Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρεις CEO εξηγούν γιατί δεν θα δούμε συγχωνεύσεις ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα

money-65

Με τα όσα διημείφθησαν στο πρόσφατο Capital Link Shipping Forum που έλαβε χώρα στην Αθήνα ασχολείται η εβδομαδιαία ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου «George Moundreas».

Ο αναλυτής Γιώργος Λογοθέτης επισημαίνει τις τοποθετήσεις των CEO τριών ναυτιλιακών εταιρειών, για την ναυλαγορά, τα eco ships και τα funds.

Για το θέμα λοιπόν της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και αν αυτό θα οδηγήσει σε κλεισίματα ή συγχωνεύσεις εταιρειών, ο CEO της Safe Bulkers, Mr. Polys Hajioannou, o CEO της Euroseas, Mr. Aristides Pittas και ο CEO της Star Bulk, Mr. Spyros Capralos, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά δεν θα δούμε τέτοια σενάρια γιατί πέρα από το γεγονός ότι οι Ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει το «κουμάντο» τους και είναι καλά προετοιμασμένες από την άλλη οι Έλληνες πλοιοκτήτες θεωρούν ότι η ναυτιλία είναι "Individualistic Business" όπως χαρακτηριστικά αναφέρανε και γι' αυτό άλλωστε και στο παρελθόν δεν έχουμε δει τέτοιου είδους συγχωνεύσεις να υλοποιούνται.

Ενδιαφέρουσα ήτανε η τοποθέτηση τους σχετικά με το αν η πληθώρα των παραγγελιών σε ECO πλοία θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των μη ECO πλοίων και θα μειώσει και το «προσδόκιμο ζωής» τους, καθώς όλοι ισχυρίστηκαν ότι αναμφισβήτητα τα νέας τεχνολογίας πλοία έχουν πλεονέκτημα αλλά τα παλαιότερα έχουν και αυτά την αγορά τους, ενώ η διαφορά μεταξύ των γίνεται πιο εμφανής σε περιόδους όπου τα έσοδα των πλοίων είναι χαμηλά και σε αυτή την περίπτωση η προτίμηση των ναυλωτών θα είναι υπέρ των ECO.

Για την ναυλαγορά κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα το 2014 δεν θα διαφοροποιηθεί από τα προηγούμενα χρόνια όπου η αγορά το 1ο εξάμηνο κάθε χρόνου κινείται σε χαμηλά επίπεδα και το 2ο εξάμηνο παρουσιάζει πάντα ιδιαίτερη βελτίωση, ενώ το 2015 θα είναι ακόμη καλύτερο καθώς το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης θα γείρει περισσότερο προς όφελος της ζήτησης και η Κίνα θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τον κλάδο.

Σχετικά με την αυξημένη όρεξη των Private Equity Funds να επενδύσουν στην ναυτιλία το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενοι την πτώση της αγοράς και τις χαμηλές τιμές των πλοίων, αποφάνθηκαν πως τα Private Equity Funds είναι αρκετά επιλεκτικά με ποιους θα συνεργαστούν ενώ παράλληλα τόνισαν πως οι αποδώσεις της τάξης του 15% και πάνω που τα Funds αποσκοπούν απλά δεν πρόκειται να επιτευχθούν, αλλά από την άλλη πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει την οποιαδήποτε συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια με στόχο την παραγγελία νεότευκτων πλοίων σε χαμηλές τιμές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter