Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευνοϊκή αλλαγή στα capital controls για τις ναυτιλιακές εταιρείες

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Ελλάδα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 ανήλθε σε 4,23 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 -δηλαδή πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 29 Ιουνίου 2015 – οι εισπράξεις από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ήτοι 2,1 δισ. ευρώ μεγαλύτερες σε σχέση με εφέτος. Η μεγάλη υποχώρηση των ναυτιλιακών εισπράξεων τη τελευταία διετία οφείλεται στο γεγονός πως οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον να εισαγάγουν συνάλλαγμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μέσω της τραπεζικής αργίας και των capital controls στη διαχείριση των κεφαλαίων τους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με την πρόσφατη αλλαγή που επέφερε στα capital controls, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις από τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται στην Ελλάδα από την αλλοδαπή μετά τις 18 Ιουλίου 2015 («νέο χρήμα») ώστε να τα στείλουν εκ νέου σε τράπεζα του εξωτερικού, αλλά μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως. Τα μετρητά αυτά μπορούν να μεταφέρονται στο εξωτερικό από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών εταιρειών για την κάλυψη αναγκών του πλοίου (Cash To Master), εφόσον δεν υπερβαίνουν το παραπάνω προβλεπόμενο ημερήσιο όριο.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες στις τελωνειακές αρχές προκειμένου να παραδοθούν στον πλοίαρχο ή σε οποιονδήποτε αρμόδιο επί του πλοίου μετρητά μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ είναι:

Εξουσιοδότηση από τη ναυτιλιακή εταιρεία, στην οποία θα αναφέρεται το όνομα του εξουσιοδοτούμενου προσώπου, το όνομα του πλοίου, το ακριβές ποσό των μεταφερόμενων μετρητών, η εκτιμώμενη ημερομηνία ταξιδιού, καθώς και η χώρα και το λιμάνι απόπλου.
Βεβαίωση για την ανάληψη μετρητών από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας (Cash to Master), η οποία χορηγείται από την ίδια την τράπεζα και επέχει θέση «δήλωσης ρευστών διαθεσίμων». Η παραπάνω βεβαίωση ισχύει μέχρι και για 60 ημέρες από την έκδοσή της.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά πλοίο ανά ημέρα) και τη μεταφορά τους για την κάλυψη των αναγκών του πλοίου, η τράπεζα υποχρεούται να ελέγχει την ύπαρξη επαρκών ελευθέρων κεφαλαίων στο λογαριασμό της ναυτιλιακής εταιρείας.

 

Πηγή: www.cnn.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter