Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Που κινείται η Ναυλαγορά σήμερα

container 004353

Η αγορά του CONTAINER

Παρά το αξιοσημείωτο επίπεδο της δραστηριότητας, οι δείκτες μεταβίας παραμένουν σταθεροί, αντί να αυξάνονται, καθώς η διαθέσιμη χωρητικότητα σε πολλά μεγέθη είναι μικρή. Οι πλοιοκτήτες γενικά φαίνονται ικανοποιημένοι βλέποντας επιτέλους τη χωρητικότητά τους να καλύκαλυμμένη κατά τη διάρκεια της χαλαρής περιόδου μεταξύ των Χριστουγέννων και της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Μερικά μεγέθη είναι πιο ευνοϊμένα από άλλα. Ένας αριθμός panamaxes έχουν ναυλωθεί, οδηγώντας σε μια απροσδόκητη εκκαθάριση αυτού του μεγέθους
αλλά οι καταβληθέντες ναύλοι αποδεικνύουν ότι οι ναυλωτές παραμένουν στην "θέση οδήγησης" σε αυτόν το τομέα.

Παράλληλα, τα post-panamaxes συνεχίζουν να πιέζονται από την αύξηση της διαθεσιμότητας και την υποτονική ζήτηση. Τα μικρότερα πλοία γενικά πηγαίνουν καλύτερα με τους δείκτες να συνεχίζουν να αυξάνονται, ιδίως στα μικρότερα μεγέθη με δικό τους εξοπλισμό.

Η Αγορά του DRY

Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί στην βιομηχανική παραγωγή σε ορισμένες βόρειες Κινέζικες πόλεις ίσως να ευθύνονται για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής χάλυβα τον Οκτώβριο.

Αυτή η πτωτική πορεία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά αμφιβάλλουμε ότι η πτώση αυτή θα φτάσει τους 7-8 εκατ. Τόνους ανά μήνα, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές.

Όπου δεν ισχύουν οι περιορισμοί στη βιομηχανική παραγωγή, σε αυτές τις περιοχές τα εργοστάσια μπορούν να καλύψουν μέρος της πιθανολογούμενης πτώσης, ειδικά επειδή τα εγχώρια περιθώρια των τιμών χάλυβα παραμένουν θετικά. Μέχρι στιγμής το 2017, η Κίνα έχει παραγάγει 711,8 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην Ευρώπη. η ιταλική παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα για τον Οκτώβριο του 2017 ανήλθε σε 2,3 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

Επίσης, η Γαλλία παρήγαγε 1,4 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα και η Ισπανία 1,3 εκατ. τόνους, που μεταφράζεται σε αύξηση 1,6% και 11,9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016.

Παράλληλα, η ακαθάριστη παραγωγή χάλυβα της Τουρκίας για τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 3,3 εκατ. Τόνους, αυξημένη κατά 11,1% από τον Οκτώβριο του 2016.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 7,0 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστου χάλυβα (+12,0% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016), η Βραζιλία 3 εκατ. Τόνους (+3,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016).

Τέλος, ο δείκτης χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας ακατέργαστου χάλυβα στις 66 χώρες τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 73,0%, δηλαδή 3 % υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2016 και σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, υποχωρεί κατά 0,6%.

Προβλέψεις

CAPES
Atlantic –Δυναμική
Brazil/South Africa – Δυναμική
Pacific – Σταθερή /Δυναμική

KAMSARMAX
South Atlantic – Προς τα κάτωτερα όρια
North Atlantic – Προς τα κάτωτερα όρια
South Pacific – Προς τα κάτωτερα όρια
North Pacific – Προς τα κάτωτερα όρια

ULTRAMAX/SUPRAMAX
ECSA – Σταθερή/Δυναμική
USG/NCSA – Σταθερή/Δυναμική
MED – Σταθερή/Δυναμική
CONTINENT – Σταθερή
SOUTH AFRICA–Σταθερή
PG/INDIA –Σταθερή /Δυναμική
SEASIA – Σταθερή /Δυναμική
NORTH CHINA –Σταθερή /Δυναμική

 

 

 

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter