Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ε.Β.Ε.Π.: Απλοποιεί τις διαδικασίες εξαγωγών στα Ναυπηγεία της Ν. Κορέας σε συνεργασία με το Υ.Ν.Α.

korkidis-7543

Σε συνέχεια της συμμετοχής του Προέδρου του Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, στην Επιχειρηματική Συνάντηση Ελλάδος-Κορέας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και στο πλαίσιο της Συμφωνίας για προώθηση της εξαγωγικής και εν γένει της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς προτίθεται να διευκολύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες εξαγωγών στη Νότια Κορέα.

Το Ε.Β.Ε.Π. εξακολουθεί να διατηρεί καταστάσεις του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων, τις οποίες προτίθεται να αναβαθμίσει σε άδειες εγκεκριμένων εξαγωγέων-μελών του ("approved exporters") που αφορούν στους κατασκευαστές-εξαγωγείς και τους εφοδιαστές πλοίων, ώστε να συμπεριληφθούν στις λίστες προμηθευτών ("makers list" και "suppliers list") των Ναυπηγείων της Κορέας, αλλά και της Κίνας.

Ως γνωστόν, από 1ης Ιουλίου 2011, ισχύει η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ν. Κορέα. Όμως, τα ελληνικά προϊόντα για να τύχουν των προβλεπόμενων απαλλαγών ή μείωσης δασμών πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση καταγωγής ("origin declaration") την οποία μπορεί να αναλάβει να εκδίδει ηλεκτρονικά το Επιμελητήριο για λογαριασμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το ελληνικό cluster ΗΕΜΕΧΡΟ και την πρεσβεία της Ν. Κορέας.

Από την ημερομηνία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Νότια Κορέα, υπάρχει προθεσμία ενός έτους, εντός της οποίας μπορεί να υποβληθεί στις κορεάτικες τελωνειακές αρχές η δήλωση καταγωγής ώστε, εκ των υστέρων, να έχει αποκτήσει η επιχείρηση την άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα.

Η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας, κου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του ομολόγου του της Ν. Κορέας, κου Yoon Sang-Jick, μετά από προτροπή και την αμέριστη βοήθεια του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας που πρέπει να συνεχιστεί με τα Κινέζικα Ναυπηγεία με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter