Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Άμεση ανάγκη προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

86a6daf70b6ace0bcc93087c8b0f485e

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης ζητά να δοθεί λύση από το Υπουργείο Ναυτιλίας στις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΑΕΝ και σε όλες τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη καθηγητών ναυτικών μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην πραγματοποιούνται τα αντίστοιχα μαθήματα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος είτε να οδηγηθούμε σε παράταση των εκπαιδευτικών εξαμήνων είτε ακόμη και στην απώλεια εξαμήνου για ορισμένους σπουδαστές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Η έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2016-2017 στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού έγινε με σοβαρά προβλήματα. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ακαδημίες και ειδικά οι σχολές πλοιάρχων (Κύμης, Ύδρας, Οινουσσών, Κρήτης, Ασπροπύργου και Μακεδονίας) στην ουσία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών ναυτικών μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχου.

Από το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 με νομοθετικές ρυθμίσεις οι συνταξιούχοι ναυτικοί είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται στη ναυτική εκπαίδευση χωρίς να γίνεται περικοπή της σύνταξής τους. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε ως αποτέλεσμα τα κενά που υπήρχαν από εκπαιδευτικό προσωπικό στις ΑΕΝ και σε όλες τις σχολές την ναυτικής εκπαίδευσης, να καλύπτονται από περίπου 30 συνταξιούχους κάθε χρόνο.

Παρότι με την ψήφιση του νόμου 4387/2016 οι παραπάνω διατάξεις καταργήθηκαν, μέχρι σήμερα – δέκα και πλέον μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων – δεν έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αφενός δεν πραγματοποιούνται τα αντίστοιχα μαθήματα, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος, είτε να οδηγηθούμε σε παράταση των εκπαιδευτικών εξαμήνων, είτε ακόμη και στην απώλεια εξαμήνου για ορισμένους σπουδαστές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
• Με δεδομένο ότι εκ των πραγμάτων φαίνεται να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης μη συνταξιούχων καθηγητών ναυτικών μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχου, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να καλύψετε τις υφιστάμενες ελλείψεις;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να καλύψετε τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεισφορά της στις ανάγκες της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας;

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter