Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στα «Ποσειδώνια» ο Μ. Βαρβιτσιώτης

varvitsiotis-posidonia-2014-8

Επίσκεψη στο χώρο που διεξάγεται η Ναυτιλιακή Έκθεση "Ποσειδώνια" πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο, το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιο Χριστόπουλο, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, επισκέφτηκε όλο το χώρο της έκθεσης, συνομιλώντας με αρκετούς συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου απηύθυνε χαιρετισμό στo συνέδριo που διοργάνωσε ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε, σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Αθήνας, καθώς και στο συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Sino Hellenic Seminar.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο συνέδριο του Ελληνικού Νηογνώμονα και των Τ.Ε.Ι Αθήνας που είχε ως θέμα την παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων από τη χρήση υγροποιημένου αερίου (LNG) στα πλοία , ο κος Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν είχα θέσει για πρώτη φορά την ανάγκη της τμηματικής αντικατάστασης του ναυτιλιακού πετρελαίου από τη χρήση LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας, πολλοί είχαν μιλήσει για μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Σήμερα, όμως, όλοι γνωρίζετε ότι όλο και περισσότεροι ασπάζονται αυτή μου την άποψη.

Από την πλευρά μας, στη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν όλοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλάβαμε ως προτεραιότητα τη χρήση LNG. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό θέμα, καθώς η χρήση του θα συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους της ακτοπλοΐας, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ακτοπλοΐας με ευεργετικές επιδράσεις για τον καταναλωτή, ενώ θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για μείωση της εκπομπής ρύπων και χρήση φιλικών καυσίμων προς το περιβάλλον. Στόχος μας τώρα είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία ώστε να υποστηρίζουν περισσότερο τις ενεργειακές μετατροπές που απαιτούνται στα πλοία."

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της Sino Hellenic Seminar, o κος Βαρβιτσιώτης επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα η στρατηγική συμμαχία που έχει αναπτύξει σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση με την Κίνα:

"Οι χώρες μας αποτελούν παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη και η ανάπτυξη του πολιτισμού τους βασίστηκε ανα τους αιώνες στη θάλασσα. Η παρούσα κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχουν αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με την την Κίνα. Το αποτέλεσμά αυτής ήταν μέσα στο 2013, με την παρουσία της COSCO στον Πειραιά να αυξηθεί κατά 20% ο συνολικός αριθμός των κοντέινερ που εξυπηρετεί το λιμάνι. Η COSCO,άλλωστε, αποτελεί στρατηγικό μας εταίρο. Επιπλέον,με μεγάλες εταιρείες όπως οι HP, HUAWAY, ZTE έχουμε ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο διάθεσης των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Σήμερα, οι δύο χώρες προωθούν τους ίδιους στόχους σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια πολιτική σε διεθνή ναυτιλιακά φόρα. Μοιράζονται τις προσπάθειες για έναν δίκαιο ανταγωνισμό και, ταυτόχρονα, λαμβάνουν διεθνείς πρωτοβουλίες έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο θαλάσσιο τομέα. Παράλληλα, Προσβλέπουμε σε ενίσχυση και διεύρυνση μιας τέτοιας συνεργασίας, την οποία θεωρούμε αμοιβαία επωφελή για την εικόνα και την εθνική οικονομία των δύο χωρών", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter