Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέδριο της HELMEPA στα Ποσειδώνια με θέμα "Μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας στα υπάρχοντα πλοία"

helmepa-777-sinerio

H 4η Ιουνίου, σηματοδοτήθηκε από την 32η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA, η οποία γιόρτασε την ημέρα αυτή με την πραγματοποίηση Συνεδρίου με τίτλο "Energy efficiency measures on existing vessels", στα πλαίσια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2014.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ Ιωάννης Κούστας, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε το γεγονός ότι εδώ και 32 χρόνια, η Ένωση έχει καταφέρει να υλοποιήσει το αρχικό της όραμα, φέρνοντας κοντά ναυτικούς, πλοιοκτήτες και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας κάτω από ένα κοινό στόχο: να εργαστούν όλοι μαζί εθελοντικά με κοινή επιδίωξη την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την ενίσχυση της ασφάλειας και του security στη θάλασσα .

Η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Μαρία Δαμανάκη, τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της και κατά τον χαιρετισμό της εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρουσία της μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στους σκοπούς του συνεδρίου. Αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου για τις θαλάσσιες μεταφορές και υποσχέθηκε, με την ιδιότητά της ως Επίτροπος, να δώσει σημασία στα θέματα που περιλαμβάνει το συνέδριο και να μεταφέρει τις έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες της HELMEPA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Κλείνοντας το χαιρετισμό της η κα Δαμανάκη είπε: «στόχος παραμένει η επιδίωξη μιας γόνιμης μελλοντικής συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη την εκθετική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ενεργειακή απόδοση σε διεθνή κλίμακα».

Οι διακεκριμένοι ομιλητές του πάνελ κάλυψαν όλες τις πτυχές του θέματος του Συνεδρίου. Ο καθένας με τη σειρά του ανέλυσε θέματα που αφορούν τις δυνατότητες επιλογής περιβαλλοντικά φιλικού εξοπλισμού σε υπάρχοντα πλοία, την προσέγγιση των Η.Π.Α. σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα πλοία, εναλλακτικές λύσεις για χρήση LNG καθώς και για την παρακολούθηση και αναφορά κατανάλωσης καυσίμων.

Με το πέρας του συνεδρίου, στους καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, κ. Joseph Angelo και κ. Νικόλαο Τσαβλίρη απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της Ένωσης και ο κ. Κούστας τους επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες και τιμητικό δίπλωμα. Όλοι εξέφρασαν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους για την τιμή και υποσχέθηκαν συνεχή αφοσίωση στο σκοπό της Ένωσης.

Ο Chief Executive Officer και Executive Director του Lloyd's Register, κ. Richard Sadler, μαζί με τον κ. Λάμπρο Βαρναβίδη, Grants Committee Chairman του Lloyd's Register Foundation (the Foundation) ανακοίνωσαν την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για την επέκταση της χρηματοδότησης της Περιβαλλοντικής Εκστρατείας της HELMEPA για ακόμη τρία χρόνια. Και οι δύο εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο της HELMEPA, τόσο για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης όσο και για το πνεύμα ασφάλειας στη ναυτιλία και την παροχή εθελοντικής περιβαλλοντικής επιμόρφωσης των νέων της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Lloyd's Register of Shipping δεν είναι μόνο ένα από τα παλαιότερα Μέλη της Ένωσης, αλλά και ο μεγαλύτερος χορηγός της, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια προς όφελος της κοινωνίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter