Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αντιδράσεις για τα σενάρια εξόδου των Ελλήνων εφοπλιστών από την χώρα

dritsas 105

Θ. Δρίτσας στην Εφ.Συν.: «Η φορολόγηση των εφοπλιστών δεν είναι η μόνη λύση. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να συμβάλει ο κλάδος στην αντιμετώπιση της κρίσης»

Τις έντονες αντιδράσεις κύκλων της Ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας προκαλεί δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Γιώργου Καμπάνη, στελέχους της Global Shipping & Ports Leader της Deloitte, σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες εφοπλιστές εξετάζουν πλάνα απομάκρυνσης τους από την Ελλάδα εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην φορολόγηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Όπως τονίζουν οι πηγές του TheSeaNation από την ποντοπόρο ναυτιλία «δεν υπάρχει και δεν εξετάζεται κανένα πλάνο αποχώρησης και όσοι ενδεχομένως έχουν ήδη έχουν κάνει μια τέτοια επιλογή, η επιλογή τους αυτή στηρίζεται σε άλλα κριτήρια και όχι σε σενάρια και ψιθύρους περί φορολόγησης».

«Η επίσημη θέση των Ελλήνων εφοπλιστών», συμπληρώνουν, «είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Θέλουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και σύγχρονη ναυτιλία και την θέλουμε στην πατρίδα μας. Μόνο μέσα από αυτή την επιλογή μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων θα συνεχίσει σταθερά να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας της χώρας».

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Παπασταθοπούλου, ξεκαθαρίζει πως το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών πέραν του ότι προσκρούει στο Σύνταγμα, δεν είναι πανάκεια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι και τομείς μέσω των οποίων ο Ελληνικός εφοπλισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, αναφέρει τα εξής:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το θέμα (Σ.σ. : της φορολογίας των εφοπλιστών), δεν υπήρχε ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, γιατί αυτά τα ζητήματα -φορολόγηση των εφοπλιστών και των εταιρειών- συνδέονται με ρυθμίσεις συνταγματικού χαρακτήρα, επομένως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να τεθούν άμεσα. Τέτοια ζητήματα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργαζόμαστε.

Έχουμε θέσει την ουσία του ζητήματος, ότι με βάση το Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στα δημόσια βάρη και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Εξάλλου δεν είναι μόνο η φορολογία. Υπάρχουν κι άλλοι τομείς στους οποίους οι Έλληνες εφοπλιστές, οι εταιρείες και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος μπορούν να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των κοινωνικών οφελών μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter