Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ρότα ανάπτυξης το ναυτικό επάγγελμα

naftikos 045325

Αντίθετες ρότες, όσον αφορά στο ναυτικό επάγγελμα ακολουθούν η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία . από τη μία είναι η Ελλάδα η οποία παρά το γεγονός ότι έχει τεράστια παράδοση, τόσο στη ναυτιλία όσο και στη ναυτεργασία υπολογίζεται ότι διαθέτει μόλις 15.000 ενεργούς ναυτικούς σήμερα. Από την άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2010, αυξήθηκε ο αριθμός των Βρετανών ναυτικών σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου και Μεταφορών της χώρας.
Ειδικότερα, συνολικά 2.000 νέοι άνθρωποι από την Βρετανία επέλεξαν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα πέρσι, ενώ οι εν ενεργεία ναυτικοί έφτασαν τις 22.910.

Ο συνολικός αριθμός των Άγγλων ναυτικών αυξήθηκε κατά 1.000 σε σχέση με το 2013 σημειώνει το βρετανικό υπουργείο. «Έπειτα από πολλά χρόνια διαρκούς πτώσης αυτή η είδηση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Guy Platten.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται έλλειψη ναυτικών, η οποία λόγω και της διαρκούς αύξησης του όγκου του θαλάσσιου εμπορίου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια».

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ναυτικούς και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μοναδική θέση για να καλύψει αυτό το κενό, με παγκόσμιας κλάσης κολέγια και Ιδρύματα κατάρτισης, καθώς και μια φήμη για την παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης ναυτικών».

Ωστόσο ο κ. Platten σημειώνει ότι η αγγλική κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα, για να υποστηρίξει τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αρχικά το κράτος κάλυπτε το 50% των εξόδων εκπαίδευσης των νέων ναυτικών.

Όμως το ποσοστό αυτό σήμερα έχει πέσει στο 25%.

«Είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά το κόστος εκπαίδευσης και επανακατάρτισης των ναυτικών και είναι άδικο για τις ναυτιλιακές εταιρείες να επωμιστούν τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών κατάρτισης. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter