Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών: «Όχι» στην απαξίωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης

kesen

Για υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, το οποίο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 5 Νοέμβρη 2104, προκειμένου να εξετάσει τη κατάσταση που επικρατεί στην μετεκπαίδευση.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 27 Νοέμβρη και ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοέμβρη 2104 η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών και ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στην μετεκπαίδευση. Καταδικάζει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης που έχει ως στόχο να οδηγήσει τους σπουδαστές προς την Ιδιωτική Εκπαίδευση, το κόστος της οποίας θα κληθούμε να πληρώσουμε. Τα Π.Δ. 141/2014, 103/2014 και οι νόμοι 3153/2003 και 3540/2006 επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση αυτή που ως αποτέλεσμα θα έχει την υποβάθμιση των διπλωμάτων μας, την κατάργηση των ΣΣΕ και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η κάλυψη των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό ολοκληρώθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν το τέλος του προηγούμενου κύκλου με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της σχολής ενώ παραμένουν τα οξυμμένα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, της μη καταβολής του επιδόματος φοίτησης σε προηγούμενους κύκλους, της καθαριότητας του κτηρίου, ενώ παρατηρείται και καθυστέρηση στην καταβολή μισθοδοσίας των ωρομίσθιων καθηγητών.

Τα ποσοστά αποτυχίας σε ορισμένα μαθήματα είναι ενδεικτικά για την αποτυχία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επιβάλλεται άμεσα να γίνουν αλλαγές στην βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, για μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στα νέα σύνθετα καθήκοντα που θα αναλάβουμε ως Α' και Β' Μηχανικοί.

Καλούμε σε κοινή διεκδίκηση σπουδαστές, σωματεία, Ομοσπονδία και καθηγητές με κατεύθυνση για Αποκλειστικά – Δημόσια – Δωρεάν - Σύγχρονη Ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Ζητούμε την άμεση συνάντηση με τον υπουργό για την ανάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων μας

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 27 Νοέμβρη και καλούμε όλους όσους φοιτούν αυτή την περίοδο στο ΚΕΣΕΝ να συμμετέχουν μαζί με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές.

Διεκδικούμε:

1. Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της βιβλιογραφίας με την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Ανοικτή στην πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους.
2. Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάση των πραγματικών αναγκών με προτεραιότητα σε μηχανικούς Ε.Ν..
3. Άμεση καταβολή του επιδόματος Μετεκπαίδευσης των προηγούμενων κύκλων. Να επανέλθει η καταβολή του επιδόματος όπως γινόταν από το ΚΕΣΕΝ, με την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου.
4. Αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών του ΚΕΣΕΝ και του συστήματος αξιολόγησης και απουσιών των μετεκπαιδευόμενων.
5. Αύξηση του επιδόματος Μετεκπαίδευσης στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος
6. Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στις εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους. Κατάργηση της πενταετίας που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των κύκλων.
7. Αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης με αλλαγή της διδασκόμενης ύλης και την πραγματοποίηση σεμιναρίων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας, αύξηση των εργαστηριακών ωρών με παράλληλη μείωση των θεωρητικών ωρών και αλλαγή του τρόπου των εξετάσεων.
8. Κατάργηση της λίστας αναμονής, άμεση φοίτηση όλων των συναδέλφων με τη δημιουργία νέων τμημάτων μέχρι 25 άτομα και η Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων υπηρεσιακά να ενημερώνει το ΚΕΣΕΝ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων των συναδέλφων από την ΑΝΥΕ όπως και η αιτιολόγηση με νομολογία τυχόν απόρριψης.
9. Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας, Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
10. Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ.
11. Κατάργηση των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
12. Να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ όλοι οι Μετεκπαιδευόμενοι στο ΚΕΣΕΝ και οι εισφορές να καλύπτονται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ).
13. Δωρεάν στέγαση των μετεκπαιδευόμενων από την επαρχία στην Εστία Ναυτικών και επίδομα στέγασης για όσους δεν μπορεί να καλύψει.
14. Μειωμένα εισιτήρια μετακίνησης στον μόνιμο τόπο διαμονής των Μετεκπαιδευόμενων σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
15. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του ΚΕΣΕΝ.
16. Έλεγχο των οικονομικών του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και των κεφαλαίων του ΝΑΤ.
17. Έλεγχο των κονδυλίων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ποσά που δόθηκαν και που δαπανήθηκαν.
18. Κατάργηση του νόμου 4150/2013 για την « Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», της Υπουργικής Απόφασης (3522.2/08/2013) «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».
19. Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση των χαριστικών πράξεων και επιδοτήσεων των εφοπλιστών και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ.
20. Να σταματήσει η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των άλλων κεφαλαίων που εποπτεύονται από το ΝΑΤ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΕΜΕΝ.
21. Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά από χώρες όπως Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ουκρανία, Πολωνία, Ινδία, Λιθουανία και άλλες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΣΕΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ"

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter