Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αγορά ξηρού φορτίου: Υποχώρησε περαιτέρω ο Ατλαντικός

bulk ships 000

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ναυλαγορά ξηρού φορτίου υποχωρεί, στελέχη του κλάδου αισιοδοξούν, καθώς οι δείκτες είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, η ετήσια ζήτηση εμφανίζεται ενισχυμένη, ενώ η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί περιοδικά, προκειμένου να εφαρμοστούν σε κάποια πλοία τα συστήματα για την διαχείριση ρύπων, scrubbers.
Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι απαιτείται από τους πλοιοκτήτες η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας της αγοράς αλλά και των προκλήσεων του ναυτιλιακού περιβάλλοντος. Ακόμα υπάρχει ανησυχία για την επιτυχή λειτουργία των scrubbers, αλλά και την διαθεσιμότητα των νέου τύπου καυσίμων (LSFO).
Ο προβληματισμός που προκύπτει από τα παραπάνω, έχει οδηγήσει σε πτώση τις νέες παραγγελίες πλοίων, καθώς οι πλοιοκτήτες δεν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν ακόμα τι συστήματα θα εγκαταστήσουν στα πλοία τους για τους ρύπους, ενώ παράλληλα οι αξίες των πλοίων μειώνονται σημαντικά μέσα στην πρώτη 5ετία της ζωής τους.
Ας δούμε πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου:
Ξεκινώντας από τα CAPEs, στην αγορά του Ειρηνικού και στη διαδρομή C5 (Αυστραλίας –Κίνας) συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των προηγούμενων ημερών, με ασθενή ζήτηση και οι πλοιοκτήτες βλέπουν άλλες περιοχές, που ίσως καλύψουν τις απαιτήσεις τους. Αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η προσφορά το τελευταίο 3μηνο, καθώς αρκετά πλοία θα πρέπει να δεξαμενιστούν και να εγκαταστήσουν scrubbers. Οι ναύλοι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισαν στα 8,5-9 $/tn.
Ομοίως και η περιοχή της Βραζιλίας (C3), όπου προχώρησε πτωτικά, αφού τα υπάρχοντα φορτία των μεγάλων Operators, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν καλυφθεί και έχουν απομείνει λίγα για το 2ο μισό του μήνα. Έτσι οι ναυλωτές άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις των ναύλων. Οι ναύλοι κυμάνθηκαν μεταξύ 22,5-23 $/tn.
Και βορειότερα, στο Β. Ατλαντικό (C7), η αγορά δεν παρουσίασε καλύτερη εικόνα. Τα φορτία προς την Άπω Ανατολή ακόμα παρείχαν κάποια υποστήριξη στην αγορά, ενώ τα Υπερατλαντικά ήταν σαφώς λιγότερα. Ευτυχώς η προσφερόμενη χωρητικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι ναύλοι έμειναν στα 12,5-13,5 $ /tn.
Σχετικά με τα KMXs στον Ατλαντικό, η αγορά της ECSA συνέχισε πτωτικά, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων που μετακινήθηκαν στην περιοχή. Επίσης, ανησυχία επικρατεί με την πορεία των τιμών των καυσίμων. Οι ναυλωτές βλέποντας την αρνητική πορεία της αγοράς, κλείνουν σε APS βάση και όχι σε DOP. Οι ναύλοι για τα Υπερατλαντικά ταξίδια και την Άπω Ανατολή έπεσαν στα $ 20,5-21,5Κ/ημέρα (APS bss) και στα $ 16-17Κ /ημέρα +$ 600-700Κ ΒΒ, αντίστοιχα.
Και η αγορά του Β. Ατλαντικού συνέχισε πτωτικά, με μεγάλο ανταγωνισμό από τους πλοιοκτήτες από την ECSA, καθώς τα φορτία στην αγορά ήταν λίγα. Έτσι οι πλοιοκτήτες δέχτηκαν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Η περιοχή της Βαλτικής συνέχισε να παρέχει κάποια στήριξη χωρίς όμως να αντιστρέψει την πορεία της ναυλαγοράς. Έτσι, τα πλοία με φορτία από την Αμερική προς την Ανατολή έκλειναν στα $ 22,5-24Κ /ημέρα, προς Ευρώπη στα $ 15-16,5Κ /ημέρα και τα κυκλικά ταξίδια από τη Βαλτική στα $ 16,5-17,5Κ /ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, στην Ασία συνεχίστηκε η μειωμένη δραστηριότητα και δεδομένου ότι πλησιάζει η Χρυσή Εβδομάδα δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές. Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση των «ανοιχτών» πλοίων. Θετικό σημείο ήταν η αύξηση των φορτιών από το NOPAC και η σταθερή ροή φορτίων άνθρακα από Ινδονησία και Αυστραλία προς Ινδία και Κίνα, αντίστοιχα. Το TCE έφτασε στα $ 12-13,5Κ /ημέρα, κατά μ.ο.
Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes, στη Ν.Α. Ασία παρατηρήθηκε ικανοποιητική δραστηριότητα, με αρκετά φορτία άνθρακα από την Ινδονησία προς την Ινδία. Οι ημερήσιοι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια μεταξύ Ινδίας-Ινδονησίας έφτασαν στα $ 12-13Κ /ημέρα (παράδοση Κίνα), από Ινδονησία προς Ν.Α. Ασία στα $ 12,5-14Κ /ημέρα (παράδοση Κίνα), ενώ προς Κίνα οι ναύλοι για το ίδιο μέγεθος έφτασαν στα $ 12,5-13Κ/ημέρα(παράδοση Ινδονησία).
Βορειότερα, η αγορά της Άπω Ανατολής εμφάνισε, επίσης, αρκετή κινητικότητα, καθώς πολλοί ναυλωτές προσπάθησαν να καλύψουν τα φορτία τους ενόψει των διακοπών στην Ασία. Επίσης, είδαμε ικανοποιητικό όγκο φορτίων και από το NOPAC. Τα κυκλικά ταξίδια από Ν. Κορέα-Ιαπωνία προς NOPAC και επιστροφή, για UMX, πλήρωναν γύρω στα $ 13-14Κ /ημέρα και για SMX, γύρω στα $ 11-12Κ /ημέρα.
Στον Ατλαντικό, στον Αμερικάνικο κόλπο η αγορά υποχώρησε, καθώς η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η προσφορά πλοίων αυξήθηκε. Οι ναύλοι των UMXs προς τη Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα, με σιτηρά, κινήθηκαν στα $ 23-24Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 24-25Κ /ημέρα.
Και στην περιοχή της ECSA είδαμε να κινείται η αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, με τους ναυλωτές να πετυχαίνουν καλύτερες γι’ αυτούς συμφωνίες. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια προς την Άπω Ανατολή έπεσαν στα $ 15-16Κ/ημέρα +500-600Κ ΒΒ, ενώ για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 19-20,5Κ/ημέρα.
Η Μεσόγειος δεν εμφάνισε ιδιαίτερη κινητικότητα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι ναύλοι παρέμειναν αμετάβλητοι, αλλά η φθίνουσα ζήτηση δεν αφήνει περιθώρια για θετική πορεία. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα UMX για ταξίδι από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 29-30 Κ/ημέρα (παράδοση Μεσόγειο).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter