Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κουρουμπλής: Στόχος η αναβάθμιση των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης

kouroumplis 6665

Στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για τη στήριξη και αναβάθμιση των σχολών της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και στους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εγκαινιάζοντας την αποκατάσταση της λειτουργίας των ομβρίων υδάτων και λυμάτων των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, αλλά και της πλήρους ανακαίνισης του αμφιθεάτρου της σχολής μηχανικών, με σύγχρονα οπτιακουστικά μέσα.
Και τα δύο έργα, αποτελούν χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αλλά και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο κ. Κουρουμπλής, στην ομιλία του τόνισε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας φιλοδοξεί, μέσα από την αξιοποίηση πόρων να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αναβάθμιση των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης σε υποδομές και εξοπλισμό, είτε με ένταξή τους στο περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής, είτε σε περιφερειακά προγράμματα υπολοίπων περιφερειών, όπου υπάρχει στενή συνεργασία.
Είπε επίσης, ότι η συνεργασία με το ναυτικό επιμελητήριο, αλλά και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα συνεχιστεί, προκειμένου και από εκεί να αντληθούν όποιες δυνατότητες.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την παράδοση που έχει ο Έλληνας ναυτικός και ιδιαίτερα ο αξιωματικός, όπου είναι περιζήτητος στη διεθνή αγορά εργασίας» τόνισε και επανέλαβε ότι τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα και με αναλύσεις, θα χρειαστούν παγκοσμίως πάνω από 150.000 στελέχη πρώτη γραμμής για τη ναυτιλία.
Σε αυτό σημείο συμπλήρωσε, ότι οι Έλληνες ναυτικοί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν εξασφαλίσουμε υψηλές προδιαγραφές στην εκπαίδευση, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πλοίου με υψηλή τεχνολογία.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του τμήματος ηλεκτρολόγων που θα εκπαιδεύονται νέοι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, ενώ προανήγγειλε τη σύνδεση των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης με την έρευνα και τα ερευνητικά προγράμματα.
Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα, είπε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να στηρίξει και αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα της ποντοπόρου ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου όπως τόνισε, η ελληνική σημαία να είναι ποιοτική και με συνεχή ανάπτυξη.
Εξέφρασε την προσδοκία του, ότι και η ποντοπόρος ναυτιλία από την πλευρά της, θα ανταποκριθεί στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα συμβάλλοντας με επενδύσεις στη χώρα.
Είπε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας με επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων, αλλά και καλύτερης οργάνωσης του λιμενικού σώματος, με εισαγωγή υποψηφίων μέσω πανελληνίων εξετάσεων, προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός, να εμπεδωθεί το αίσθημα της αξιοκρατίας, αλλά και αναβάθμισης των στελεχών του.
Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εξοπλισμού στο λιμενικό σώμα, προκειμένου να καταστεί πολύ πιο αξιόμαχο, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον τομέα της ακτοπλοΐας, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι που ζουν στα νησιά θα πρέπει να είναι πολίτες ίσοι με τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη σχεδιασμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας, όπου μέσα από τις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης θα διεκδικηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά στο πλαίσιο της εδαφικής συνοχής.
«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις κατοίκους των νησιών που ζουν σε αυτά και σε πολλές περιπτώσεις υπερασπίζουν Θερμοπύλες» υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο διοικητής της Σχολής ΑΕΝ Ασπροπύργου, Σταμάτης Φωτεινός, στην ομιλία του τόνισε, ότι με το πρώτο σκέλος του έργου, που αφορά στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ομβρίων υδάτων και λυμάτων των εγκαταστάσεων της ακαδημίας και ταυτόχρονα της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, καλύπτονται οι όροι κατάλληλης υγιεινής των μαθητών της ακαδημίας, ενώ εξασφαλίζεται με τα προβλεπόμενα μέσα η προστασία της δημόσιας υγείας
Αναφερόμενος στην πλήρη ανακαίνιση του αμφιθεάτρου και του εξοπλισμού του με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής, είπε ότι με αυτή αναβαθμίζεται η παρεχόμενη ναυτική εκπαίδευση, ενώ τίθενται σοβαρά οι προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς παρουσιάσεις μελετών και εργασιών, σεμιναρίων ομιλιών και συνεργασιών με άλλες ακαδημίες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
«Ο εφοπλισμός ενισχύει, στηρίζει και οικονομικά βοηθάει την εκπαίδευση των αυριανών αξιωματικών και αυτό αποτελεί μοναδικότητα, καθώς δεν το κάνει κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος για τα στελέχη του» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
«Πιστεύουμε σε αυτό, όσο και στην καλύτερη εκπαίδευση των Ελλήνων αξιωματικών και γι’ αυτό το λόγο παίρνουμε τους πρωτοετείς σπουδαστές στα πλοία μας, καθώς στόχος μας είναι να γνωρίσουν το περιβάλλον στο οποίο αύριο θα εργαστούν, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι» ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η εκπαίδευση στις ναυτικές σχολές ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα που επιβάλλονται από τα διεθνή χαρακτηριστικά της ναυτιλίας και είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας το κάνει καλά και οι Έλληνες αξιωματικοί είναι από του καλύτερους στον κόσμο.
Και τα δύο έργα στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, που λειτουργεί από το 1951 και σε αυτή φοιτούν περίπου 1.600 σπουδαστές (άνδρες και γυναίκες), έγιναν με χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που σύμφωνα με το τελικό κόστος, άγγιξαν περίπου τις 200.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά μάλιστα στο χώρο της σχολής λειτουργεί ειδικό τμήμα ηλεκτρολόγων, στην οποία μπορούν να φοιτήσουν σπουδαστές ηλεκτρολόγοι πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, λόγω της μεγάλης ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Πηγή: newsbeast.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter