Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τι δείχνουν οι δείκτες για την αγορά ξηρού φορτίου και container

dry bulk

Dry Market

Αν και οι κινεζικές εισαγωγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του άνθρακα το 2017, η κατάσταση της Νότιας Κορέας εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια στατικότητας λόγω της δραματικής αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

H βιομηχανική παραγωγή στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο 8,4% σε ετήσια βάση, με έντονες ανοδικές τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η αυξημένη εγχώρια ζήτηση οφείλεται, επίσης σε κλιματικούς παράγοντες που προκάλεσαν υψηλές θερμοκασίες το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται σκληρός χειμώνας.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι πυρηνικές διακοπές της Νότιας Κορέας οδήγησαν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το παραγωγικό δυναμικό ενισχύθηκε τον Ιούνιο από πέντε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η επίδραση στις ναυτιλιακές αγορές και ειδικότερα στα μεγέθη Panamax και Cape ήταν θετική, καθώς η Νότια Κορέα αναγκάστηκε να κοιτάξει πολύ πιο μακριά και να προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες.

Αν και οι περισσότεροι θερμικοί άνθρακες προέρχονται παραδοσιακά από την Αυστραλία (27 εκατ. τόνους έως το τρίτο τρίμηνο), την Ινδονησία (30 εκατ. τόνους) και τη Ρωσία (15 εκατ. τόνους), σημειώθηκαν δραματικές αυξήσεις στις μεταφορές από τη Νότια Αφρική, 4,5 εκατ. τόνους σε σύγκριση με μόλις 0,5 εκατ. τόνους το 2016, και την Κολομβία (2,5 εκατ. τόνους), αφού και οι δύο είχαν εξάγει μόνο 1 εκατ. τόνους στο τρίτο τρίμηνο το 2016. Επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ έχουν παράγει επιπλέον 1 εκατ. τόνους μεταλλουργικού και θερμικού λιθάνθρακα φέτος.

Mε τις εισαγωγές άνθρακα της Νότιας Κορέας να φτάνουν σε μηνιαίο ρεκόρ 12 εκατ. τόνων τον Οκτώβριο, οι ναυτιλιακές αγορές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτή την ανάκαμψη της ζήτησης. (Howe Robinson Research).

Τα συνδυασμένα αποθέματα άνθρακα που καταναλώθηκαν από τις έξι βασικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια και ανατολική Κίνα ανήλθαν στις 2 Νοεμβρίου σε 12,36 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 11,5% από 11,09 εκατ. τόνους στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο οργανισμός λιμένος του Qinhuangdao την Πέμπτη .

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με βάση τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης άνθρακα, τα αποθέματα από τις έξι μονάδες παραγωγής ηλ. ενέργειας μπορούν να καλύψουν 19,69 ημέρες, αντί για 18,73 ημέρες, που ήταν μία εβδομάδα πριν. Η μέση κατανάλωση άνθρακα στις έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στις 493.900 mt /ημέρα στις 2 Νοεμβρίου, (-16.6% από 591.900 mt / ημέρα στις 26 Οκτωβρίου).

Ωστόσο, οι καλές καιρικές συνθήκες στη νότια και ανατολική Κίνα δεν έχουν αυξήσει ακόμα την κατανάλωση άνθρακα στους έξι παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεμάτων άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τις ημέρες κάλυψης των αποθεμάτων άνθρακα. (Platts)

Container Market

Η αγορά των Container την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισε πτωτική τάση (κυρίως τα PANAMAX), ωστόσο τα μικρότερα μεγέθη από 1100 έως 2500 TEUs παρουσίασαν μέτρια κέρδη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αργίες στις διάφορες χώρες και την ετήσια Eisbeinessen στο Αμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες δε θα πρέπει να ανησυχουν, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο σημαντικές για να διαπιστωθεί ποια είναι η ισχύς της αγοράς, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου.

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter