Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

LNG: «Των φρονίμων τα παιδιά...»

LNG carrier 722x318

Και αιφνιδίως η Κίνα και οι μελλοντικές της ανάγκες σε LNG. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε εκτιμήσεις, βάσει των οποίων λίαν προσεχώς η Κίνα, που βρίσκεται με γεωμετρική πρόοδο φάση ανάπτυξης της οικονομίας της, θα αυξήσει τη ζήτηση υγροποιημένων αερίων.

Τα στοιχεία των εκτιμήσεων αποτέλεσαν αφορμή για έναρξη ενός νέου κύκλου αναλύσεων για το ρόλο που θα διαδραματίσει η εν λόγω αγορά στην παγκόσμια ζήτηση LNG, αλλά και στο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει ο στόλος των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένων αερίων.

Ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης κοντά στο 11% με ορίζοντα το προσεχές έτος ελέω των νέων ναυπηγήσεων. Στις εκτιμήσεις «άγνωστος Χ» παραμένει ο «ελληνικός παράγοντας» δηλαδή ο βαθμός εμπλοκής των Ελλήνων εφοπλιστών στην εν λόγω αγορά.

Να σημειωθεί ότι μόλις προσφάτως είχε γίνει απόπειρα σκιαγράφησης των διαθέσεων των Ελλήνων με την καταγραφή των νέων παραγγελιών και των υπό ναυπήγηση ευρισκόμενων πλοίων του τομέα από την οποία προέκυψε ότι οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τον εν λόγω τομέα καθώς υπάρχει μεγάλη εμπλοκή τους στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με το στόλο των δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται αλλά και της σημαντικές, κατά σύγκριση, παραγγελίες για πλοία LNG.

Να σημειωθεί επίσης ότι στα φετινά Ποσειδώνια η υπόθεση LNG αποτέλεσε την πλατφόρμα για ειδικές παρουσιάσεις αλλά και κύκλους συζητήσεων όχι μόνο για τη χρήση υγροποιημένων αερίων στην πρόωση πλοίων, αλλά και περί την κατασκευή πλοίων μεταφοράς των εν λόγω αερίων καθώς δυναμικό παρόν έδωσαν περισσότερες από 300 ναυπηγικές μονάδες.

Στον όλο προβληματισμό τέλος έρχεται να προστεθεί και εκείνος των αρχών λιμένων που διαβλέπουν τη δημιουργία μίας νέας «πίτας» από την οποία θα πρέπει να διεκδικήσουν «κομμάτι» αφού είτε μέσω εγκαταστάσεων θα κληθούν να διανείμουν το μεταφερόμενο LNG είτε να το προμηθεύσουν, μελλοντικά, στα πλοία που θα το χρησιμοποιούν για καύσιμο πρόωσης.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter