Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνεχίζει θετικά η Αγορά Εμπορευματοκιβωτίων

0Theseus Costamare

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Συνεχίζει θετικά ο HARPEX καθώς είναι η Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα χωρίς πτώση. Ειδικότερα, μετά από δύο εβδομάδες αύξησης ο δείκτης αυτή την εβδομάδα σταθεροποιήθηκε στις 499 μονάδες. Ο HARPEX από τις 25 Ιανουαρίου έχει κερδίσει 18 ολόκληρες μονάδες (που αντιστοιχεί σε αύξηση 3,7%) και δεδομένου του θετικού κλίματος αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τις 500 μονάδες.
Οδηγός σ’ αυτή τη θετική πορεία παραμένουν τα μεγαλύτερα μεγέθη, καθώς διατηρούν τα αυξημένα επίπεδα ναύλων των προηγούμενων ημερών, ενώ ταυτόχρονα η προσφερόμενη χωρητικότητα μειώνεται. Ειδικά τα πλοία χωρητικότητας 8.500 TEUs και άνω τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν κερδίσει $ 2.5Κ στα ημερήσια ναύλα, φτάνοντας τα $ 18,5Κ /ημέρα.
Η ασιατική αγορά φαίνεται ότι επανέρχεται από τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές αλλά το γιορτινό κλίμα διατηρείται ακόμα, όπως φαίνεται, καθώς η δραστηριότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και κρατά τη δυναμική της. Οι περισσότερες ναυλώσεις αφορούσαν ανανεώσεις, ωστόσο πάνω από το 40% των κλεισιμάτων ήταν νέες απαιτήσεις.
Τα PANAMAXes φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν «ανοίξει στροφές», αφού ο ανταγωνισμός για κάποια ευκαιρία απασχόλησης είναι μεγάλος. Η προσφερόμενη χωρητικότητα παραμένει υψηλή με αποτέλεσμα οι ναύλοι να μην μπορούν να πάρουν την ανιούσα.
Άλλο ένα θετικό σημείο είναι το γεγονός ότι πάνω από το 70% της δραστηριότητας επικεντρώθηκε στα σκάφη χωρητικότητας έως 3.500 TEUs, μειώνοντας τα άμεσα διαθέσιμα πλοία. Ωστόσο, τα μικρότερα πλοία ακόμα βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η ζήτηση δεν ήταν αρκετή ώστε να απορροφηθούν πολλά από τα ανοιχτά πλοία.
Κλείνοντας, λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων για αύξηση της ετήσιας ζήτησης κατά 4%, αλλά και του στόλου κατά 3,6%, πιστεύουμε πως το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για τη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί πιο έντονα στο 2ο μισό του έτους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter