Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κόντρες στη Βουλή, για τους μισθούς στη ναυτιλία, τις θέσεις εργασίας και τις οργανικές συνθέσεις

syrizakaind

Τα ξίφη τους για τους μισθούς των ναυτικών, τις οργανικές συνθέσεις στην Αδριατική και στη ποντοπόρο ναυτιλία, την ναυτική εργασία και εκπαίδευση,  διασταύρωσαν στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή 4 Ιουλίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αριστερά στη φωτογραφία) και οι βουλευτές του Σύριζα, Θοδωρής Δρίτσας (στη μέση της φωτογραφίας ) και Νίκος Συρμαλένιος (δεξιά στη φωτογραφία) με αφορμή επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανεργία των ναυτικών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

- αν θέλουμε η Ελληνική Ναυτιλία να παραμείνει ισχυρή, δυνατή και να ανανεώνεται και να προχωρά, θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες.

-Τα πλοία μεγαλώνουν, είναι πιο ασφαλή, πολύ ακριβότερα, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των πλοίων υπό ελληνική σημαία, διατηρείται  σχεδόν ανέπαφο το τονάζ. Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι με τα μεγαλύτερα πλοία αυτό συνεπάγεται αναγκαστικά και ουσιαστικά λιγότερες θέσεις προσφερόμενης απασχόλησης.

- προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τις ναυτεργατικές ενώσεις, στο άνοιγμα των «πηγών» μέσα από τις οποίες μπορεί να γίνει κάποιος ναυτικός και σε αποφοίτους του Πολυτεχνείου, των ΤΕΙ. Προκειμένου να καταλάβουν θέσεις που σήμερα δεν καταλαμβάνουν, όπως θέσεις ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών, οι οποίες συνήθως καταλαμβάνονται από αλλοδαπά πληρώματα στα υπό ελληνική σημαία πλοία

-Παράλληλα, επεσήμανε την πρωτοβουλία που έλαβε για εξομοίωση των εισφορών στους νέους που πραγματοποιούν το εκπαιδευτικό τους μπάρκο, ανεξαρτήτως του τι σημαία φέρει το πλοίο
-κυρίαρχος στόχος της πολιτικής του, πάντοτε, θα είναι να έρθουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία,

- αυτά τα οποία ειπώθηκαν σήμερα εδώ για  υπερφορολόγηση  και ανάγκη  φορολόγησης  του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για ανάγκη φορολόγησης της  Ναυτιλίας,  για  μία επιδρομή φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αποτελούν απόψεις οι οποίες υπάρχουν και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο  που απέναντι σε αυτές  τις  απόψεις  υπάρχει ένας μεγάλος αντίλογος.

Ο αντίλογος λέει το εξής: Κάθε φορά που θα βάλουμε πρόσκομμα στην ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης  παγκόσμιας  ναυτιλιακής  δύναμης,  που  είναι  η  Ευρωπαϊκή, σε αυτήν  τη  ναυτιλιακή  αγορά  η οποία φέρνει περίπου μισό τρισεκατομμύριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, άμεσα ή έμμεσα, και δημιουργεί περίπου  πεντέμισι  εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και εργασίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, δε θα κερδίσει ένα κράτος έναντι κάποιου άλλου. Διότι δε θα φύγει ο Έλληνας εφοπλιστής από την Ελλάδα  να πάει στο Λονδίνο και από το Λονδίνο να πάει στο Αμβούργο, αλλά θα το χάσει συνολικά η ευρωπαϊκή ήπειρος. Διότι θα πάει στις αγορές όπου υπάρχουν τα φορτία, δηλαδή στη Σιγκαπούρη, στη Σαγκάη», τόνισε χαρακτηριστικά.

- Αναφερόμενος, στις συνθέσεις των πλοίων που κάνουν τις διεθνείς γραμμές, όπως  Ελλάδα-Ιταλία, είπε: Εσείς ζητάτε να βάλουμε περισσότερους περιορισμούς. Τι έγινε, λοιπόν, στο Πάτρα-Ιταλία; Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Η παλαιά οργανική σύνθεση προέβλεπε για το SUPERFAST I εξήντα δύο  (62) μέλη του πληρώματος. Σήμερα  υπηρετούν πενήντα εννέα (59), παρότι η καινούργια οργανική σύνθεση  λέει  για τριάντα πέντε (35) άτομα. Στο SUPERFAST II ακριβώς το ίδιο. Το SUPERFAST VI  προέβλεπε ογδόντα έξι (86) θέσεις με την παλαιά οργανική σύνθεση, ενώ η καινούργια οργανική σύνθεση προβλέπει σαράντα εννέα (49) και υπηρετούν εβδομήντα εννέα (79). Στο SUPERFAST VII η παλαιά οργανική σύνθεση προέβλεπε ογδόντα πέντε (85) θέσεις, η καινούργια πενήντα (50) και υπηρετούν ογδόντα δύο (82) άτομα. Γιατί, λοιπόν, πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει  η εφαρμογή  ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1973 -με άλλες καταστάσεις ασφάλειας, με άλλα βαπόρια, με άλλες ανάγκες- που  προέβλεπε μέχρι και εκδορέα μέσα στα βαπόρια για τα ζωντανά και σφαγέα;

-Για τους μισθούς των ναυτικών:  Έχω μπροστά μου σύμβαση που υπέγραψε η ΠΝΟ με τον ITF και καθορίζει –όχι εμείς, αλλά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία- τη συλλογική σύμβαση 2012-2014. Ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές; Το λέω, γιατί άκουσα νούμερα εξωφρενικά. Άκουσα ότι μπορεί σε ένα καράβι, παραδείγματος χάρη, να απασχολείσαι ένα σαρανταοκτάωρο και να πληρώνεσαι 300 ευρώ. Σε καμία σύμβαση δεν το έχω δει. Θα βοηθούσε, αν μπορούσατε να την καταθέσετε.  Θα σας πω, λοιπόν, τι προβλέπει. Προβλέπει ότι ο Πλοίαρχος παίρνει 6.631 δολάρια, όταν σύμφωνα με τη χρέωση του ΝΑΤ αυτό υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ  για τον Έλληνα.  Η  ίδια  σύμβαση που έχει υπογράψει και δέχεται η ΠΝΟ στο εσωτερικό είναι διαφορετική απ’ αυτήν που δέχεται στο εξωτερικό. Δέχεται, λοιπόν, τις 4.859 ευρώ –τόσο κάνουν τα 6.631 δολάρια- βάσει της ITF, αλλά για τη χρέωση του ΝΑΤ θέλει να πηγαίνουμε στα 7.000 ευρώ. Ο ναυτόπαις με προσόντα, ο μισθός του που είναι η βάση υπολογισμού όλου του ναυτικού πληρώματος, στη σύμβαση της ITF είναι 1.625  δολάρια,  δηλαδή 1.190 ευρώ, ενώ βάσει των χρεώσεων του ΝΑΤ πάμε  στα  2.300.  Βέβαια, ο καμαρότος, ο θαλαμηπόλος, από τα 1.293 δολάρια που έχει δεχθεί η ΠΝΟ, δηλαδή 947 ευρώ, στο ΝΑΤ ξεπερνάει η χρέωσή  του  τα 3.000 ευρώ», προσέθεσε.

-Για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης:  Έχουμε προχωρήσει ήδη στην κτιριακή αναβάθμιση  σχολών με την προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και προχθές μόλις ανακοινώθηκε η ανακατασκευή της σχολής της Κεφαλονιάς από το Ίδρυμα Ευγενίδη, μία προσφορά περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ», σημείωσε.
-Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας σε τοποθετήσεις και περαιτέρω ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, επεσήμανε:

«Αν σταχυολογήσει κανείς τα στοιχεία των ομιλιών των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Ναυτιλία. Είναι πρωτότυπο. Τόση ώρα σκέφτομαι σε ποια χώρα του πλανήτη ισχύει. Δεν την έχω βρεί ακόμα, διότι περιλαμβάνει τους εξής άξονες βάσει των προτάσεων και βάσει όλων αυτών που αναφέρθηκαν μέχρι σήμερα:

Πρώτον, δημόσιος φορέας εκτέλεσης ακτοπλοϊκού έργου. Κρατικός ακτοπλοϊκός φορέας -εδώ συμφωνείτε και συμπλέετε απόλυτα με το ΚΚΕ- μέσα από τον οποίο θα γίνεται το ακτοπλοϊκό έργο στη χώρα. Αυτή, λοιπόν, είναι μια πρόταση συγκεκριμένη. Και σε αυτόν τον φορέα θα αυξηθεί και η απασχόληση, διότι θα μπουν βεβαίως -κατ’ απαίτηση σωματείων- διάφορες ειδικότητες οι οποίες δεν υπάρχουν. Ακτοπλοΐα: Ένας κρατικός φορέας που θα ασκεί το ακτοπλοϊκό έργο, θα αυξήσει την απασχόληση, άρα θα αυξηθεί και το κόστος βεβαίως για τον καταναλωτή και θα έχει όλες αυτές τις ωραίες δυσλειτουργίες τις οποίες έχει.

Δεύτερον: Κρατικά ναυπηγεία: Είδαμε πού κατέληξαν τα κρατικά ναυπηγεία, χώρια ότι δεν αναφέρετε ούτε μια λέξη για τα ναυπηγεία στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησής σας. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι τα ναυπηγεία δεν ανήκουν στην εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Παρ’ όλα αυτά, αναφερθήκατε εκτενέστατα στο ναυπηγικό έργο, υιοθετώντας διάφορες κορώνες, χωρίς όμως να αναφερθείτε ούτε μια φορά στην τιτάνια προσπάθεια που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας για τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού τόσο στα ναυπηγεία της Κορέας όσο και στα ναυπηγεία της Κίνας. Πρόκειται για συμφωνίες οι οποίες,   ήδη, υπεγράφησαν. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ανοίγουμε ένα δρόμο εξαγωγών.

Τρίτον, κρατικά λιμάνια: Απόλυτα κρατικά λιμάνια, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα εξυπηρετούν -όπως ειπώθηκε- τις ανάγκες της χώρας. Δηλαδή, θα σταματήσουμε να έχουμε τα λιμάνια μας στην «οπτική» την οποία τα έχουμε εντάξει, που είναι η εξυπηρέτηση των διαμετακομιστικών ροών και οι οποίες έφεραν την αύξηση και στον τομέα της Κρουαζιέρας, αλλά κυρίως  στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για μια δραματική αύξηση, αφού πήγαμε από το ένα εκατομμύριο κοντέινερ στα τρισίμισι εκατομμύρια κοντέινερ,  τα οποία  σήμερα διακινούνται από τον Πειραιά.  Και βεβαίως, φιλοδοξούμε να φτάσουν τα έξι εκατομμύρια κοντέινερ, καθιστώντας τον Πειραιά πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.

Τέταρτον: Άκουσα το θέμα της ναυτικής εργασίας. Η ναυτική εργασία θα πρέπει να ορίζεται από το κράτος μέσα από την αποκλειστική υποχρέωση του Γραφείου Ναυτικής Εργασίας, η οποία θα επιβάλλει στον εργοδότη ποιον θα προσλάβει και με ποιους όρους, ποιος είναι ο προσφερόμενος.  Αυτό περιγράψατε πριν  από  λίγο.

Τέλος, ναυτική εκπαίδευση: Είπατε να σταματήσει να ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και να πάει στο Υπουργείο Παιδείας. Να ανήκει ως κλάδος αποκλειστικής και μόνης παροχής εκπαιδευτικού έργου στις ΑΕΝ. Κανένας άλλος δεν θα μπορεί να ναυτολογηθεί, δε θα αναγνωρίζεται κανένα δίπλωμα άλλης σημαίας και βεβαίως αυτά τα διπλώματα θα παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας, διότι θα ανήκει, έτσι όπως περιγράφηκε πριν από λίγο, αποκλειστικά στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με όλη αυτή τη φιλοσοφία, προσωπικά, πολιτικά, αλλά πιστεύω και η πλειοψηφία των φορέων που ασχολούνται με τη Ναυτιλία, διαφωνώ. Είναι μια απόλυτη κρατικίστικη παρέμβαση προστατευτισμού, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οδηγήσει τις εναπομείνασες θέσεις εργασίας να περιοριστούν. Σε ό, τι αφορά την Ποντοπόρο Ναυτιλία, τουλάχιστον, αυτό είναι βέβαιο και τα πλοία της ελληνικής σημαίας θα περιοριστούν δραματικά.

Εγώ  αδυνατώ να καταλάβω πώς θα ξεπεράσετε τα όποια προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λειτουργήσετε τα Ναυπηγεία με τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεστε. Αυτό, όμως, ας αποτελέσει αντικείμενο άλλης επερώτησής σας, εφόσον θέλετε σαν κόμμα να παραμείνετε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Διότι  τουλάχιστον το ΚΚΕ έχει την ειλικρίνεια να λέει: ‘Εμείς δε θέλουμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σπάσουμε τα δεσμά, να μην έχουμε τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μην ισχύουν οι κανόνες του ανταγωνισμού, να ασχολούμαστε με την εσωτερική μας αγορά και να τελειώνουμε’.

Πώς, όμως, θα το ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα, δεν μας έχετε πει.

Και βέβαια, η απόλυτα κατευθυνόμενη, με κρατικό έλεγχο εργασία θα είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Τουλάχιστον θα  είναι  πρωτοτυπία  και  για  την ελληνική αγορά, αφού σε κανένα άλλο κλάδο της οικονομίας δεν προβλέπονται τέτοιες ρυθμίσεις. Δεν έχετε την αντίστοιχη πρόταση στην αγορά σε ό, τι αφορά τους ανέργους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ, όπου να λέτε ότι σώνει και καλά είναι υποχρεωμένοι οι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ να προτιμώνται έναντι άλλων εργαζομένων στην εσωτερική αγορά εργασίας. Όμως, το λέτε στους ναυτικούς.

Τέλος, ήταν και αποκαλυπτική η διάθεσή σας απέναντι στην Κρουαζιέρα. Σας προσκαλώ και σας προκαλώ να συζητήσετε με τους τοπικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αργολίδα, που φιλοδοξούν να έρχονται περισσότερα κρουαζιερόπλοια στις πόλεις τους. Να μιλήσετε με τους φορείς του Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη που ζητάνε να ανοίξουν περισσότερα σημεία εισόδου για κρουαζιερόπλοια.

Να μιλήσετε, λοιπόν, σε όλους αυτούς τη στιγμή που, από τη μία προσπαθούν να ανοίξουνε πύλες εισόδου και από την άλλη προσπαθούν να πάρουνε κονδύλια όλες οι τοπικές κοινωνίες από το ΕΣΠΑ για να αναβαθμίσουν τις λιμενικές τους υποδομές. Προσπαθούν και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, οι περιφέρειες, τα λιμάνια, οι διοικήσεις των λιμανιών, να προσελκύσουν τα κρουαζιερόπλοια. Να πείτε σε όλους αυτούς: ‘ Όχι. Εμείς το καμποτάζ θα το επαναφέρουμε. Θα σταματήσουμε τη ροή των ξένων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα, διότι έχουν χαθεί κάποιες θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών’. Να το πείτε. Να είστε ειλικρινείς. Διαφωνώ κάθετα με την πρόταση. Πιστεύω ότι είναι αντιαναπτυξιακή και ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη, τα οποία φέρνει η αύξηση του τουριστικού ρεύματος δια μέσου της κρουαζιέρας.

Άλλωστε, έχουμε κάνει μία γενναία προσπάθεια, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για “home porting” στην Ελλάδα. Έχουμε αύξηση του “home porting” την τελευταία χρονιά, η οποία μπορεί να φτάσει και σε στοιχεία διπλασιασμού, δηλαδή οριστική άφιξη και αναχώρηση από την Ελλάδα, πράγμα το οποίο φέρνει πολλαπλά τουριστικά έσοδα ενισχύοντας όλη την απασχόληση και όλες τις αγορές. Είναι σίγουρο ότι με τις αγκυλώσεις που είχαμε μέχρι προχθές, διώχνοντας τα κρουαζιερόπλοια, παρουσιάζοντας την εικόνα των κλειστών λιμανιών, το  διωγμό των τουριστών, το κυνηγητό και τις εικόνες που είχαμε στο παρελθόν, δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε τα οφέλη στην εθνική οικονομία από την Kρουαζιέρα έτσι όπως πρέπει. Δε θα σταματήσουμε, όμως, να προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στα ύψη η ανεργία των ναυτικών-Χωρίς προτάσεις η κυβέρνηση

Στη συνέχεια ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του κ. Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών & Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ζητήσατε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ακούσαμε τις δικές σας προτάσεις, για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας των ναυτικών. Φαντάζομαι, ότι δεν θέλετε να εκλάβουμε ως πρόταση την αναφορά σας, ότι οι Έλληνες ναυτικοί, μπορούν να εξελιχθούν από ναυτόπαιδες σε πλοιοκτήτες. Εξάλλου, σήμερα, όπως και εσείς είπατε, η αγορά είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας.

- Στην ποντοπόρο ναυτιλία, μια πλήρως ιδιωτική δραστηριότητα με υψηλή κερδοφορία, οι θέσεις εργασίας μειώνονται συνεχώς και δεν προσφέρονται νέες θέσεις εργασίας.  Η κρουαζιέρα, ένας δυναμικός κλάδος διεθνώς, δεν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, για έλληνες ναυτικούς Το ίδιο και στις τουριστικές επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις απασχόλησης.

-Στην ακτοπλοΐα, η οποία  βρίσκεται σε κρίση (εξαιτίας ιδιωτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με θέματα διαχείρισης, καρτέλ, εμπλοκής τραπεζών), μιας ιδιωτικής πάλι δραστηριότητας, έχουμε μείωση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών.

- Το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι εφοπλιστές, αλλά τι κάνετε εσείς, τι θέση παίρνεται στον κοινωνικό ανταγωνισμό. Είναι σαφές ότι τάσσεσται με την πλευρά των εφοπλιστών.  Δεν το άκουσα σήμερα από εσάς, αλλά το έχω ακούσει κατά το παρελθόν, από συναδέλφους της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι τα πλοία έχουν προπέλα και φεύγουν. Ποιά είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό; Πιστεύετε, ότι η ελληνική σημαία είναι σημαία ευκαιρίας;

-Αλήθεια, δεν απολαμβάνουν οι εφοπλιστές των προνομίων της ελληνικής σημαίας, η οποία έχει δύναμη, κύρος, διαπραγματευσημότητα;  Δεν απολαμβάνουν οι εφοπλιστές προνομίων, από το γεγονός ότι έχουν το δικό τους Υπουργείο;  Δεν απολαμβάνουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο φοροαπαλλαγών, που δεν είναι πρόσφατο αλλά ισχύει από το 1953;

-Το ερώτημα είναι, ποιό είναι το κοινωνικό αντιστάθμισμα για όλα αυτά τα προνόμια που απολαμβάνει  ο εφοπλιστικός κόσμος, όταν η ανεργία έχει αυξηθεί στα ύψη;

-Ακόμα και στα ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου υπάρχει νομοθεσία, δεν μπορείτε ούτε καν εκεί να διασφαλίσετε, ότι οι σπουδαστές θα εκτελέσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι.  Αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε, γιατί δεν έχετε την πολιτική βούληση να το κάνετε.

Χρειάζεται λοιπόν άμεσα:

Α. Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ναυτικών. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει ένα νομοθετικό πλέγμα προστασίας των Ελλήνων ναυτικών.  

Β. Μία στρατηγική ανάπτυξης για την ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου, την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι η διαιτησία και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Την ανάγκη για τη δημιουργία αυτού του σχεδίου, δεν τις απευθύνουμε σε εσάς, τα απευθύνουμε στους ναυτεργάτες, το απευθύνουμε στον Ελληνικό λαό.
Η Ελληνική ναυτιλία πρέπει να είναι τομέας προτεραιότητας για την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα, Νίκος  Συρμαλένιος τόνισε μεταξύ άλλων:

-τα τελευταία τριάντα χρόνια παρατηρείται δραματική μείωση των θέσεων εργασίας από 80.000 περίπου τη δεκαετία του 1980 σε 14.000 σήμερα, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 5.000 άνεργοι ναυτικοί, ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη και ανέρχεται τουλάχιστον σε 10.000 άτομα, καθώς στο ΓΕΝΕ εγγράφεται μόνο ένας στους τέσσερις ανέργους, ενώ παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτικών δεν συμπληρώνει καν τις προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης

-Την ίδια στιγμή τα πλοία με ελληνική σημαία  απασχολούν κατά μέσο όρο τρεις έως τέσσερις Έλληνες ναυτικούς, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των χαμηλόμισθων αλλοδαπών είναι 18 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι και μόνο τα πλοία με ελληνική σημαία να χρησιμοποιούσαν ελληνικά πληρώματα, τότε θα είχαν δημιουργηθεί περίπου μόνο 14750 θέσεις ακόμη για Έλληνες ναυτικούς.

- σημειώνουμε τις δεκάδες φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες ερευνά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι’ αυτό ζητήσαμε επανειλημμένως με ερωτήσεις Βουλευτών μας να κατατεθούν τα έγγραφα και η σχετική αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που  και η Κυβέρνηση, κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αρνείται να παραδώσει και το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό».

-Η κυβέρνηση με το νόμο 4150 προσπάθησε ανεπιτυχώς να θεσμοθετήσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα άνω των τριών χιλιάδων κόρων και στα σκάφη αναψυχής, αλλά δεν τα κατάφερε διότι η διάταξη με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε ονομαστική ψηφοφορία και καταψηφίστηκε. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μία νίκη της δημοκρατίας, των εργατικών δικαιωμάτων του ναυτεργατικού κινήματος.

-η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επαναφέρει το θέμα, υπακούοντας πιστά στα κελεύσματα των Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι ερμηνεύουν σκόπιμα τις ατομικές συμβάσεις ως κίνητρο καταπολέμησης της ανεργίας, διότι με το κόστος της εργασίας των αλλοδαπών θα ανοίξει τάχα ο δρόμος σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ρύθμιση αυτή, αν τελικά περάσει, θα ανοίξει το δρόμο για ανάλογες ρυθμίσεις και για τους αξιωματικούς.

-Επίσης, με το νόμο 4150 μειώνεται δραστικά η οργανική σύνθεση των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, αφήνοντας ουσιαστικά για πέντε μήνες τα πλοία με προσωπικό ασφαλείας».

-Ρωτάμε, λοιπόν τα εξής: Προτίθεσθε να ανοίξετε έναν διάλογο για την τροποποίηση του όρου 8 του νομοθετικού διατάγματος 2687/53 και για τις εγκριτικές πράξεις που δίνουν τη δυνατότητα να μειώνεται η σύνθεση των Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία; Σκοπεύετε να επανεξετάσετε και να καταργήσετε τις ρυθμίσεις που μειώνουν δραστικά θέσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα; Θα προχωρήσετε στην αναδιοργάνωση του πρώην ΓΕΝΕ

-σήμερα ΟΝΝΕ- έτσι ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλο το φάσμα των προσλήψεων και των ναυτολογήσεων; Θα τροποποιήσετε το Προεδρικό Διάταγμα 64/2003, σύμφωνα με το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι μετά το πέρας της άδειας και θα επιμηκύνεται ο χρόνος επιδότησης των ανέργων;»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter