Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης: «Προσωπικότητα της χρονιάς» ο Dagfinn Lunde

Lunde 632x626

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας, η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, διοργάνωσε την κεντρική ετήσια εκδήλωσή της για την Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2014. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να βραβευθεί η προσωπικότητα της Χρονιάς για τον κλάδο της Ναυτιλιακής χρηματοδότησης που συνέβαλε στη στήριξη και ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας κατά τη σταδιοδρομία του.

Το ειδικό βραβείο της Ένωσης απονεμήθηκε στον κ. Dagfinn Lunde ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μακρόχρονη παρουσία του στη Γερμανική τράπεζα DVB της οποίας ήταν επικεφαλής των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων και μέλος του ΔΣ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη το τιμώμενο πρόσωπο και την Ένωση και αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας την τελευταία διετία καθώς επίσης και στην αλματώδη αύξηση της συναλλαγματικής συνεισφοράς στης εθνική οικονομία από την Ελληνική Ναυτιλία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα στη χώρα και μίλησε για την πραγματική έλλειψη καθαρού πολιτικού συστήματος που ουσιαστικά αποτρέπει την κοινή γνώμη από την ασφαλή διάγνωση της εκκίνησης ανάπτυξης της οικονομίας.

Σχετικά με τις τράπεζες που στηρίζουν την Ελληνική ναυτιλία ο Υπουργός τόνισε τη σημαντική συνεισφορά τους στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του κλάδου στο παγκόσμιο στερέωμα ενώ αναφερόμενος στις Ελληνικές τράπεζες μίλησε με θαυμασμό για την έστω και περιορισμένη ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων τονίζοντας τη συμβολή τους επίσης στην υποστήριξη της Ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχήθηκε στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των Ελληνικών και ξένων τραπεζών γρήγορη αποκατάσταση της ομαλότητας της ναυτιλιακής χρηματοδότησης.

Τη πανηγυρική ομιλία εκ μέρους της Ένωσης εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ξηραδάκης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας από τους τραπεζικούς οργανισμούς παρά τους έντονους κλυδωνισμούς της διεθνούς οικονομικής κατάστασης. Με την έναρξη της πιστωτικής κρίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η τραπεζική ναυτιλιακή χρηματοδότηση βρέθηκε σε πραγματικά οδυνηρή θέση. Με συνολική έκθεση περίπου 400 δις Δολ. ΗΠΑ οι τράπεζες ήρθαν αντιμέτωπες με την απότομη πτώση τόσο των ναύλων όσο και των αξιών των πλοίων που εξασφάλιζαν κατά κόρον τα δάνειά τους.

Παράλληλα εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας που οι παραδοσιακοί χρηματοδότες της Δύσης αντιμετώπιζαν, αναγκάστηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση νέων δανείων περιορίζοντας τους προϋπολογισμούς των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων σε επίπεδα είτε μηδενικά μέχρι και το 2012 ή και στο 10-20% σε σύγκριση με το 2007/8. Παράλληλα η αγορά κλονίζεται από σημαντικές αποχωρήσεις μεγάλων παραδοσιακών ναυτιλιακών τραπεζών και την επίπονη εργασία των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων.

Οι Ελληνικές τράπεζες ξεπερνώντας επιτυχώς τα τελευταία stress tests δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν σθεναροί πυλώνες στήριξης όλων των κλάδων της Ελληνικής ναυτιλίας συμπεριλαμβανομένων τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, την Ακτοπλοΐα, τους μικρότερους εφοπλιστές της ποντοπόρου.

Αναφορικά με τους αριθμούς ο κ. Ξηραδάκης ανέφερε ότι η Ελληνική ναυτιλία στηρίζεται από το σύνολο των τραπεζών με δάνεια αξίας περίπου 61,5 Δολ. (50 Δις. Ευρώ) ΗΠΑ Δις ενώ το 17% αυτού ή 10,4 Δις Δολ. ΗΠΑ (8,5 Δις Ευρώ) έχουν δοθεί από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Αναφερόμενος στο δύσκολο επάγγελμα του Ναυτιλιακού Χρηματοδότη και Χρηματοοικονομικού Στελέχους της Ελληνικής Ναυτιλίας ο κ. Ξηραδάκης τόνισε «Με τις πολλαπλές μας ιδιότητες στηρίζουμε αυτούς που πρέπει και τιμούμε αυτούς που το αξίζουν, προσέχουμε το σήμερα για να έχουμε και αύριο, εκπαιδεύουμε και εκπαιδευόμαστε, χαιρόμαστε και συμπονάμε στην εξέλιξη των ναυτιλιακών επενδύσεων.

Απέχουμε παρασάγγας από αυτό που λένε Golden Boys γιατί πολύ απλά είμαστε κοντά και στον Deck Boy (σημ. Ναυτόπαιδο) και στον Chief Engineer (Α' Μηχανικός) και στον Καπετάνιο αλλά και σε όλα τα στελέχη που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα, όλο τον χρόνο για να μπορούν τα Ελληνόκτητα πλοία να συνεχίζουν την εργασία τους ομαλά και κερδοφόρα».

Ο κ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε στους λόγους βράβευσης του κ.Lunde. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Dagfinn Lunde στήριξε έμπρακτα την Ελληνική ναυτιλία με καινοτόμες χρηματοδοτήσεις σε όλες τις αγορές και σε πολλούς Έλληνες καραβοκύρηδες.

Το πέρασμά του την δεκαετία του 90 από την Intertanko τον έφερε κοντά περισσότερο από ποτέ με την Ελληνική αγορά και όταν ανέλαβε το ηνία της DVB συνέβαλε στην επέκταση της εγκατάστασης εκπροσώπησης της Τράπεζας στον Πειραιά μέσω πολυμελούς ομάδας εξειδικευμένων στελεχών της χρηματοδότησης ναυτιλίας, δημιουργώντας ένα από τα μεγάλα κέντρα ναυτιλιακής χρηματοδότησης της εν λόγω τράπεζας στην χώρα μας.

Παράλληλα, έχοντας τα χαρακτηριστικό του ανήσυχου, διαβασμένου ηγέτη, ο κ. Lunde ήταν παρόν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ναυτιλιακά δρώμενα, συνέδρια, συμπόσια και συζητήσεις οπού με τις παρουσιάσεις και ομιλίες του τιμούσε πάντα την Ελληνική ναυτιλία εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για την έντονη δυναμικότητά της και την συνεχιζόμενη επιθυμία ανανέωσης και αναγέννησης της έστω ακόμη και μέσα από κρίσεις.

Στη συνέχεια η κα Βίκυ Σαραγλή, Στέλεχος της DVB ανέπτυξε λεπτομερώς το βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου προσώπου ενώ η κα Urlike Helfer, Επικεφαλής Γραφείου Αντιπροσωπίας στην Ελλάδα της DVB και Επικεφαλής Ευρώπης για τις αγορές Εμπορευματοκιβωτίων, Πλοίων Μεταφοράς Οχημάτων και Οχηματαγωγά και πρώην συνεργάτης και χρωμάτισε με ιδιαίτερο τρόπο το χαρακτήρα και την εργασιακή συμπεριφορά του πρώην συναδέρφου της.

Ακολούθησε η βράβευση και η απονομή ειδικής πλακέτας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης παρουσία του Υπουργού. Ο κ. Lunde φανερά συγκινημένος από την αναγνώριση των συναδέρφων του στην Ελλάδα αλλά και από την παρουσία πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης για τη βράβευση αυτή.

Αναφέρθηκε στην μακρόχρονη πορεία του στον τραπεζικό χώρο που μετρά 31 έτη και τη σχέση του με την Ελληνική ναυτιλία η οποία ενδυναμώθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Intertanko όταν και πρωτοσυνεργάστηκε με μεγάλες μορφές της Ελληνικής Ναυτιλίας όπως οι αείμνηστοι Ερρίκος Κέρτσικοφ και ο Παντυ Εμπειρίκος. Παράλληλα μίλησε γιατί την σθεναρή υποστήριξη που απολάμβανε στο δύσκολο έργο του στην Intertanko ό τους Παναγιώτη Τσάκο, Αριστείδη Αλαφούζο, Λιβανό και άλλους. Συγκίνηση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός που απέδωσε ο κ. Lunde στον Ερρίκο Κέρτσικοφ ως "δεύτερο πατέρα" του!

Ευχαριστώντας δημοσίως τους Έλληνες εφοπλιστές για τη στήριξή τους και την αδιάκοπη βοήθεια που του προσέφεραν αναφέρθηκε στην τράπεζα DVB απ' όπου αποχώρησε πρόσφατα.

Ο κ. Lunde δίνοντας το δικό του δεκάλογο της επιτυχημένης πορείας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση επεσήμανε ότι την πρώτη θέση στο δεκάλογο κατέχει η σκληρή δουλειά, η ορθή επιλογή πελατών και πλοίων έχοντας πάντα υπόψη τους τους ναυτιλιακούς κύκλους.

Η σωστή επιλογή των συνεργατών στους οποίους πρέπει να μεταφέρεται η καθαρή στρατηγική καθώς και η εμπλοκή σε διάφορους κλάδους της ναυτιλίας με διαφορετικούς πελάτες και χώρες δραστηριοποίησης. "Πάντα πρέπει να δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια" κατέληξε ο κ. Lunde.

Ακολούθως διακεκριμένοι άνθρωποι της Ελληνικής ναυτιλίας όπως ο κ. Ν.Τσάκος, η κ. Α.Φράγκου, ο Dr.Ι. Κούστας, ο Dr. Σ. Τσολάκης μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους
παρευρισκομένους τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία τους με τον κ.Lunde ενώ οι ναυτιλιακοί δημοσιογράφοι κ. Gillian Whittaker και Nigel Lowry μοιράστηκαν με τους καλεσμένους ενδιαφέρουσες στιγμές από τα δημοσιογραφικά ναυτιλιακά ρεπορτάζ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τον κ. Lunde και να ανταλλάξουν ευχές για τις επικείμενες γιορτές και το νέο έτος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter