Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κοστίζουν»… οι κανονισμοί για το ballast water

tanker 85423

Η «στρογγυλή τράπεζα» εμπειρογνωμόνων στην οποία μετέχουν διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την επίδραση μιας διεθνούς συμφωνίας για το θέμα του ballast χωρίς να υπάρχει ένα ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας που θα αναγνωρίζει-συμπεριλαμβάνει και τις αμερικανικές προδιαγραφές στο Ballast Water Management Systems (BWMS).

Η «στρογγυλή τράπεζα» εμπειρογνωμόνων που εκφράζει τους BIMCO, International Chamber of Shipping, INTERCARGO και INTERTANKO εκτιμά ότι θα έφερνε προ διλήμματος τη διεθνή ναυτιλία να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε συστήματα που δεν θα είχαν την ικανότητα αναγνώρισης από τις αμερικάνικές αρχές και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αντικατασταθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η «στρογγυλή τράπεζα» δίνει έμφαση στην υποστήριξη της ανάγκης ενός πλαισίου διεθνών προϋποθέσεων για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις από εισερχόμενα στοιχεία που μεταφέρουν στο ballast (έρμα) τα πλοία.

Η Ballast Water Management Convention αναπτύχθηκε από τον ΙΜΟ και για το λόγο αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου ενώ αναμένεται ότι η συμφωνία θα εγκριθεί σύντομα και θα τεθεί σε ισχύ το 2016.

Οι πλοιοκτήτες που δεν έχουν προχωρήσει θα αναγκαστούν να ξοδέψουν 1 έως και 5 εκατ δολ ΗΠΑ για να τοποθετήσουν τα BWMS σε καθένα από τα πλοία ενώ με βάση τα στοιχεία εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 πλοία θα χρειαστούν προσαρμογή στην πενταετία.

Η «στρογγυλή τράπεζα» έχει ασκήσει πιέσεις την Αμερικανική Ακτοφυλακή να εγκρίνει το δυνατόν περισσότερα water management systems σε σύντομο χρόνο και δώσει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών. Ωστόσο στην παρούσα φάση 54 συστήματα έχουν εγκριθεί από τον ΙΜΟ αλλά μόνο 17 «κατασκευαστές» έχουν επιδείξει προθυμία να διαθέσουν τα συστήματά τους προκειμένου να ελεγχθούν αν πληρούν και τις Αμερικανικές προδιαγραφές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter