Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανοίγει πανιά η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

dimitriadis

Στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στους πρώτους φοιτητές η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου. Μιλώντας σήμερα, στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Capital Today, o Εκτελεστικός Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, Στέλιος Μαυρομούστακος ανέφερε πως μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους για να φοιτήσουν στην Ναυτική Ακαδημία, αναφέρει το Capital.gr.

Η Ναυτική Ακαδημία, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στη Λεμεσό, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου (στη φωτογραφία) και αξιωματούχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας του νησιού. Στην εκδήλωση αναλύθηκε διεξοδικά το σημαντικό και μοναδικό όπως χαρακτηρίστηκε εγχείρημα, το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες εκπαιδευτικής πρωτοπορίας, ενώ εγγυάται πλήρη επαγγελματική απασχόληση στους αποφοίτους της Ακαδημίας.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρουσίασε τη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), στη Λεμεσό. Όπως τονίσθηκε πρόκειται για πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα του Πανεπιστημίου, που μεταξύ άλλων εγγυάται άμεση απασχόληση σε έναν τομέα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρεπόμενη στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης.

Η Κύπρος ήδη διαθέτει τον 3ο μεγαλύτερο στόλο μέσα στην Ε.Ε. και τον 10ο μεγαλύτερο στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, με 1.677 πλοία, τονάζ περίπου 23 εκατομμυρίων υπό την Κυπριακή σημαία και 55.000 απασχολούμενους ναυτικούς. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, πρωτοπορεί άλλη μια φορά με τα προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων για αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού», δήλωσε ο καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Επισήμανε πως η Ναυτική Ακαδημία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σχετικά με την υλοποίηση του τριγώνου της γνώσης (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανία), «κάτι το οποίο προωθείται έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης», όπως υπενθύμισε. «Πρωταρχικός στόχος της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να αναπτύξει και να προσφέρει προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων, γνωστά διεθνώς ως «Competencies» του International Maritime Organisation (IMO), στους τρείς κύριους τομείς της Ναυτικής Βιομηχανίας: τη Ναυτική Επιστήμη, τη Ναυτική Μηχανική και τη Ναυτική Ηλεκτρο-τεχνολογία», υπέδειξε.

Η στενή συνεργασία φορέων του ιδιωτικού τομέα και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, η οποία παρέχει όλα τα εχέγγυα για την αναγνώριση της ως ενός εκπαιδευτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο εξασφαλίζει όχι μόνο τη βελτίωση των επιδόσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και τη δημιουργία ασφαλέστερων, έξυπνων και οικολογικών μεθόδων, σε μια συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογικά βιομηχανία. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μάριος Δημητριάδης, τόνισε πως «σήμερα υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο τομέας των ναυτιλιακών, με την προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο.

Η έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό με θαλάσσια υπηρεσία έρχεται να καλυφθεί με την ίδρυση και λειτουργία, από τον Σεπτέμβριο, της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου». Η ναυτική εκπαίδευση που μέχρι σήμερα δεν ήταν ολοκληρωμένη, καθώς απουσίαζε η εκπαίδευση των νέων αξιωματικών εμπορικού ναυτικού, βάζει «πλώρη», με την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να δημιουργήσει την Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, η οποία στηρίζεται και συνεργάζεται με την ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, με την στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου (Μar.In.Em) και του Intercollege, και έχοντας το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των εγκαταστάσεων του υπερσύγχρονου Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), αποτελεί ακόμα ένα βήμα εκπαιδευτικής πρωτοπορίας. Θα προσφέρει προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων, πιστοποιημένα από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα κατάρτισης, αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυβερνητών (Board of Governors) της Ακαδημίας, Πλοίαρχος Eberhard Koch, επισήμανε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα διασφαλίσει στο να δοθούν ευκαιρίες στη νέα γενιά θαλασσοπόρων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση τους στη Ναυτική Ακαδημία. «Η Κύπρος είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία από την αρχαιότητα, ενώ η γεωγραφική της θέση κατά μήκος σημαντικών εμπορικών οδών και η καθιέρωση της ως το πρώτο λιμάνι της Ε.Ε. δίπλα στη Διώρυγα του Σουέζ, την καθιστούν καίριο ναυτιλιακό κόμβο», υπέδειξε.

Ο Δρ. Χρήστος Βλάχος, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, αναφέρθηκαν στο Σχέδιο Χρηματοδότησης Δοκίμων, το οποίο με σημαντικές συνεισφορές από τη βιομηχανία, και διευκολύνσεις και ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα εξυπηρετεί οικονομικά τους δόκιμους σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκαν επίσης στις εγγυημένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης και εργασίας για τους δόκιμους και απόφοιτους της Ακαδημίας. Οι Δρ. Βλάχος και Δρ. Μαυρομούστακος, απάντησαν σε ερωτήσεις του πολυπληθούς κοινού, το οποίο αποτελείτο από διευθυντές ναυτιλιακών εταιρειών, κρατικούς αξιωματούχους και μέλη των ΜΜΕ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter