Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Αυτόνομα» πλοία, big data και cyber security

imo

Να θέσει υψηλά στάνταρ ασφαλείας για την επικοινωνία πλοίων με τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα στα γραφεία τους με στόχο να αποφευχθούν cyber απειλές και όχι μόνο κάλεσε τον ΙΜΟ η Transas. Η έκκληση δεν είναι η μόνη που έχει διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο οι συζητήσεις για τις cyber απειλές στη ναυτιλία έχουν κορυφωθεί από τα μέσα του περασμένου έτους όταν διεξήχθησαν μεγάλες συζητήσεις για την αξιοποίηση των big data, των αυτοματισμών γενικότερα που ελέγχονται από υπολογιστές αλλά ακόμη και έναντι των μελλοντικών απειλών καθώς ήδη στο προσκήνιο έχουν κάνει την εμφάνισή τους επιτυχείς δοκιμές για «αυτόνομα πλοία».

Αν και για λόγους ευκόλως εννοούμενους τα στοιχεία και οι σχεδιασμοί για το cyber security δεν ανακοινώνονται καθίσταται προφανές ότι εξακολουθεί προβληματισμός για την «αλυσίδα» των επικοινωνιών που διεξάγεται πλέον με υπολογιστές και δορυφορικούς αναμεταδότες ως προς το πόσο ανθεκτικοί μπορεί να αποδειχθούν οι «κρίκοι» αυτής της αλυσίδας.

Βέβαια οι μέχρι σήμερα συζητήσεις που καλά κρατούν καταλήγουν πάντα και στον «απρόβλεπτο παράγοντα» που δεν είναι άλλος παρά η εμπλοκή των χειριστών και πόσο «τρωτή» από ανθρώπινης πλευράς μπορεί αυτή να καταστεί. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter