Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΠΕΝ: Στηρίξτε την ναυτική εκπαίδευση

vlaxos pepen 12

«Εμείς πιστεύουμε, πως αν στηριχθεί η δημόσια κα δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ιδιωτική, σε μια χώρα μάλιστα, που βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο στην οικονομική καταστροφή». Τούτο σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), Γ. Βλάχος στη ομιλία του που έλαβε χώρα το πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της Ένωσης που εξελίσσεται αυτή την ώρα σε αίθουσα του ΟΛΠ, κατά την οποία βραβεύονται Πλοίαρχοι που έσωσαν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και απονέμονται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε απόφοιτους σχολών Εμπορικού Ναυτικού.

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ περιεστράφη κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα θέματα τα ναυτικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας την αναγκαιότητα η Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο ώστε να απορροφηθούν το δυνατόν περισσότερα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των ΑΕΝ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βλάχος τόνισε επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης και βαθμολογικής εξέλιξης των αξιωματικών γέφυρας, καθώς επανέλαβε ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν αυτόματα πλοίαρχοι που δεν έχουν γνωρίσει προηγουμένως όλα τα προαπαιτούμενα της για να φτάσουν στη συγκεκριμένη βαθμίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολών, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η τελευταία ηγεσία του ΥΝΑ υπό τον Μ. Βαρβιτσιώτη, επί θεμάτων ναυτικής εκπαίδευσης ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ίδρυμα Ευγενίδου που διέθεσαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακαίνιση των ΑΕΝ Σύρου, Ύδρας και Κεφαλονιάς.

Από τις επισημάνσεις του Προέδρου της Ένωσης δεν έλειψαν και εκείνες για το θέμα του διδακτικού προσωπικού των Σχολών ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα της κάλυψης των σπουδαστών για την πρακτική τους εκπαίδευση στα απαιτούμενα εκπαιδευτικά ταξίδια που προβλέπονται από την διάρκεια της μαθητείας τους.

Ο κ. Βλάχος επίσης αναφέρθηκε και στον ρόλο των Ελλήνων Αξιωματικών αλλά και γενικότερα του ναυτεργατικού δυναμικού για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας σημειώνοντας με νόημα ότι η ποιότητα των πλοίων επί ελληνική σημαία εξασφαλίζεται και μέσα από μια σημαντική παράμετρο που είναι οι Έλληνες αξιωματικοί και γενικότερα το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους Πλοιάρχους συνταξιούχους και εν ενεργεία από την περίοδο της λιτότητας και των μέτρων των μνημονίων εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει βελτίωση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter