βενιάμης αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο η ECSA, στο πλαίσιο ναυτιλιακής εβδομάδας πρόκειται να φρεσκάρει τις μνήμες όσον αφορά τη δύναμη και τη διάσταση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για να τονίσει ότι αρωγός στις προσπάθειες αυτές είναι και η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα ναυτιλίας.

Ο μέγας κίνδυνος είπε ο κ. Βενιάμης για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, είναι ο έξωθεν ανταγωνισμός -  ο εκτός ευρωπαϊκής ένωσης -  γεγονός το οποίο θα πρέπει να το κατανοήσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά κέντρα.

Νωρίτερα ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο λόγω της σωρείας λαθών και του ασαφούς προσανατολισμού από την παρούσα κυβέρνηση, για να συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε., ότι η ναυτιλία διαχρονικά ήταν και είναι εθνικό κεφάλαιο.

Ο κ. Πλακιωτάκης καυτηρίασε τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτικήν για να τονίσει ότι είμαστε σε μια ιστορική καμπή, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του νηολογίου και του οργανογράμματος του υπουργείουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά ενόψει του Brexitν της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και της δημιουργίας one stop shop για τα σκάφη αναψυχής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης, η οποία θα ενδυναμώσει το πλέγμα εκείνο των δυνάμεων με βασικό στόχο να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση.

Ο υπουργός υπενθύμισε τους δέκα στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει υπό την ηγεσία του το υπουργείο, προτάσσοντας τη ναυτική εκπαίδευση και την ποντοπόρο ναυτιλία με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια ανάπτυξης τριμερούς διαλόγου, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για τη μεγέθυνσης της απασχόλησης για τα υπό ελληνική και όχι μόνο σημαίας πλοία ναυτεργατικού δυναμικού αλλά και ανέργων νέων.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στα της ακτοπλοΐας, στα σκάφη αναψυχής τα λιμάνια και τη ΝΕΖ, όπου και πάλι αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει αναλάβει από κοινού με τον κ. Πιτσιόρλα για την επίλυση προβλημάτων της και την ανάπτυξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Στο πρώτο και ουσιαστικό κομμάτι του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον περιστράφηκε περί την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας με τους Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Πάνο Λασκαρίδη, Γιώργο Τσαβλίρη και Em. Grimaldi να αναφέρονται σε παραμέτρους που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας αλλά και σε εκείνες τις κρίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με τον ΙΜΟ και την διαμόρφωση διεθνών πολιτικών για τη ναυτιλία.

Ουσιαστικά καυτηριάστηκε η τακτική των μονομερών πολιτικών, οι οποίες όπως αφέθηκε να εννοηθεί δημιουργούν προσκόμματα ανταγωνιστικότητας προς όφελος του εκτός Ευρώπης αναπτυσσόμενου ανταγωνισμού ενώ ο προβληματισμός κατατέθηκε και για την δυναμική που προσλαμβάνουν ναυτιλιακά κέντρα στην Ασία, εξαιτίας πολιτικών που ενδεχομένως απομακρύνουν δραστηριότητες από την Ευρώπη.

Στα ειδικότερα θέματα, στη συζήτηση έγινε αναφορά στους αέριους ρύπους στη διαχείριση του θαλασσίου έρματος αλλά και στην απασχόληση με τον Πάνο Λασκαρίδη να τονίζει στην ιδιαίτερη αναφορά του για τα της ελληνικής πραγματικότητας, ότι θα πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό από το ελληνικό κοινό, αυτό το οποίο κάνουν με επιτυχία 200.000 άτομα που απασχολούνται στη ναυτιλία της χώρας, η οποία παραμένει πρώτη στον κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Grimaldi αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των δυναμικών ανά τομέα και στο τι αυτό σημαίνει, καταθέτοντας την πολύτιμη εμπειρία του στους τομείς της επιβατηγού ναυτιλίας και όχι μόνο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναγγελία της στόχευσης του για ανάπτυξη του Ομίλου με επιθετικές εξαγορές (17 στόχοι) αλλά και για τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους της ναυτιλίας τα ro – ro, τα containers και λοιπά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster αλλά και με αφορμή την πλατφόρμα που δημιούργησαν η Ε.Ε.Ε., το Ν.Ε.Ε. και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το ναυτιλιακό cluster, έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργιών με ένα ευρύτερο πλέγμα δραστηριοτήτων που κινούνται γύρω από τη ναυτιλία αλλά με επίκεντρο αυτή.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν χάθηκαν ευκαιρίες για την ανάπτυξη αυτού του cluster, επικεντρώνοντας όμως τη σημασία του στο ρόλο της ναυτιλίας ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας γύρω από αυτήν.

Ωστόσο όπως παρατήρησε ποτέ δεν είναι αργά, κάτι το οποίο και από την πλευρά του τόνισε και ο Γιάννης Ξυλάς, ο οποίος όπως και ο κ. Ευγενίδης επικέντρωσε το ενδιαφέρον το στο βασικό μοχλό ο οποίος όπως είπε είναι η ναυτιλία.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε εκτενέστατα στις στοχεύσεις και στις προοπτικές της πολιτικής που αναπτύσσει το υπουργείο γύρω από αυτό το θέμα, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης ανέλυσε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η προαναφερθείσα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η φιλοσοφία της οποίας πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Κορκίδης είπε ότι υπάρχει μια συστάδα επιχειρήσεων που κινείται γύρω από τη ναυτιλία κατά τομέα με κορυφαία περίπτωση στις επιχειρήσεις του ναυοπηγο-επισκευαστικού κλάδου.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος του ΣΕΕΝ, αναφέρθηκε και αυτός στη συμβολή του cluster και στο ρόλο που διαδραματίζει ο στόλος της ακτοπλοΐας στη συντήρηση του οικονομικού γίγνεσθαι μιας πλειάδας επιχειρήσεων που απασχολούνται γύρω από την προετοιμασία και συντήρηση του στόλου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και όχι μόνο.

Τώρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων, Θ. Κόντες, αναφέρεται κι αυτός στο ρόλο της κρουαζιέρας και στις δυνατότητες του cluster, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κοτζιά και Βαμβακίδη, δηλαδή του Προέδρου του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων και του Εμπορικού Διευθυντή της ΣΕΠ ΑΕ.

Το Συνέδριο συνεχίζει με τη συζήτηση περί του σχεδιασμού του «αύριο» των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα σύνθετο περιβάλλον.

Η συζήτηση είναι άκρως ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι νωρίτερα σε προηγούμενα πάνελ μεταξύ των άλλων είχαν τεθεί και ζητήματα που αφορούσαν τη παγκοσμιοποίηση, τα θετικά και τα αρνητικά της.

Η συζήτηση εξελίσσεται μεταξύ των Χάρη Βαφειά, Γιώργου Γουρδομιχάλη, Joseph Cipolla, Ιωαννη Κούστα, Χριστίνας Μαργιέλου, Γιάννη Πλατσιδάκη και Δημήτρη Φαφαλιού.

Το Συνέδριο αναμένεται να κλείσει τις εργασίες του με τη συζήτηση περί του μέλλοντος της ελληνικής ναυτιλίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπου κατά κύριο λόγο η νέα γενιά που στελεχώνει το πάνελ, δηλαδή οι Νίκος Βενιάμης, Γιώργος Δερμάτης, Γιάννης Δράγνης και Κατερίνα Μποδούρογλου, θα αναφερθούν στην νέα γενιά, τη διαδοχή στα ναυτιλιακά πράγματα της χώρας στο ρόλο των επιχειρήσεων, οι οποίες περνάνε από γενιά σε γενιά και της σημασίας του για τη θέση στη παγκόσμια αγορά και την ανταγωνιστικότητα.

 

 

-Ομιλία Προέδρου Ε.Ε.Ε., Θ. Βενιάμη

-Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή

-Ομιλία Γ. Πλακιωτάκη

-Ομιλία Δήμαρχου Πειραιά, Γ. Μώραλη

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter