Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διώρυγα Πανάμα: «Κατέπλευσαν» και οι τελευταίες νέες πόρτες

panama-canal-999

Κατέπλευσε την Κυριακή στον Παναμά το τελευταίο φορτίο από τις τέσσερεις νέες «πόρτες» που θα τοποθετηθούν στην επεκταθείσα διώρυγα, η ολοκλήρωση της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι στα τέλη του προσεχούς έτους. Πρόκειται για γιγάντιες κατασκευές 58 μέτρων μήκους, 30 μέτρων ύψους 10 μέτρων πάχους και συνολικού βάρους εκάστη 4.500 τόνων η κατασκευή των οποίων είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 από Ιταλική εταιρία η οποία και παρέδωσε το πρώτο φορτίο τον Αύγουστο του 2013 και το δεύτερο τον Ιούνιο του 2014. Με την τοποθέτηση και αυτών εκτιμάται ότι θα έχει περατωθεί το 79% του εκτελούμενου έργου η σημασία του οποίου για το διεθνές εμπόριο και την ναυτιλία είναι προφανής.

Με τη νέα επέκταση θα είναι εφικτή η διέλευση μεγαλύτερων πλοίων όλων των τύπων καθώς και τα βυθίσματα έχουν βελτιωθεί αισθητά επιτρέποντας στα μεγάλα του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, που απαιτούν βυθίσματα, να διέλθουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία περί των νέων δυνατοτήτων διέλευσης από το κανάλι του Παναμά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών με ορίζοντα τα τέλη του επόμενου έτους φαίνεται πως έχει ξεκινήσει.

Αποδέκτες της εκστρατείας σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες που διαχειρίζονται στόλους πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλά και εκείνες που στους στόλους τους υπάρχουν ή πρόκειται να ενταχθούν νεότευκτες μονάδες LNG-LPG πλοίων. Ο γιγαντισμός των πλοίων είναι ένα θέμα για τις διώρυγες και ο Παναμάς ήδη στην κατάλληλη χρονική συγκυρία φαίνεται ότι θα είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει και τους mega carriers όπως στην περίπτωση της MAERSK στο στόλο της οποία ήδη υπάρχουν γίγαντες από άποψη μεταφορικής ικανότητας.

Τέλος «βραχεία κεφαλή» θα προηγείται ο Παναμάς του Σουέζ ως προς τα έργα που συντελούνται και έχουν ανακοινωθεί καθώς και οι δύο διώρυγες θα είναι «έτοιμες» η πρώτη στα τέλη του 2015 και η δεύτερη στα τέλη του 2016.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter