Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η ιταλική SCAFI επενδύει στην Vernicos Tugs

PAOLO VISCO
MED TUGS LOGO

Vernicos SCAFI η νέα ισχυρή δύναμη στην αγορά της ρυμούλκησης στην Μεσόγειο. Ενισχύεται και η Κοινοπραξία Med Tugs με την προσθήκη άλλων 21 μονάδων της SCAFI στο δυναμικό της

 

Μια από τις ισχυρότερες εταιρίες ναυαγοσωστικών και ρυμουλκών σκαφών στην Μεσόγειο προκύπτει από την συν-ένωση δύο ιστορικών ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου, της ελληνικής εταιρίας Vernicos Tugs & Salvage και της ιταλικής La Scafi, Società di navigazione S.p.A (Scafi).

 Αυτή η συν-ένωση προήλθε από την απόφαση της ιταλική εταιρίας να επενδύσει στην Ελληνική εταιρία μέσο της εξαγοράς ενός ικανού πακέτου μετοχών της δεύτερης.

 Έτσι προέκυψε μια νέα εταιρία που ονομάζεται Vernicos SCAFI η οποία ελέγχει πλέον 39 ναυαγοσωστικά – ρυμουλκά σκάφη εκ των οποίων τα 21 προέρχονται από την SCAFI και τα 18 από την Vernicos Tugs & Salvage.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της Vernicos SCAFI είναι ο κ. Δημήτρης Βερνίκος, ενώ Αντιπρόεδρος της είναι ο ιταλός εφοπλιστής, κ. Paolo Visco της SCAFI.

Η απόφαση της ιταλικής εταιρίας, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ιταλία, να επενδύσει σε μια εξίσου μεγάλη στο είδος της ελληνική εταιρία, αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται πραγματικές επενδύσεις.

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει συνάμα πως η Ελληνική ναυτιλία παραμένει ένα ισχυρό χαρτί της εθνικής οικονομίας της χώρας ικανό να προσελκύσει με σχετική ευκολία σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας έπαιξε το γεγονός πως και οι δύο εταιρίες κατανόησαν πως καθώς αναπτύσσουν την δραστηριότητας τους σε έναν εν δυνάμει κοινό γεωγραφικό χώρο, η συνένωση τους και η αναζήτηση ενός κοινού μέλλοντος προσφέρει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης από τον ανταγωνισμό τους.

Η δε κοινή πλέον τεχνογνωσία τους πολλαπλασιάζει την δύναμη της διαπραγματευτική τους ικανότητα, και ενισχύει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Ενισχυμένη και η Κοινοπραξία Med Tugs

 

 

Από αυτή την θετική εξέλιξη όμως δεν ωφελούνται μόνο οι δύο εταιρίες.

Πολλαπλά κερδισμένη και ωφελημένη είναι και η Κοινοπραξία Med Tugs η οποία με την προσθήκη της ιταλικής SCAFI, μέσο της νέας εταιρίας Vernicos SCAFI, εξελίσσεται πλέον στο ισχυρότερο κοινοπρακτικό σχήμα ναυαγοσωστικών και ρυμουλκών σκαφών στην Μεσόγειο και σε ένα από τα ισχυρότερα σχήματα Πανευρωπαϊκά.

Η Κοινοπραξία Med Tugs ελέγχει πλέον 61 ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά σκάφη η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η SCAFI

Η SCAFI Società di Navigazione S.p.A. ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950 από τον Salvatore Cafiero και σήμερα είναι ηγετική εταιρεία στην ιταλική ναυτιλία που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ρυμούλκησης στα λιμάνια της La Spezia, της Savona και του Gioia Tauro.
Το 2011, η SCAFI εξελίχθηκε σε έναν διεθνή όμιλο καθώς επέκτεινε την δραστηριότητα της στον Παναμά αναλαμβάνοντας τις υπηρεσίες ρυμούλκησης στο
Cristobal μετά από διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε η Panama Ports Company (θυγατρική της εταιρείας Hutchinson Port Holding), η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω λιμάνι.

Εξοπλισμένη με ένα στόλο που διαχειρίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ρυμουλκά που έχουν αναπτυχθεί ποτέ στον Παναμά, η SCAFI, μέσο της θυγατρικής της PTG, προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες της όχι μόνο στο Λιμάνι του Cristobal, όπου η επιχειρησιακή της βάση, αλλά και στις ακτές του Παναμά, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην συνέχεια, η SCAFI δημιούργησε στην Τυνησία μια ακόμη εταιρία η οποία έχει άδεια να παρέχει υπηρεσίες ρυμούλκησης στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Επιπλέον, κατά τα τελευταία έτη, η SCAFI διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε δύο από τις μεγαλύτερες πετυχημένες ιστορίες ιταλικών λιμένων: Την ανάπτυξη του λιμένα Gioia Tauro, και την μετατροπή του λιμένα της La Spezia από περιφερειακό σε διεθνές λιμάνι.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω των τριών θυγατρικών του, Rimorchiatori Riuniti Spezzini (La Spezia), Con.Tug (Gioia Tauro, σε συνεργασία με τον όμιλο Contship του τερματικού σταθμού) και Carmelo Noli (Savona-Vado).

Στον Παναμά μέσω της θυγατρικής του Παναμά Tugs Group Inc., και στην Τυνησία με το Tug North Africa με πάνω από 20 σύγχρονα ρυμουλκά, πιστοποιημένα σύμφωνα με τα υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων Πλοίων (IACS).

Ποια είναι η Vernicos Tugs & Salvage

Ο όμιλος εταιρειών Vernicos είναι μία από τις παλαιότερες υπάρχουσες ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 19ου αιώνα υπό την ονομασία "BOSPHORUS" από τον Εμμανουήλ Ν. Βερνίκο (1835 - 1915) από τη Σίφνο. Η πρώτη δραστηριότητά της ήταν να μεταφέρει ανθρώπους και βαρέλια πετρελαίου από τη μία πλευρά του Βοσπόρου στην άλλη με κωπηλατικά και ιστιοφόρα σκάφη.
Ο γιος του Εμμανουήλ, Νικόλας Ε. Βερνίκος (1869 - 1947) έδωσε στην εταιρεία το σημερινό της όνομα. Με τη νέα της μορφή, λειτούργησε με ρυμουλκά ατμού που προσέφεραν υπηρεσίες ρυμούλκησης σε πλοία που διέρχονταν από το Βόσπορο.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Νικόλας Ε. Βερνίκος έφερε τη σύζυγό του και τα 8 παιδιά με ρυμουλκό στη Σίφνο, ενώ στην συνέχεια ίδρυσε νέα εταιρία με έδρα στον Πειραιά.
Παρά το γεγονός ότι ο στόλος του Βερνίκου είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία μεγάλωσε ξανά με τη βοήθεια των τεσσάρων γιων του Νικολάου, τον Εμμανουήλ (1901-1947), τον Δημήτρη (1907-1996), τον Κωνσταντίνο (1920-1984) και τον Αλεξάνδρου (1916-1991) και έγινε ο ηγέτης στη ρυμούλκηση και διάσωση κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων - μια θέση που διατηρεί ακόμα στον 21ο αιώνα.

Τομείς δράσης της Vernicos

Λιμενικές υπηρεσίες
Η Vernicos διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλα τα είδη ρυμούλκησης όπως: πλωτά αντικείμενα, όλα τα είδη πλοίων, πλωτές αποβάθρες, φορτηγίδες, αγωγοί κ.λπ.
Ρυμουλκήσεις Ανοικτής Θαλάσσης

Τα ρυμουλκά και η διάσωση του Vernicos μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ατύχημα που συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή την ιδιοκτησία στη θάλασσα. Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση έχει εκτελέσει λειτουργίες σε όρους Lloyds Open Form ή με εμπορικούς όρους και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ναυτικά ατυχήματα παγκοσμίως.
Διάσωση
Τα ρυμουλκά της Vernicos μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ατύχημα που συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή ή την ιδιοκτησία στη θάλασσα. Από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα αυτή τα σκάφη της εταιρίας έχουν εκτελέσει πλήθος τέτοιων επιχειρήσεων σε όρους Lloyds Open Form ή με εμπορικούς όρους και είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε ναυτικά ατυχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος - Αντιρρύπανση
Η Vernicos έχει εμπειρία και μπορεί να ανταποκριθεί σε περιστατικά θαλασσίων ρυπάνσεων προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η εταιρεία βελτιώνει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και συνεργάζεται με άλλες εξειδικευμένες εταιρίες για την καταπολέμηση περιστατικών ρύπανσης.

Διευθύνων Σύμβουλος Vernicos SCAFI Δημήτρης Βερνίκος

 Την ικανοποίηση του για την συμμετοχή της SCAFI στην Vernicos Tugs & Salvage εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Βερνίκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vernicos Scafi. Συγκεκριμένα δήλωσε :

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτευχθείσα συμφωνία μέσα από την οποία προκύπτει μια νέα σύγχρονη εταιρία, η Vernicos Scafi, η οποία έχει μπροστά της ένα λαμπρό μέλλον. Ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός πως η Vernicos υπήρξε μια από τις επιλογές της ιταλικής εταιρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να επενδύσει σε αυτήν. Καλωσορίζω τους ιταλούς φίλους και συνεταίρους πλέον και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως έχουμε να κάνουμε πολλά μαζί.

Επιπρόσθετα θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η Vernicos Scafi εμπιστεύεται απόλυτα την κοινοπραξία Med Tugs της οποίας και θα συνεχίσει σταθερά να αποτελεί ένα ενεργό και δυναμικό μέλος».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter