Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Υπέρβαρα» εμπορευματοκιβώτια: Νέος κύκλος συζητήσεων για το «πού» της ζύγισης

CMA CGM Parsifal 03

Άντε πάλι από την αρχή. Νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ των κατά τομέα εμπλεκόμενων εμπειρογνωμόνων αλλά και νομικών... κύκλων πυροδότησε η τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους παγκοσμίου εμβέλειας λιμενικού παρόχου υποστηρίζοντας ότι η ζύγιση για την ανεύρεση τυχόν υπέρβαρών εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να γίνεται προ της φόρτωσης στα πλοία.

Δηλαδή στους λιμένες. Θέση που εν πολλοίς έρχεται σε αντίθεση με τον ESPO και το European Shippers' Council.

Να σημειωθεί ότι προ μηνών σχεδόν στην προσπάθεια του ΙΜΟ για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου (SOLAS) αρωγοί ήρθαν ο ESPO και το European Shippers' Council που επισήμαναν την αναγκαιότητα ορθής αποτύπωσης του βάρους των εμπορευματοκιβωτίων, ύστερα από ζύγιση εκτός των λιμενικών ζωνών, προκειμένου να αποφεύγονται και οι συμφορήσεις αλλά και οι πιθανότητες «μετάθεσης ευθυνών» στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλείσεις στοιχείων ως προς το βάρος.

Το ζύγισμα μέσα ή έξω από τις λιμενικές ζώνες και ο φόβος των καθυστερήσεων, είναι μόνο μία από τις διαστάσεις των «παρενεργειών» που προκαλούν τα υπέρβαρα εμπορευματοκιβώτια με τη ναυτιλιακή κοινότητα να σημειώνει ότι ο βασικός κίνδυνος ήταν και παραμένει η ευστάθεια των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τελευταία ο ESPO είχε πάρει θέση για το εν λόγω θέμα «πυροδοτώντας» ένα κύκλο συζητήσεων για το τεχνικό μέρος της υπόθεσης και τις ευθύνες που απορρέουν από το όλο ζήτημα για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην «αλυσίδα» διακίνησης τέτοιων εμπορευματοκιβωτίων.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού έχουν εσχάτως προστεθεί και αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς που καλύπτουν «ζημιές» που διαβλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESPO είχε καλωσορίσει πρόσφατη απόφαση του ΙΜΟ η οποία αναγνωρίζει την ευθύνη στους μεταφορείς να δηλώσουν το σωστό βάρος των εμπορευματοκιβωτίων προ της τοποθέτησής τους στα πλοία σημειώνοντας ότι η επιβεβαίωση- δήλωση του σωστού βάρους συντελεί στην ασφάλεια της μεταφορικής αλυσίδας κάτι που αποδέχονται και τα λιμάνια που με τη σειρά τους δηλώνουν τους κινδύνους από εσφαλμένες δηλώσεις βαρών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter