Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κουρουμπλής: Αναμένονται οφέλη από την νέα ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική για τα ελληνικά νησιά

kouroublis intime1

Ευνοημένη ως προς τα θέματα της νησιωτικής πολιτικής αλλά και των επιμέρους ζητημάτων που αναζητούν επί χρόνια λύσεις, αναμένεται να να βγει η Ελλάδα μέσα από την σχηματοποιήση ενός κειμένου - διακήρυξης, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο να υιοθετηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. απ όλα τα κράτη μέλη. Όπως ανέφεραν τόσο ο υπουργός Π. Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός με τις διεργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Σύνοδο της Μάλτας στόχος είναι να επέλθει η ισότιμη ανάπτυξη των νησιών της Ε.Ε. ανεξαρτήτων μεγέθους προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η εδαφική συνοχή όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, υιοθετήθηκε ομόφωνα και τέθηκε ως εκ των βασικών στόχων της νησιωτικής πολιτικής.

Για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας και τα όσα δρομολογήθηκαν στη Σύνοδο της Μάλτας είπε ότι για πρώτη φορά ίσως μέσα στα κείμενα τα οποία συνετάχθησαν συμπεριελήφθη κι η προστασία των εργαζομένων.

Σε ερώτηση γα το νηολόγιο και την πτώση του αριθμού του υπό ελληνική σημαία πλοίων ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική ναυτιλία τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τομέας που καθιστά τη χώρα παγκόσμια δύναμη.

Θα ανοίξουμε τη κουβέντα με τους εφοπλιστές σε πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία επιφυλάχτηκε να δημοσιοποιήσει εν

ευθέτω χρόνω και υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει μια κουβέντα αρχής γενομένης με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.)

Εμείς θα στηρίξουμε είπε τη ναυτιλία και κάλεσε και την Ε.Ε.Ε. να κάνει κι εκείνη τις δικές της ενέργειες.

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής αναφορικά με τα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης είπε ότι στη παρούσα φάση δεν υπάρχει στόχος ανάπτυξης ιδιωτιών σχολών αλλά αναβάθμισης των δημόσιων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας σε αυτό το σημείο και την στήριξη της Ε.Ε.Ε. αλλά και εφοπλιστών για τον εκσυγχρονισμό των σχολών.

Αν θέλουμε είπε, ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση μπορεί κάποιο Ίδρυμα να δημιουργήσει ένα σχήμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γιατί όπως είπε είναι αδύνατον οι νέοι που ενδιαφέρονται να πάνε στη θάλασσα να κληθούν να πληρώσουν υψηλά δίδακτρα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι υπό διερεύνηση είναι το γεγονός ότι από τους εισακτέους στις ναυτικέ σχολές πολλοί φεύγουν προ της ολοκλήρωσης των σπουδών γεγονός που απασχολεί το υπουργείο.

Τέλος αναφορικά με τις προσπάθειες αναζωογόνησης του τομέα της ναυπηγοεπισκευής δήλωσε ότι υπάρχει κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ενώ αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις και στη Cosco για επίσπευση της έλευσης των δυο δεξαμενών που ο Πειραιάς αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter