Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτική εκπαίδευση το επίκεντρο συνάντησης ΕΕΕ-ΥΝΑ

enautilia- aen aspropurgos

Συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα για τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία και επιβεβαίωσε τις βάσεις διάλογου που έχει θέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικών Υποδομών και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Aθανάσιος Χριστόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας του Αιγαίου.Επίκεντρο της συζήτησης των δύο πλευρών αποτέλεσε η ναυτική εκπαίδευση και η τόνωση της απασχόλησης στους Έλληνες ναυτικούς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά της ώστε να επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η απορρόφηση των αποφοίτων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας. «Διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σπουδαστές να μπαρκάρουν έλαβα μία πρωτοβουλία να διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση μεταξύ των σπουδαστών που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαίας τρίτης χώρας, και εκείνων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία υπό ελληνική σημαία. Με τη δική σας συμβολή, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη ρύθμιση και να δούμε τους σπουδαστές μας να πραγματοποιούν το όνειρο τους να βγουν στη θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε την Ένωση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η κατάρτιση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα, «αντάξιες των προσδοκιών των ναυτικών και του εμπορικού μας στόλου», όπως χαρακτηριστικά ο Υπουργός. «Η λειτουργία των ιδιωτικών σχολών θα έχει έναν επιπλέον στόχο, την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των ναυτικών, που θα αποκτήσουν ευχερέστερη πρόσβαση στις εκπαιδεύσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ναυτολόγησή τους όλο το χρόνο και όχι με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Εκτενώς αναφέρθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης και στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ανακαίνιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την αναβάθμιση τους σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. «Η συμβολή της Ένωσης με τις δωρεές που πραγματοποιεί για την ανακαίνιση των σχολών σε όλη την επικράτεια είναι καθοριστική, καθώς οι πόροι από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να έχουμε σχολές αντάξιες της φήμης της ελληνικής ναυτιλίας», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Επιπλέον όμως και για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των σχολών, το Υπουργείο, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ήδη προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού 1.600.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των σχολών σε όλη την επικράτεια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, τόνισε ότι η Ένωση ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών για την ανακαίνιση των σχολών της Σύρου και της Ύδρας, ενώ ακολουθούν οι σχολές της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, της Χίου και των Οινουσσών. «Γνώμονας των δωρεών μας είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης προς όφελος των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας. Εκπροσωπούμε την κορυφαία δύναμη στη ναυτιλία παγκοσμίως και βούληση μας είναι οι νέοι σπουδαστές να λαμβάνουν σύγχρονη εκπαίδευση σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης, υπογράμμισε την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν διεθνούς φήμης εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα και δεν μπορούν». Έμφαση έδωσε, επίσης, στη στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλία, λέγοντας ότι: «Όλες οι μελέτες από ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι υπάρχει μία δυναμική για την ελληνική ναυτιλία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας φθάνουν έως τις 200.000. Είναι στο χέρι μας αυτό να το κάνουμε πράξη».Καταλήγοντας οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχισθεί η εποικοδομητική συνεργασία και ο παραγωγικός διάλογος για τις αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση, την τόνωση της ναυτικής εργασίας, αλλά και εν γένει της προάσπισης του ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές περιβάλλον, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη από αυτήν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter