Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Boxships: Ο εχθρός του μεγάλου το... μεγαλύτερο

container-ship

Θα σταματήσει η ναυπήγηση όλο και μεγαλύτερων από άποψη μεταφορικής ικανότητας σε TEU πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων; Και αν ναι σε ποιο μέγεθος;

Τα ερωτήματα κάθε άλλο παρά «φιλοσοφικού χαρακτήρα φαίνεται να ταλανίζουν υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών που διατηρούν στόλους Boxships αλλά και εμπορικών λιμένων ανά τον κόσμο που πλέον «τρέχουν να προλάβουν» τις εξελίξεις με νέους εξοπλισμούς.

Η εμφάνιση στοιχείων συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη στην διεθνή ειδικό τύπο εν μέρει αποκαλύπτει το εύρος του προβληματισμού στον οποίο έχουν εισέλθει πλοιοκτήτες, ναυπηγεία, νηογνώμονες, ασφαλιστές και αντασφαλιστές, διαμεταφορείς, λιμάνια, και εταιρίες που κατασκευάζουν εξοπλισμούς εξυπηρέτησης λιμένων.

Η έμμεση απάντηση που έρχεται από την πλευρά των ναυπηγείων ότι « ο πελάτης έχει πάντα το λόγο» έχει ρίξει ήδη λάδι στη φωτιά του προβληματισμού. Το κόστος του οποίου σε ανθρωποώρες αποτιμάτε σε εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό γιατί κανένα ναυπηγείο μέχρι ώρας, τουλάχιστον στην ευρύτερη της Ασίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να πει εύκολα όχι στην «πρόκληση- πρόσκληση» ενός πελάτη που θα ζητήσει να ναυπηγηθεί για λογαριασμό του ένα 25άρι ή τριαντάρι ή .... Το άξιο λόγου είναι ότι και από την πλευρά τους ναυπηγοί και νηογνώμονες επιχειρούν να προωθηθούν στις τάξεις των «μεγάλων» καθώς είναι γνωστή η τάση.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν να επιχειρείται μία «σιωπηρή» αναβάθμιση ορισμένων σέρβις ώστε να αποφευχθεί η απώλεια συνεργασίας σε μία πρόταση-πρόκληση του μέλλοντος. Στην εν λόγω περίπτωση το αρχαιοελληνικό «πάντων μέτρο άνθρωπος» φαίνεται στην περίπτωση της ναυπηγικής να φυλάει εκπλήξεις καθώς από δεκαετιών έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται αρνητικές θεωρίες σε σχέση με τα ναυπηγούμενα μεγέθη, τις ικανότητες αυτών, τα συστήματα πρόωσης αλλά και τα καύσιμα που αυτά μελλοντικά θα χρησιμοποιούν ώστε να είναι φιλικότερα στο περιβάλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter