Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤΕΝ: Στη δεύτερη 25ετία με Full speed ahead

0032 ΤΕΝ

Με ολοκληρωμένο τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο ναυπηγικό της πρόγραμμα που περιελάμβανε 15 πλοία, Product tankers, Suttle tankers και LNG η ΤΕΝ, που συμπλήρωσε 25 χρόνια από την ίδρυσή της, παραμένει προσηλωμένη σε κερδοφόρα ρότα.

Η εταιρία όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο Νίκος Τσάκος στο πλαίσιο του συνεδρίου του 11ου Strategic Meeting της ΤΕΝ εισέρχεται πασιδύναμα στη δεύτερη 25ετία έχοντας ένα δυναμικό πλάνο επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας. Ως γνωστόν ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται από 65 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,2 εκατομμυρίων τόνων εκ των οποίων τα 63 είναι δεξαμενόπλοια και δύο LNG.

Σχολιάζοντας τα της ναυλαγοράς του τομέα των δεξαμενόπλοιων σημείωσε ότι αυτή θα επανέλθει σταδιακά και θα κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα ενώ αναμένεται κάπως καλύτερη για τα πλοία μεταφοράς ξηρό φορτίο. Παραφράζοντας τον τίτλο πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones ο Νίκος Τσάκος παρομοίωσε τη ναυτιλία ως ένα Game of Tons, ένα παιχνίδι με τους τόνους, την χωρητικότητα των πλοίων, εντάσσοντας σε αυτή την εικόνα και την ΤΕΝ υπενθυμίζοντας την ρότα της σε έξι κύκλους αρχής γενομένης από το 1993 με τον έκτο κύκλο να αρχίζει τώρα για την ΤΕΝ σύμφωνα με τον Νίκο Τσάκο έχοντας τίτλο «navigating the industrial age».

Όπως προαναφέρθηκε στο11ου Strategic Meeting της ΤΕΝ, που παρακολούθησαν επώνυμα στελέχη του εθνικού αλλά και του διεθνούς επιχειρηματικού χώρου έγινε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι ναυτιλιακές δραστηριότητες από εξέχοντες εξειδικευμένους αναλυτές σε θέματα που σχετίζονται με το ναυτιλιακό περιβάλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της Βρετανίδας πρέσβειρας Κέιτ Σμιθ που ήταν επίσημη προσκεκλημένη της ΤΕΝ. Η κ. Σμίθ αναφερόμενη στην ελληνική ναυτιλία επεσήμανε ότι «έχει μεγάλες ικανότητες να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως» ενώ αναφέρθηκε και στο BREXIT που θα γίνει επισήμως στις 29-3-2019 το οποίο ως γνωστόν απασχολεί και τον τομέα της ναυτιλίας γενικότερα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει μεν αυτόνομη οικονομική και εμπορική πολιτική αλλά παράλληλα επεσήμανε ότι η χώρα της θέλει βαθιά και ειδική συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου, δικαστικά-νομοθετικά.

Η Βρετανίδα πρέσβης στάθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τελωνιακού συστήματος που θα εξασφαλίσει την συνεχή εμπορική ροή μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ για να προσθέσει: «Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει την ανεξάρτητη εμπορικής της πολιτική, παγκοσμίως, τόσο με παλιούς όσο και με καινούργιους φίλους» σημειώνοντας πως «φεύγοντας από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ευρώπη. Θα προχωράμε χέρι-χέρι. Θέλουμε οι πολίτες των χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ζουν στην Μεγάλη Βρετανία όπως και οι Βρετανοί να συνεχίσουν τη ζωή τους στην ΕΕ».

Πέραν της αναφοράς στο γενικό μέρος της πολιτικής που συναρτάται με το Brexit ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στα της ναυτιλίας μετά το Brexit καθώς τόνισε ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα βασικότατο κομμάτι της Βρετανικής οικονομίας.

Περιγράφοντας το κλίμα τόνισε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες και θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός καθώς η Μ. Βρετανία θα δώσει μεγάλο βάρος στην τεχνολογία και θα αναζητήσει νέες εμπορικές ευκαιρίες, ενώ στοχεύει και στη ναυπηγική βιομηχανία.

Η ναυτιλία, είπε, είναι ένα success story και η Μεγάλη Βρετανία είναι παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλιακή βιομηχανία γεγονός που δίνει ένα έξαιρετικά μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας για χιλιάδες επαγγέλματα. Στο σημείο αυτό μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως η Βρετανία ήταν και θα παραμείνει ελκυστική για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να επισημάνει πως το BREXIT θα οδηγήσει σε νέους εμπορικούς δρόμους. Θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις στη ναυτιλία με βάση το Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των κινδύνων στο διεθνές οικονομικο-πολιτικό περιβάλλον αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του αμερικάνου Daniel Speckhard senior fellow του Brooking Institution με θέμα “Global Political and Security Outlook» ο οποίος πρόταξε το θέμα των κυβερνο-επιθέσεων στο πλαίσιο του παγκόσμιου ψηφιακού πολέμου που είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα προειδοποίησε τις ναυτιλιακές εταιρίες να λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως για να σημειώσει ωστόσο ότι τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε αυτό τον τομέα την ασφάλεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε τις αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως και αναφέρθηκε , στη βιομηχανία της πληροφόρησης, στην κλιματική αλλαγή, στις αλλαγές του παγκόσμιου γεωπολιτικού status quo αλλά και στην παγκοσμιοποίηση.

Ωστόσο ο κ. Speckhard επεφύλασσε και μία ακόμη «έκπληξη» για το ακροατήριο καθώς στην ανάλυσή του αναφορικά με τις εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Β.Κορέας και Ν.Κορέας που δημιουργούν νέα δεδομένα και μια ρευστότητα προέτρεψε τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας να είναι προσεκτικοί με τις ναυπηγήσεις που κάνουν στη Νότιο Κορέα λέγοντας χαρακτηριστικά «Να μην βάζετε όλες τις ναυπηγήσεις σας στη Νότιο Κορέα. Να τα μοιράζετε και σε άλλα κράτη».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter