Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι προβλέψεις της αγοράς του DRY φορτίου για αυτή την εβδομάδα

Capesize Vessels

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

 

CAPES

Ατλαντικός – Σταθερή /Δυναμική

Μειωμένη δραστηριότητα στις Υπερατλαντικές διαδρομές και προς Άπω Ανατολή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Στα Υπερατλαντικά ταξίδια τα Capes έκλεισαν στα $ 30K /ημέρα (-$ 7K, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και προς Άπω Ανατολή στα $ 35K / ημέρα (-$ 8K). Η χωρητικότητα του Βόρειου Ατλαντικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μειώνεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως 32 πλοία κλείστηκαν προς Άπω Ανατολή και μόνο 5 από Άπω Ανατολή προς Ατλαντικό, γιια τις επόμενες 2 εβδομάδες. Την επόμενη εβδομάδα η κατεύθυνση της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν περισσότερα φορτία TA / FH θα εισέλθουν στην αγορά, δεδομένου ότι η χωρητικότητα είναι πολύ σφιχτή. Μετά από την περίοδο των Χριστουγέννων αναμένουμε να δούμε περισσότερη δραστηριότητα στην αγορά.

Βραζιλία / Νότια Αφρική –Αδύνατη

Το TCE στην περιοχή της Βραζιλίας κυμαίνεται στα $ 22,5K /ημέρα (-$ 2K, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) με τη Vale ακόμα να απουσιάζει, λόγω κάποιας δράσης από άλλους ναυλωτές και των κακών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία. Η διαθέσιμη χωρητικότητα παραμένει σχετικά ισορροπημένη και εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Operators (Swissmarine, Oldendorff, Cargill).
Ειρηνικός – Σταθερή /Αδύνατη

To TCE ενός κυκλικού ταξιδίου στον Ειρηνικό φτάνει στα $ 27K /ημέρα, παρουσιάζοντας πτώση κατα $ 1K, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των ακόμη καλών όγκων σιδηρομεταλλεύματος από τους ανθρακωρύχους, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ημερομηνιών λόγω του κακού καιρού στην Κίνα, που επηρεάζουν τα δρομολόγια των πλοίων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα για να δούμε περισσότερα φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα.

KAMSARMAX

Νότιος Ατλαντικός - Σταθερή

Στην Αν. Ακτή της Νοτ. Αμερικής παρατηρήθηκαν καλύτερες τιμές αυτή την εβδομάδα με τα KAMSARMAXES να κλείνουν περίπου στα $ 15,5 Κ (bss aps ECSA) για άμεσα ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στα $20 Κ /ημέρα για ταξίδια προς Ευρώπη (bss aps). Η εποχή των σιτηρών από την ECSA έρχεται φυσικά στο τέλος της και, ως εκ τούτου, αναμένουμε λιγότερη δραστηριότητα τις προσεχείς εβδομάδες.
Βόρειος Ατλαντικός - Σταθερή

Η ζήτηση για τον άνθρακα της Βαλτικής εξακολουθεί να είναι καλή, με τους δείκτες των υπερατλαντικών ταξιδίων να φτάνουν στα $ 20Κ /ημέρα για τα διαθέσιμα πλοία της Ηπείρου για ταξίδια στη Μεσόγειο. Οι μεταφορές σιταριού από τον Κόλπο των ΗΠΑ ήταν σημαντικές κατά το πρώτο μέρος της εβδομάδας, αλλά ήταν υποτονικές κατά το τελευταίο μέρος της εβδομάδας. Αναμένουμε ότι η αγορά θα παραμείνει θετική αυτή την εβδομάδα.

Νότιος Ειρηνικός – Σταθερή

Οι δείκτες του Νότιου Ειρηνικού είναι σταθεροί χάρη στις μεταφορές άνθρακα στην Ινδία και την Κίνα. Τα ανοιχτά Kamsarmaxes στη Νότια Κίνα εξακολουθούν να πληρώνονται γύρω στα $14 Κ για γρήγορη κυκλικά ταξίδια στην Κίνα. Αναμένουμε ότι η αγορά θα υποστηριχθεί αυτή την εβδομάδα.
Βόρειος Ειρηνικός – Σταθερή
Ελαφρώς καλύτερες τιμές από το Βόρειο Ειρηνικό. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν από την αγορά κυκλικά ταξίδια, στην περιοχή του Βορείου Ειρηνικού, τα οποία θα πληρώσουν γύρω στα $ 12Κ /ημέρα. Ελαφρώς περισσότερα φορτία άνθρακα αναμένονταιι από την Αν Αυστραλία.

ULTRAMAX / SUPRAMAX
ECSA –Σταθερή /Δυναμική

Οι δείκτες στην περιοχή της Αν. Ακτής Νοτ. Αμερικής βελτιώθηκαν για άλλη μια εβδομάδα και αν και στα τέλη της εβδομάδας τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για ακόμα καλύτερα ποσοστά.
Ωστόσο, κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι η συμφόρηση στη Δυτ. Αφρική, με τα περισσότερα πλοία να μην έχουν σαφείς προοπτικές. Είναι δυνατόν να δούμε αύξηση της χωρητικότητας στη Δυτ. Αφρική, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναταραχή στους δείκτες, κυρίως του Ιανουαρίου και όχι τόσο του Δεκεμβρίου. Η αγορά αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

USG / NCSA -STEADY / FIRM

Για άλλη μια εβδομάδα, διαπιστώσαμε ότι οι δείκτες παραμένουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αν και δεν αυξήθηκαν σημαντικά κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου αλλά δεν περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις.
MED –Σταθερή /Δυναμική

Οι περιοχές της Μαύρης θάλασσας /Ανατολικής Μεσογείου εμφάνιισαν πιο ισορροπημένους δείκτες την προηγούμενη εβδομάδα και είδαμε τα ποσοστά, στο τέλος της εβδομάδας, να βελτιώνονται ελαφρώς. Η Δυτ. Μεσόγειος, από την άλλη πλευρά, διατηρεί τα καλά επίπεδα και ταυτόχρονα βοηθά τα πλοία της Αν. Μεσογείου να έχουν μια εναλλακτική δυνατότητα να αποφύγουν τις χαμηλές ναυλώσεις.

CONTINENT - Σταθερή

Πολύ ήσυχη ήταν η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η διαθέσιμη χωρητικότητα ήταν «σφιχτή», όπως και η ροή των φορτίων. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες δε δείχνουν πρόθυμοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, έτσι η αγορά παραμένει στάσιμη

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ-Στάσιμη /Δυναμική

Οι τιμές για τα ταξίδια του Δεκεμβρίου που κλείστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκαν σε αξιοπρεπή επίπεδα και αναμένεται ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Η Νότια Αφρική υποστηρίζεται από μια ακόμη σταθερή, αν όχι και δυναμικότερη, αγορά προς την Αν. Ακτή της Νοτ. Αμερικής και έχοντας αρκετά φορτία προς φόρτωση από τη Νότια Αφρική για το Δεκέμβριο, οι δείκτες περιμένουμε να συνεχίσουν ανοδικά.

PG / ΙΝΔΙΑ- Σταθερή /Δυναμική

Τα ταξίδια των Supramaxes προς την Ινδία υπολογίζονται γύρω στα $ 12.5 Κ. Οι Δείκτες χρονοναύλωσης ex από την Δυτ. Ακτή της Ινδίας είναι σε χαμηλά εππίπεδα, $ 10Κ. Η αγορά της Δυτ. Ακτής ήταν ενεργή με τα κλεισίματα να φτάνουν περίπου τα $ 10Κ /ημέρα για ταξίδια στην Κίνα με αλάτι ή σιδηρομετάλλευμα.
Ωστόσο, η Αν. Ινδία συνεχίζει να πιέζεται με τα ταξίδια στην Κίνα να κινούνται γύρω στα $ 9,2Κ /ημέρα.

SEASIA –Σταθερή /Δυναμική

Οι τιμές της Ασίας παρουσιάζουν θετικά σημάδια. Τα Supramaxes bss Singapore διαπραγματεύονται περίπου στα $ 11,5 Κ / ημέρα για ταξίδια από την Ινδονησία στην Κίνα και περίπου στα $ 11Κ /ημέρα για ταξίδια στην Ινδία.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΙΝΑ –Σταθερή /Δυναμική

Τα κυκλικά ταξίδια στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού (NOPAC) διαπραγματεύτηκαν την περασμέσμενη εβδομάδα, περίπου, στα $8 Κ / ημέρα για τα Supramaxes και στα $9.5 Κ για τα Ultramaxes. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα σημάδια

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter