Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αγορά ξηρού φορτίου: Πιέσεις στον Ατλαντικό, στάσιμη η Ασία

Bulk carrier 1

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η παραγωγή άνθρακα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των εξαγωγών και της οικονομίας της Κολομβίας. Η μείωση των εξαγωγών και της τιμής του άνθρακα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.
Η μεγάλη πτώση στις ετήσιες εξαγωγές άνθρακα της Κολομβίας προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και οι μικτές τάσεις στις εξαγωγές προς την Λατινική Αμερική την έχουν στρέψει προς σε άλλες αγορές, όπως την Ασία.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του Κολομβιανού άνθρακα στην Ασία είναι η Ν. Κορέα, η οποία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Ακολουθεί η Κίνα, η οποία έχει 5πλασιάσει τις εισαγωγές της, μέσα σ’ ένα χρόνο. Άλλοι σημαντικοί πελάτες της Κολομβίας είναι η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Ταϋλάνδη.
Τα μεγέθη που ωφελήθηκαν περισσότερο από το συγκεκριμένο εμπόριο είναι τα Capes, τα οποία μεταφέρουν πάνω από το 60% του συνολικού όγκου φορτίων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την πίεση που δέχεται αυτός ο τομέας από τη συνολική μείωση του εμπορίου, έχουν αυξηθεί οι μεταφορές του άνθρακα προς την Ασία.
Ας δούμε πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου:
Ξεκινώντας από τα CAPEs, στην αγορά του Ειρηνικού και στη διαδρομή C5 (Αυστραλίας –Κίνας) είδαμε να υποχωρεί η δραστηριότητα στην αρχή της εβδομάδας και να ανεβάζει στροφές στη συνέχεια. Έτσι, απορροφήθηκε μέρος της χωρητικότητας και οι πλοιοκτήτες πίεσαν για υψηλότερες απολαβές. Οι ναύλοι στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έπεσαν στα 8,5-9 $/tn, αλλά στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω από τα 9 $/tn.
Ομοίως, o Ατλαντικός και η περιοχή της Βραζιλίας (C3) συνέχισε πτωτικά, παρά τον όγκο κλεισιμάτων που σημειώθηκε. Η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Έτσι, οι ναύλοι υποχώρησαν στα 19-19,5 $/tn, αλλά στο τέλος της εβδομάδας ανέβηκαν στα 20 $/tn.
Και στο Β. Ατλαντικό (C7) η αγορά υποχώρησε, καθώς πολλοί Operators απουσίαζαν από την αγορά. Και εδώ η αγορά βελτιώθηκε στο 2ο μισό της εβδομάδας, με περισσότερα Υπερατλαντικά φορτία αλλά και προς την Άπω Ανατολή. Οι ναύλοι έμειναν στα 10,5-11,5 $ /tn.
Σχετικά με τα KMXs στον Ατλαντικό, η αγορά της ECSA κινήθηκε σε δύο ταχύτητες. Από τη μία, είχαμε περισσότερα φορτία και σταδιακή μείωση της χωρητικότητας για το 2ο μισό του Νοεμβρίου και από την άλλη υπερπροσφορά για τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ναύλοι για τα Υπερατλαντικά ταξίδια και την Άπω Ανατολή έμειναν στα $ 16-16,5Κ/ημέρα (APS bss) και στα $ 16-17Κ /ημέρα +$ 600-700Κ ΒΒ, αντίστοιχα.
Η αγορά του Β. Ατλαντικού συνέχισε σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι όποιες προσδοκίες για άνοδο γρήγορα διαψεύστηκαν. Τα σιτηρά από τον Αμερ. Κόλπο δεν βοήθησαν, μέχρι τώρα, την αγορά, όσο αναμενόταν. Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένονται λιγότερα φορτία και από τη Γουινέα. Έτσι, τα πλοία με φορτία από την Αμερική προς την Ανατολή έκλειναν στα $ 18-19,5 Κ /ημέρα +$ 800-950Κ ΒΒ και προς Ευρώπη στα $ 17-17,5Κ /ημέρα +$ 200-250Κ ΒΒ.
Από την άλλη πλευρά, και στην Ασία παρατηρήθηκε η ίδια εικόνα, με το προηγούμενο διάστημα, καθώς αυξάνονται τα διαθέσιμα πλοία. Ο Βορράς δέχεται πιέσεις, ενώ στο Νότο ζήτηση και προσφορά βρίσκονται σε σχετική ισορροπία, χάρη στα φορτία του Άνθρακα. Το TCE έφτασε στα $ 14-14,5Κ /ημέρα, κατά μ.ο.
Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes, στη Ν.Α. Ασία συνέχισε η αυξημένη δραστηριότητα με αρκετά φορτία που είναι διαθέσιμα το επόμενο διάστημα. Επίσης, στην αρχή της εβδομάδας παρατηρήθηκε περιορισμένη προσφερόμενη χωρητικότητα. Έτσι οι πλοιοκτήτες προσπάθησαν να επωφεληθούν, αλλά στη συνέχεια είδαμε διόρθωση των ναύλων. Οι ναύλοι των SMXs από Ν. Κίνα προς Ν.Α. Ασία, με άνθρακα, κυμάνθηκαν στα $ 11,5-12,5Κ /ημέρα (παράδοση Κίνα).
Βορειότερα, η αγορά του NOPAC προχώρησε χωρίς μεταβολές. Τα κυκλικά ταξίδια από Σιγκαπούρη-Ιαπωνία προς NOPAC και επιστροφή, για UMXs, πλήρωναν γύρω στα $ 13-14Κ /ημέρα. Μεγαλύτερη κινητικότητα είδαμε και στην Αυστραλία και οι ναύλοι για τα UMXs από Κίνα προς Ν.Α. Ασία, μέσω Αυστραλίας, έφτασαν στα $ 13-14Κ/ημέρα. Καλύτερα κινήθηκαν και τα ταξίδια επιστροφής (BH), καθώς υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες και σε υψηλότερα επίπεδα ναύλων. Οι ναύλοι για τα UMXs από την Κίνα προς τη Μεσόγειο /Ευρώπη πλήρωναν $ 7-8Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό, στον Αμερικάνικο κόλπο, πολλοί Operators αξιοποίησαν τα δικά τους πλοία για τα φορτία τους, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δραστηριότητα και η ζήτηση. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια, προς τη Μεσόγειο -Μαύρη Θάλασσα, κινήθηκαν στα $ 13,5-14Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 25-26Κ /ημέρα (APS bss).
Η περιοχή της ECSA είδαμε να κινείται σε χειρότερα επίπεδα, κυρίως για ταξίδια προς την Άπω Ανατολή. Η έλλειψη νέας ζήτησης αποθάρρυνε τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι περιόρισαν τις απαιτήσεις. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα έπεσαν στα $ 16-16,5Κ/ημέρα +600-650Κ ΒΒ (APS bss), ενώ για τα Υπερατλαντικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 17-18Κ/ημέρα (APS Recalada).
Η Ευρώπη κινήθηκε σε ήρεμα νερά, χωρίς σημαντικά γεγονότα και τα φορτία προς την Ανατολή ήταν λιγοστά. Έτσι η χωρητικότητα αυξήθηκε και οι ναύλοι μειώθηκαν. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια, με SCRAP φορτία, προς τη Μεσόγειο περιορίστηκαν στα $ 14,5-15Κ /ημέρα. Η Μεσόγειος συνέχισε στα ίδια επίπεδα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο/ Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 25-26 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale/ Μαύρη Θάλασσα), προς τη Β. Ευρώπη στα $ 13,5-14,5Κ /ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα.
Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη εμφάνισε κάποια δραστηριότητα, μετά από καιρό. Η πτώση των ναύλων ενθάρρυνε τους ναυλωτές να βγουν στην αγορά. Τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας έκλειναν με $ 12-13Κ /ημέρα για ταξίδια προς τη Μεσόγειο, με SCRAP φορτία, και με $ 10,5-11Κ /ημέρα για Υπερατλαντικά ταξίδια.
Η Μεσόγειος συνέχισε πτωτικά, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ικανοποιητικός όγκος φορτίων, κυρίως μέσα στη Μεσόγειο. Η προσφερόμενη χωρητικότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να πιεσθούν οι ναύλοι προς τα κάτω. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36K τόνων DWT) για ταξίδια προς την Ευρώπη έφτασαν στα $ 9,5-10Κ /ημέρα (APS Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 10-11Κ /ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 11-12Κ /ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, και ο Αμερικάνικος κόλπος προχώρησε πτωτικά, καθώς μειώθηκαν οι απαιτήσεις, ενώ δέχθηκε πιέσεις ο τομέας και από τα SMXs. Για το λόγο αυτό πολλοί πλοιοκτήτες εξέτασαν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους εκτός του κόλπου. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποχώρησαν στα $ 13Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 17,5-19Κ /ημέρα.
Τέλος, η αγορά της ECSA υποχώρησε περαιτέρω, καθώς η ζήτηση ήταν μειωμένη τόσο στη Βραζιλία, όσο και στην Αργεντινή. Μόνη στήριξη στην αγορά συνέχισε να προέρχεται από τη Β. Βραζιλία. Οι ναύλοι από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έφτασαν στα $ 16,5-17,5 Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο) και προς την Ασία στα $ 20-21Κ /ημέρα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter