Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Βόρειος Ατλαντικός κρατήθηκε στην αγορά Ξηρού Φορτίου

bulk ships 000

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Πτωτικά συνέχισε και αυτή τη εβδομάδα, ο γενικός δείκτης ναυλαγοράς, BDI, καταγράφοντας μείωση την τελευταία εβδομάδα, κατά 87 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή και έκλεισε στις 1196 μονάδες, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Η πτώση αυτή σημειώθηκε σε όλα τα μεγέθη, ωστόσο τα FFAs είναι θετικά και δίνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs. Η αγορά του Ειρηνικού συνέχισε σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, παρά την κινητικότητα από τη Δυτ. Αυστραλία. Η Αν. Αυστραλία ήταν ήρεμη, με λιγότερα φορτία άνθρακα, ενώ το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος δεν ήταν αρκετό να στηρίξει την αγορά. Έτσι, τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) κινήθηκαν στα 6,4-7$/tn, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην πλευρά του Νότιου Ατλαντικού, η αγορά ξεκίνησε πτωτικά, αφού ο μεγάλος αριθμός άμεσα διαθέσιμων πλοίων (Spot) και των μετακινούμενων προς την περιοχή, πίεσαν τους ναύλους. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η ζήτηση βελτιώθηκε, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των ναύλων κοντά στα 14 $/tn. Στο βορρά διατηρήθηκε η δυναμική της αγοράς, με ικανοποιητική ζήτηση, παρά την αναστάτωση που υπήρχε από τις αμερικάνικες εκλογές. Έτσι, οι ναύλοι για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα κινήθηκαν στα 13,5-14,5 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3 και αναλόγως την ημερομηνία ταξιδίου), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία αυξήθηκαν οριακά στα $ 29-30 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 14-15 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).
Σχετικά με τα Kamsarmaxes στον Ατλαντικό και στην αγορά της ECSA, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες μεταβολές, με την απουσία φορτίων και τον αυξημένο αριθμό πλοίων να διατηρούν το αρνητικό κλίμα. Οι ναύλοι για τα ταξίδια προς την Ασία έκλεισαν στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα +250-350K BB . Στο Β. Ατλαντικό, οι υπό-αγορές του Αμερικάνικου Κόλπου και της Β. Ευρώπης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, εν αντιθέσει με τη Μαύρη Θάλασσα, όπου παρουσίασε μειωμένη κινητικότητα και πτωτικές τάσεις. Οι ναύλοι για τα ταξίδια από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 15-16Κ/ημέρα +500-600K BB και από τη Μαύρη Θάλασσα προς την ίδια κατεύθυνση στα $ 12-12,5Κ /ημέρα (με παράδοση στην Ασία).
Από την άλλη πλευρά, η αγορά στην Ασία υποχώρησε, αφού η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές της και η περιοχή του NOPAC ήταν ήρεμη. Κάποιο ενδιαφέρον παρουσίασε η δραστηριότητα στην Ινδονησία και από την Αυστραλία προς την Ινδία, όμως δεν ήταν αρκετή ώστε να κρατήσει τους ναύλους στα ίδια επίπεδα. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 9-10Κ /ημέρα.
Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη Ν.Α. Ασία η αγορά ήταν υποτονική, την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ινδονησία ήταν πιο ήρεμη και τα φορτία άνθρακα ήταν περιορισμένα. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής κινήθηκαν στα 10,5-11,5Κ/ημέρα. Η αγορά της Άπω Ανατολής υποχώρησε αυτή τη βδομάδα, καθώς τα φορτία νικελίου, άνθρακα και χάλυβα δεν ήταν αρκετά για να στηρίξουν την αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή μειώθηκαν στα $ 7-8Κ/ημέρα, για κυκλικά ταξίδια στο NOPAC στα $ 7,5-8,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 2,5-3,5Κ/ημέρα.
Στον Αραβικό Κόλπο και την Δυτ. Ινδία, η αγορά παρέμεινε στάσιμη, όμως η αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας πρόσθεσε πίεση στους ναύλους. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή μειώθηκαν στα $ 11-12Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 9,5-10,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο διατηρήθηκαν στα $ 3,5-4,5Κ/ημέρα.

Στον Ατλαντικό, και ειδικά στον Αμερικάνικο κόλπο, μπορούμε να πούμε ότι η αγορά κινήθηκε σε δύο ταχύτητες, καθώς από τη μία πλευρά τα ταξίδια προς την Ασία παρουσίασαν πτώση, ενώ τα υπερατλαντικά ταξίδια ενισχύθηκαν. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 21-22Κ /ημέρα. Η περιοχή της ECSA παρουσίασε μειωμένη κινητικότητα, κυρίως για τα ταξίδια προς την Ασία, ενώ συνέχισαν να αυξάνονται τα «ανοιχτά» πλοία προσθέτοντας πίεση στην αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα μειώθηκαν στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα + 250-350Κ$ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 11,5-12,5Κ/ημέρα (APS Recalada).
Στην Ευρώπη, η αγορά παρουσίασε πτώση, καθώς η ζήτηση ήταν περιορισμένη για ακόμα μία εβδομάδα. Έτσι, οι ναύλοι σε ορισμένες γραμμές έμειναν σταθεροί και σε άλλες υποχώρησαν. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια έπεσαν στα $ 13,5-14,5Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 16-17Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 19,5-20,5Κ /ημέρα. Και η αγορά της Μεσογείου παρουσίασε πτώση αφού η ζήτηση δεν επέτρεπε χαμόγελα στους πλοιοκτήτες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 18,5-19,5 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς τον Αμερικάνικο Κόλπο (USG) στα $ 9-10Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 9,5-10,5Κ/ημέρα.
Ως προς την αγορά των Handies στην Ευρώπη, την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως το κλίμα έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα η αγορά να συνεχίσει την αρνητική της πορεία με πτώση σε όλες τις διαδρομές. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια περιορίστηκαν στα $ 13-14Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 12-13Κ /ημέρα.
Η δραστηριότητα στην αγορά της Μεσογείου παρουσίασε την ίδια εικόνα με τους ναύλους να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο μειώθηκαν στα $ 12-13Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 11-12Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 11.5-12,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), και προς την Ασία στα $ 19-20Κ/ημέρα.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον αμερικανικό κόλπο φαίνεται πως όλη η αγορά ήταν απορροφημένη από την εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες πολιτείες. Έτσι η δραστηριότητα ήταν μειωμένη με αποτέλεσμα την πτώση των ναύλων. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έμειναν στα $ 11,5-12,5Κ /ημέρα και στην Ασία έπεσαν στα $ 17,5-18,5Κ /ημέρα.
Η αγορά της ECSA, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, με την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η θετική πορεία, καθώς εμφανίστηκαν στην αγορά περισσότερα νέα φορτία. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 10-11Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 17-18Κ/ημέρα.
Στην Ασία, η αγορά επιβράδυνε τους ρυθμούς της, καθώς μειώθηκαν τα φορτία άνθρακα και χάλυβα. Επίσης, άρχισαν να αυξάνονται τα διαθέσιμα πλοία στην περιοχή. Ωστόσο, οι ναύλοι έδειξαν μια αντοχή και διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, κάτι που περιμένουμε να δούμε αν θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 7,5-8,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 8-9Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 9-10Κ /ημέρα.

''and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter