Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυπηγήσεις: Στην Κίνα τα «βλέμματα» του ανταγωνισμού

naupigeio kina

Καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ναυπηγικών μονάδων στην Ασία έχει κορυφωθεί οι τελευταίες εξελίξεις περί την Κινεζική οικονομία και οι ελιγμοί του Πεκίνου ως ήταν φυσικό βρέθηκαν υπό το μικροσκόπιο των ανταγωνιστικών μονάδων του ναυπηγικού κλάδου. Το γεγονός ότι η Κίνα έχει επιταχύνει ιδιαίτερα στον ναυπηγικό της κλάδο έχει οδηγήσει σε κούρσα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των ναυπηγικών μονάδων σε Ιαπωνία, Κορέα και όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές μονάδες να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν.

Ένα στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μερίδα αναλυτών είναι εκείνο της «παραδοχής» οικονομικών παραγόντων ότι ενίοτε « η κρίση γεννά ευκαιρίες». Και στον εν λόγω τομέα η ισχυροποίηση του ναυπηγικού στρατηγικού χώρου της Κίνας προκαλεί το ενδιαφέρον. Και τούτο καθώς πέραν της υλοποίησης του σχεδίου του «κινεζικού δρόμου του μεταξιού» και της ταχύρυθμης ανανέωσης του εμπορικού στόλου της χώρας τα Κινεζικά ναυπηγεία έχουν διευρύνει την διείσδυση στις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές και με την στήριξη του Κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό δοκιμασία.
Στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας στο τέλος του 2014 θέλουν ο αριθμός παραγγελιών πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε κινεζικά ναυπηγεία να ανέρχεται σε 164 (14171407 DTW) που επι μέρους «μεταφράζεται σε: 135 φορτηγά (82,3% επί του συνόλου), 13 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (7,9% επί του συνόλου), 11 δεξαμενόπλοια (6,7% επί του συνόλου) και 5 μεταφοράς φυσικού αερίου (3% επί του συνόλου).
Να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του ελληνικού εφοπλισμού ως προς τις ναυπηγήσεις νεότευκτων αλλά και τις αγορές «από δεύτερο χέρι» τυγχάνουν ειδικών αναλύσεων καθώς προδιαγράφουν ή μάλλον καθορίζουν τις τάσεις στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Και όπως είναι φυσικό οι κλυδωνισμοί της Κινεζικής οικονομίας αποτελούν πεδίο αναλύσεων όπως βέβαια και των επί μέρους διμερών εμπορικών σχέσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter