Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πολιτικές κόντρες για τον νέο Αρχηγό του Λιμενικού Σταμάτη Ράπτη

raptisΠολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή την επιλογή νέου αρχηγού Λιμενικού Σώματος.

Επισημαίνεται ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) επέλεξε ως νέο Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τον μέχρι σήμερα, Διευθυντή του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη (στη φωτογραφία) και έθεσε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως «ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον μέχρι σήμερα, Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, Αντιναύαρχο Λ.Σ κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, στον οποίο απένειμε το βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία, με τη διατήρηση επί τιμή του τίτλου του Αρχηγού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και μετά την αποστρατεία του.

Με την ίδια απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, το ΚΥ.Σ.Ε.Α, αποφάσισε να παραλειφθούν ως αρχαιότεροι του επιλεγέντος Αρχηγού και να θεωρηθούν «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», ο Α΄ Υπαρχηγος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχος Αθανάσιος Χονδρονάσιος και ο Β΄ Υπαρχηγος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός, στους οποίους απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Α΄ και Β΄ Υπαρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., αντιστοίχως.

Παραλείφθηκαν και τέθηκαν επίσης, σε αποστρατεία, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Υποναύαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Τσάντζαλος, με τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών, Υποναύαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Συβίτος, με τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα προήχθησαν και οι δύο στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός


Ο νέος Αρχηγός είναι Πειραιώτης και διαμένει στον Πειραιά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου. Κατά την υπηρεσιακή του εξέλιξη, έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ Λ.Σ., Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Διοικητής στην Επισκευαστική Βάση Λ.Σ., καθώς και Διοικητής της ΑΕΝ Σύρου. Επίσης, έχει υπηρετήσει ως Κυβερνήτης ΠΠΛΣ 020 και ως μάχιμος έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, στον νέο Αρχηγό έχουν απονεμηθεί 14 τιμητικές διακρίσεις (Μετάλλια, Παράσημα και Ευαρέσκειες).

Αντιδράσεις


Μετά την απόφαση αυτή η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτής Ευβοίας, κύριος Σίμος Κεδίκογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Τα κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος είναι τόσο προφανή, που δεν αξίζουν σχολιασμό. Η εξοργιστική απορία όμως, αφορά τη χρονική συγκυρία των κομματικών εκκαθαρίσεων. Με το προσφυγικό να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την ανικανότητά της, αποδεχόμενη ακόμα και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να χάνει μαζικά ανώτατους αξιωματικούς με επιχειρησιακή εμπειρία και επάρκεια;»


Απάντηση Δρίτσα στην κοινή δήλωση Όλγας Κεφαλογιάννη - Σίμου Κεδίκογλου:


Σε απάντηση της κοινής δήλωσης – Δελτίου Τύπου, της Βουλευτού ΝΔ Α΄ Αθηνών, Όλγας Κεφαλογιάννη και του Βουλευτού ΝΔ Ευβοίας, Σίμου Κεδίκογλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και να τους αποδίδει κομματικές ταυτότητες. Το θράσος και η αναίδεια περισσεύουν.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ελήφθη με κύριο κριτήριο την επιτάχυνση της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των στελεχών του Σώματος, την ενθάρρυνση της ευγενούς υπηρεσιακής άμιλλας και ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανάδειξης νέων επιτελικών στελεχών.
Το Σώμα έχει στέρεες και συνεκτικές δομές, τις οποίες, οι αλλαγές αυτές, θα ενισχύσουν περισσότερο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter