Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μελέτη του WMU αποτυπώνει τις επιδράσεις της πανδημίας στους ναυτικούς

035 ξηρό φορτίο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης του World Maritime University για τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στους ναυτικούς που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Η μελέτη- έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 3 Ιουλίου και 25 Σεπτεμβρίου 2020 και αναλύσεις της βασίζονται σε απαντήσεις 671 ναυτικών που βρίσκονταν στο πλοίο κατά την ολοκλήρωση της εκ των οποίων το 72,5% ήταν αξιωματικοί. Στην κορυφαία θέση των προβλημάτων αυτό της αδυναμίας αλλαγής των πληρωμάτων που φαίνεται να είναι και η γενεσιουργός αιτία δημιουργίας ψυχολογικής πίεσης, κόπωσης δυνάμεων, φόρτου εργασίας. Ειδικότερα πάνω από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης αρκετές φορές, ή σχεδόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, ενώ πάνω από το ήμισυ ανέφεραν συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες είχαν παρουσιάσει συμπτώματα εξάντλησης μεταξύ "μίας" και "αρκετές φορές" κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών. Αίσθημα εξάντλησης, κόπωσης και προβλήματα ύπνου ήταν πιο συχνές που είχαν βιώσει πάνω από τους μισούς από τους ερωτηθέντες "αρκετές φορές" ή πιο συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών.
Το θέμα της από ξηράς υποστήριξης κυμάνθηκε στο 50/50 στις απαντήσεις μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι λαμβάνουν "πολύ" και "αρκετά" υποστήριξη και εκείνων που δεν έλαβαν καθόλου.
Τέλος ως προς το θέμα της ασφάλειας έναντι της πανδημίας κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς στο λιμάνι απ' ότι στη θάλασσα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο παράγοντας κόπωση αποτελεί στην πλειοψηφία των ατυχημάτων στη θάλασσα μία από τις βασικές αιτίες. Προ ημερών ο γ.γ. του ΙΜΟ «επέκρινε» τους ναυλωτές για τις ρήτρες μη παρέκκλισης των πλοίων για τις αλλαγές πληρωμάτων την ίδια ώρα που σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα εξακολουθεί να ζητά λύση σε ένα πρόβλημα που προέκυψε εξ αιτίας της πανδημίας για τις αλλαγές των πληρωμάτων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter