Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια: «Στρεσάρουν» το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

eurozone

Τώρα... αρχίζουν τα stress tests. Μπορεί οι πληροφορίες που έρχονται από την Φρανκφούρτη να συνθέτουν την γενικότερη εικόνα που αποτελείται από δέσμες στοιχείων που συγκεντρώνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)αλλά αυτές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι εκείνες που αφορούν στα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια.

Το άκρως ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι Γερμανικές Τράπεζες, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ,εξακολουθούν να είναι «στρεσαρισμένες» καθώς θεωρούν ότι είναι ακόμη εκτεθειμένες λόγω ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων και ανοιγμάτων στο ναυτιλιακό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι το διάστημα που διέρρευσε το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επιχείρησε να «ξεφορτώσει» ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτοφυλακίων μετά τις ζημιές που εμφάνισαν ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τις μαζικές αγορές «δεύτερο χέρι» πλοίων κυρίως του τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τα δανειακά χαρτοφυλάκια των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΕΒΑ και όλα δείχνουν ότι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου θα είναι «θερμό» ενόψει της αποτύπωσης των κεφαλαιακών κενών που παρουσιάζουν οι 128 τράπεζες και της παρουσίασης της «οριστικής εικόνας» περί τα μέσα Οκτωβρίου.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter