Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έντονο το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα πλοία

baltic-dry-index

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της ναυλαγοράς (Baltic Dry Index-BDI) βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα πλοία παραμένει αρκετά υψηλό, επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος «George Moundreas».

Το ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τιμές των πλοίων σε γενικές γραμμές το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και διορθώνουν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τα επίπεδα των τιμών που ζητούν οι «υποψήφιοι» πωλητές, ενώ συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, από την άλλη δεν συμβαδίζουν απόλυτα με τα τρέχοντα επίπεδα της ναυλαγοράς.

Ο ναυλομεσιτικός οίκος προσθέτει ότι στον τομέα των ναυπηγήσεων, το 1ο εξάμηνο του 2014, το σύνολο των παγκόσμιων παραγγελιών για όλους τους τύπους των πλοίων έφτασε τα 944 πλοία ή 61,8 εκατομμύρια τόνους DWT.

Ανάγοντας τα στοιχεία αυτά σε ετήσια βάση οι παραγγελίες του 2014 παρουσιάζουν μία πτώση της τάξης του 27% συγκριτικά με το 2013. Σε χρηματική αξία, οι παραγγελίες του εξαμήνου έφτασαν τα $ 47,5 δισ., σηματοδοτώντας μείωση της τάξης του 19% από χρόνο σε χρόνο.

Άξιο αναφοράς είναι πως κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για παραγγελίες πλοίων εκδηλώθηκε σε Chemical Tankers όπως και σε εξειδικευμένα Tankers, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των παραγγελιών έφτασε στα 61 πλοία, όταν για όλο το 2013 ο αριθμός των παραγγελιών για αυτούς τους τύπους πλοίων έκλεισε στα 84 πλοία.

Αντιθέτως, στα MRs ο αριθμός των παραγγελιών τους πρώτους 6 μήνες φέτος έφτασε τα 33 πλοία, σημαντικότατα μειωμένος από το σύνολο των 232 παραγγελιών για όλο το 2013. Όσο αφορά τις ναυπηγικές χώρες, κατά το 1ο εξάμηνο η Κίνα έλαβε παραγγελίες για 31,8 εκ. DWT, αξίας $ 14,6 δισ., η Κορέα 17,20 εκ. DWT, αξίας $ 13,2 δισ. και η Ιαπωνία 9,1 εκ. DWT, αξίας $ 5,9 δις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter