Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

“Μάχη” κυριαρχίας στις θαλάσσιες ρότες

eborevmatokivotia-0432

Η "μάχη" για την κυριαρχία στις διηπειρωτικές θαλάσσιες ρότες έχει ήδη... ξεκινήσει. Η εκτίμηση εμπειρογνωμόνων σε θέματα εμπορευματικών ροών αλλά και οικονομικών αναλυτών εδράζει σε στοιχεία «non papers» που επικαλούνται μετά και την γνωστή παγκοσμίως απόφαση να εμποδίσει την Ρ3 γεγονός που είχα σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της 2Μ.

Η διατήρηση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων στις διηπειρωτικές ρότες κατά κύριο λόγο της Κίνας και των ΗΠΑ φαίνεται να «εξιτάρει» του αναλυτές .Που επικεντρώνουν στην αποτύπωση του τι θα συμβεί μελλοντικά στο σενάριο της «συγκέντρωσης» των εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ως προς τα εξαγωγικά και όχι μόνο συμφέροντα των δύο υπερδυνάμεων αρχικά αλλά και των τεσσάρων συνολικά προστιθέμενων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποίος και σε ποιο βαθμό θα «κυριαρχήσει» θα εξαρτηθεί από αυτές τις ρότες και ποιες οικονομικές δυνάμεις θα τις ελέγχουν.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι το πεδίο που εμφανίζει ενδιαφέρον προς ανάλυση και εξαγωγή πρώιμων συμπερασμάτων είναι η ευρύτερη περιοχή της νότιας Κινεζικής Θάλασσας αλλά και η ευρύτερη ζώνη του Κόλπου του Άντεν έως και της ζώνης που εκτείνεται στις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Και αυτό γιατί στις εν λόγω ζώνες διατηρούν γεο-πολιτικά και οικονομικά ζωτικής φύσεως συμφέροντα τόσο η Κίνα και οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ιαπωνία και την Κορέα να διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο με τις οικονομίες τους. Κατά τους αναλυτές ο ορίζοντας όπου θα εξελιχθούν οι αναδιαμορφώσεις των ισορροπιών εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2050 ενώ «άγνωστος χ» παραμένουν οι αρκτικές ρότες για τις οποίες οι επιστημονικές αναλύσεις διίστανται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter