Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καθήλωσε τους φοιτητές ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης

veniamis 770

Κρέμονταν στην κυριολεξία από τα χείλη του, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και όχι μόνο, που παρακολούθησαν το απόγευμα της Τετάρτης την διάλεξη του Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, με θέμα «Ελληνική ναυτιλία, ανθρώπινο δυναμικό και ανάπτυξη»

Με λιτό τρόπο και μια βαθειά ανθρώπινη κουβέντα, ανέλυσε στους φοιτητές το θέμα που πραγματεύτηκε, μέσα από επιχειρήματα και ζωντανό διάλογο, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Αμερική εξαρτάται από την ελληνική ναυτιλία, ακόμα και η Κίνα εξαρτάται από αυτή, η προώθηση του τεράστιου κινεζικού εμπορίου σήμερα γίνεται μέσω της Ελλάδας. Ο Έλληνας εφοπλιστής έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας διορατικός επιχειρηματίας και έχει κερδίσει την διεθνή εμπιστοσύνη. Αν διαφυλαχθεί η ελληνική ναυτιλία, μπορεί να αποτελέσει βασικό οικονομικό πόρο για την χώρα.

Είναι κρίμα σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, να μην ανοίγουν εργασιακές θέσεις στον τομέα της ναυτιλίας, πρέπει να σπάσουμε τους συνδικαλιστικούς θεσμούς που έχουμε σαν λαός και να ανοίξουμε της πόρτες της εργασίας, στον τομέα της ναυτιλίας. Οι σπουδαστές που θα ακολουθήσουν την ναυτιλία θα αξιοποιήσουν μία παρακαταθήκη γενεών, πρέπει μέσα από τις αντίξοες συνθήκες να αγαπήσουν τον τομέα της ναυτιλίας.

Σας τα λέει αυτά ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από εδώ, από το νησί της Χίου, χωρίς να κατάγεται από τζάκι. Μια μέρα ένας δημοσιογράφος με ρώτησε σε μια συνέντευξη, πως όλοι οι εφοπλιστές έχουν καταγωγή από την Χίο; Του απάντησα ότι στη Χίο η ναυτιλία είναι ο τρόπος επιβίωσης, γιατί ας θυμηθούμε ότι αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, ως γνωστόν θα βρεις μια ελιά και ένα καράβι.

Ο ίδιος σε ερώτηση της Ανθίππης Ζαννάρα Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, σχετικά με την εθνικότητα των πληρωμάτων απάντησε: «Ότι ευχής έργο είναι να επανέλθει η ναυτοσύνη στην δεκαετία του 60-70 που στα πλοία τα πληρώματα απαρτίζονταν αποκλειστικά από Έλληνες. Αυτός ο αριθμός, είπε, σήμερα έχει φτάσει στους 3 Έλληνες στο πλήρωμα του κάθε πλοίου διεθνώς».

Σε άλλη ερώτηση από το κοινό απάντησε: «Τα πλοία που έχουν την ελληνική σημαία είναι υποχρεωμένα να έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό Ελλήνων στο πλήρωμα τους, δεν ισχύει το ίδιο για άλλα ευρωπαϊκά πλοία, μόνο στην Ελλάδα θεσμικά υπάρχει αυτός ο νόμος.

Σχετικά με το ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας του, είπε: «Ο Έλληνας πλοιοκτήτης αγωνίζεται μέσα σε οικογενειακά πλαίσια, με ένα διαρκές όραμα και με ενασχόληση 24 ώρες το 24ωρο. Οι Έλληνες ξέρουμε να πουλάμε και να αγοράζουμε πάρα πολύ καλά. Κάποιοι δυστυχώς ενοχλούνται από την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, η Ευρώπη όμως χρειάζεται την ελληνική ναυτιλία, μέσα στην Ευρώπη κάνεις δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί, οι Ευρωπαίοι τώρα ανακάλυψαν τα LNG, οι πραγματικοί ανταγωνιστές μας είναι η Άπω Ανατολή, όχι οι ευρωπαίοι.

Σε ερώτηση που του τέθηκε από το κοινό, σύμφωνα με τη γνώμη γνωστού εφοπλιστή, πως όταν μπλέξεις με την θάλασσα και είσαι χαζός θα πνιγείς και αν είσαι έξυπνος θα γίνεις εφοπλιστής, απάντησε ότι σημασία έχει σε ότι κανείς να το αγαπάς.

Συμπλήρωσε: «H Ελλάδα πρέπει να γίνει ναυτιλιακό Κέντρο παγκοσμίως, αν γίνει αυτό όλοι εσείς που σπουδάζετε ναυτιλιακά θα βρείτε κατευθείαν μια θέση εργασίας.

Ο Δήμαρχος Χίου, που παρευρέθηκε στην ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ναυτιλίας που παρευρέθηκαν στο Αμφιθέατρο, τους εξήγησε ότι η ναυτιλία είναι μια κανονική δουλειά και αυτό θα το γνωρίσουν πρώτη φορά από κοντά, θα δουν σε ανθρώπινο επίπεδο ότι το να ταξιδεύεις σε ένα πλοίο μέσα στη θάλασσα, είναι σαν όλες τις υπόλοιπες δουλειές στην στεριά. Αν και εσείς είπε, προορίζεστε για ναυτιλιακά γραφεία, όταν θα ταξιδέψετε με το πλοίο έστω και μια φορά, θα καταλάβετε τι σημαίνει το αντικείμενο που σπουδάζετε.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον κ. Βενιάμη τον ρώτησε τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα, αν υπήρξε κάποια προετοιμασία για την υλοποίηση των στόχων του ή αν υπήρξε μια στιγμή στη ζωή του, που είπε ότι είναι προορισμένος για να γίνει εφοπλιστής και να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά.

Ο κ. Βενιάμης είπε ότι παρόλο που προερχόταν από μια μη πλούσια οικογένεια, τίποτα δεν περιόρισε το όραμα και την φιλοδοξία του για να κατακτήσει και να εισέλθει στον ναυτιλιακό τομέα. Έχει σημασία πρώτα να επιλέξεις την δουλειά που θα κάνεις, πρώτα από όλα να την αγαπάς και μετά να έχεις αρχές.

Είναι κάτι που το λέω πρώτη φορά δημόσια, συμπλήρωσε: «Όταν πήγα στην Ένωση Εφοπλιστών Εφοπλιστών να καταθέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος μου ψιθύρισαν πως πρέπει να πληρώσω, γιατί διαφορετικά δεν θα έβγαινα Πρόεδρος και δεν θα πετύχαινα ούτε στο ελάχιστο τον τον στόχο μου. Δεν το έκανα και όμως αν έρθουμε στο σήμερα θα δείτε ότι είμαι ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ένωσης μέχρι σήμερα».

Πηγή: www.alithia.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter