Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έχει ο Πειραιάς μια ευκαιρία

olp-64

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στο σαφάρι στο οποίο μετέχει και ο Πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδύσεων, το θέμα της ανάπτυξης του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Παρά τις αλλεπάλληλες και συνεχείς για μια συναπτή τριανταετία, προτροπές της ναυτιλιακής κοινότητας για τη σημασία προσέλκυσης ναυτιλιακών επενδύσεων στο Πειραιά, πρόσφατα και με αφορμή τα Ποσειδώνια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, υπενθύμισε τα δημοσιοποιημένα το 2013 στοιχεία μελέτης όπου αποδείκνυε την καθοριστική σημασία για την ελληνική οικονομία της Ναυτιλίας με συμβολή άνω του 7% στο Α.Ε.Π. αλλά και ως πυλώνα προσφοράς χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επακολούθησαν άλλες δύο μελέτες, στοιχεία μίας εξ αυτών παρουσίασε πρόσφατα και το TheSeaNation, οι οποίες έρχονται προς επίρρωση των στοιχείων της μελέτης του 2013, αλλά και των λεχθέντων δια στόματος Βενιάμη ότι απαιτείται να δοθεί η δέουσα προσοχή στη Ναυτιλία.

Πρόσφατα σχετικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εμφάνισαν για το 2013 της συνεισφορά της Ναυτιλίας εκεί κοντά στο 5% του κυπριακού Α.Ε.Π.

Η εμφάνιση και των δύο στοιχείων για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στα Α.Ε.Π. Ελλάδος και Κύπρου καθιστά επίκαιρο το θέμα της σχηματοποίησης πλαισίου προσέλκυσης στον Πειραιά ναυτιλιακών επιχειρήσεων από άλλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

Και με δεδομένο ότι από τα αναλυτικά στοιχεία των μελετών προκύπτει ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του εισρέοντος ναυτιλιακού συναλλάγματος στην περίπτωση που εγκατασταθούν διαχειρίστριες εταιρείες στον Πειραιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν στην Βρετανία είχαν γίνει συζητήσεις για αλλαγές του φορολογικού καθεστώς, πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις που διατηρούν κεντρικά γραφεία τους εκεί, είχαν βολιδοσκοπηθεί από Κύπρο και Σιγκαπούρη με προφανή στόχο να μετεγκατασταθούν εκεί.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αναπτύξει και το cluster των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τη Ναυτιλία κάτι που έχει υπερπροσφέρει το City του Λονδίνου διατηρώντας έτσι τη δύναμή του στη ναυτιλία, δύναμη που δε πέρασε απαρατήρητη από την Κίνα χρηματοπιστωτικά συστήματα της οποίας σπεύδουν τώρα να τοποθετηθούν στη Βρετανική Πρωτεύουσα με προφανή στόχο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter