Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανοίγει ο «χορός» των αποζημιώσεων από την προσάραξη του «Ever Given»

dolar 00

Οι Αιγυπτιακές αρχές άνοιξαν το «χορό» των αποζημιώσεων από τη προσάραξη και εν συνεχεία αποκόλληση του «Ever Given» στην διώρυγα του Σουέζ. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λόγω του συμβάντος θα οδηγήσουν επίσης σε ασφαλιστικές απαιτήσεις. Οι αξιώσεις δεν θα προέρχονται μόνο από φορτίο επί του Ever Given, αλλά από φορτία σε πλοία που θα καθυστερήσουν λόγω αδυναμίας διέλευσης από τη Διώρυγα. Πολλά από αυτά τα σκάφη αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή στην αναμονή δεδομένου ότι η εναλλακτική διαδρομή μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας είναι ένα μακρύτερο και ακριβότερο ταξίδι. Η διαθεσιμότητα προσφυγής κατά των ασφαλιστηρίου συμβολαίων θαλάσσιου φορτίου δεν είναι επίσης δεδομένη, καθώς οι περισσότερες ασφάλειες θαλάσσιου φορτίου δεν καλύπτουν απώλειες λόγω καθυστερήσεων. Καθώς το Ever Given απέπλευσε από το λιμάνι tanjung Pelepas, Johor, της Μαλαισίας, αυτό σημαίνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ότι κατά πάσα πιθανότητα:
-Οι κανόνες της Χάγης, όπως εφαρμόζονται στο πλαίσιο των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων της Μαλαισίας, θα ισχύουν για τις συμβάσεις φορτωτικής για εμπορευματοκιβώτια που φορτώνονται στον λιμένα φόρτωσης.
-Οι ασφαλιστές στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων CIF θα είναι Μαλαισιανοί ασφαλιστές.
-Θα υπάρξουν ζητήματα διάσωσης και γενικού μέσου όρου για αυτά τα φορτία.
Οι καθυστερήσεις στην διέλευση πλοίων που είναι δεδομένη λόγω του αριθμού των πλοίων που βρίσκονται σε αναμονή διέλευσης μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωση ορισμένων φορτίων επί των πλοίων και για τα φορτία του έργου, οι καθυστερήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις προθεσμίες. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια υιοθετούν την επιλογή του αγγλικού δικαίου και πρακτικής. Συνεπώς θα ισχύουν οι όροι του νόμου του 1906 περί θαλάσσιας ασφάλισης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρίες αντασφάλισης, εκτίμησε χθες ο οίκος Fitch Ratings.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter