Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η (πετρ) έλευσις των Αράβων στα φετινά Ποσειδώνια

Dubai Maritime City Auth

Τα μικροσκοπικό κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει μεγάλες φιλοδοξίες στον τομέα της ναυτιλίας, όπως φάνηκε από την παρουσία της χώρας στα φετινά Ποσειδώνια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα κάθε δύο έτη. Συνολικά 36 εταιρίες από τη ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΑΕ παρουσίασαν την μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών τους που στοχεύουν στο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων πλοιοκτητών.

Από κατασκευαστές εξοπλισμού δορυφορικών επικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας έως ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρίες και από προμηθευτές καυσίμων και λιπαντικών έως λιμάνια και λιμενικές αρχές, τίποτα δεν έλειπε από την ναυτιλιακή παρουσία των εμιράτων στα φετινά Ποσειδώνια, προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την βιομηχανία τους μπροστά σε ένα κοινό επισκεπτών της Έκθεσης, το οποίο φέτος ήταν κατά 38% αυξημένο σε σχέση με τα Ποσειδώνια του 2012.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό ναυτιλιακό περιβάλλον είναι ιδανικό για την προβολή της θαλάσσιας βιομηχανίας του Ντουμπάι», δήλωσε ο κ. Nawfal Al Jourani, Communications Director of Dubai Maritime City Authority, ένας υπερσύγχρονος ναυτιλιακός κόμβος, ο οποίος προσελκύει εταιρίες του χώρου από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εντυπωσιακό εμιράτο.

«Προσφέρουμε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον με ολοκληρωμένες υποδομές μέσα σε ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξένες ναυτιλιακές».
Περίπου 160 χλμ νοτίως του Ντουμπάι, οι φουτουριστικοί ουρανοξύστες του Άμπου Ντάμπι, κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από την έρημο, μεγάλα κομμάτια της οποίας μετατρέπονται σταδιακά σε νέες γειτονιές, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της πρωτεύουσας των ΗΑΕ.

Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται στην άφιξη εργαζομένων από ολόκληρο τον κόσμο που καλύπτουν θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης με τη ναυτιλία να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μετά την έναρξη λειτουργίας του Khalifa Port, ενός υπερσύγχρονου λιμένα διαστάσεων 2.7 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος τα 16.5 μέτρα. Μέσω της λιμενικής αυτής υποδομής, εκπληρώνεται ένα μέρος του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι όσον αφορά τη διαφοροποίηση του πλουτοπαραγωγικού φάσματος, προσβλέποντας σε σημαντικά έσοδα μέσω της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Khaled Al Marzoui, CEO του Abu Dhabi Shipbuilding, η πρώτη παρουσία της εταιρίας στα Ποσειδώνια συνάδει με την στρατηγική δημιουργίας συνεργασιών που ακολουθεί. «Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε με δυνητικούς συνεργάτες και για να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στελέχη της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των επισκευών και μεταποιήσεων εμπορικών, καθώς επίσης και πλοίων του ναυτικού των ΗΑΕ, υποδέχτηκαν σε ενημερωτική τους εκδήλωση τον Πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα Sultan Mohammed Majed Al Ali, γεγονός που επιβεβαιώνει με επίσημο τρόπο τη σημασία που προσδίδει η χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος συνεισφέρει το 4.6% του ΕΑΠ των εμιράτων με 75.000 θέσεις εργασίας.

Και ενώ το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι έχουν πολύ περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην οικονομική τους ανάπτυξη, το μικροσκοπικό και βραχώδες εμιράτο της Fujairah στο βόρειο τμήμα της χώρας στηρίζει πολλά πάνω στον χώρο της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στον τομέα πετρέλευση.

Το εμιράτο επενδύει πολλά πάνω στη δημιουργία λιμενικών υποδομών θέτοντας ένα αναπτυξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο οι μεγάλες εταιρίες της χώρας βασίζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, καθώς το λιμάνι της Fujairah βρίσκεται σε μία άκρως γεωστρατηγικής σημασίας θέση στα στενά του Hormuz που χωρίζουν την Αραβική χερσόνησο από το Ιράν.

Η ENOC, η οποία είναι η εθνική εταιρία πετρελαίου του Ντουμπάι, έχει επενδύσει σημαντικά στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στη Fujairah, έχοντας δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέντρο ανεφοδιασμού πετρελαίου και λιπαντικών του λιμένα, χωρητικότητας 250.000 τόνων ετησίως, ενώ ήδη ανακοίνωσε σχέδια αύξησης της χωρητικότητας κατά 100.000 τόνους έως το 2015.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας στα Ποσειδώνια κ. Arif Ahmed El Mardi, είπε: «Είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε ναυτιλιακή έκθεση και η επιλογή των Ποσειδωνίων έγινε με γνώμονα τη σημασία που έχει η Έκθεση αυτή σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσω αυτής μπορούμε να προβάλλουμε το ναυτιλιακό μας προϊόν σε ένα παγκόσμιο κοινό. Μέσω της παρουσίας μας στην Ελλάδα ελπίζουμε επίσης να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουμε από τη βάση της Fujairah, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι πετρέλευσης και ανεφοδιασμού καυσίμων και λιπαντικών στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον El Madri, επίκειτο μεγάλη συμφωνία μεταξύ της ENOC και κυπριακής εταιρίας κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων που κλείνουν αύριο με πανηγυρικό τρόπο, λόγω της σημαντικής αύξησης των μεγεθών που σημείωσε η φετινή διοργάνωση σε κάθε επίπεδο.

Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter